«Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά της Κύπρου», λένε

Μόνο που όπως φαίνεται κάτι τους έχει ξεφύγει.

 


Article featured image
Article featured image

Πλήρως εναρμονισμένη με την οδηγία για τη διαχείριση της ποιότητας των νερών κολύμβησης είναι η Κύπρος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη 29 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Κύπρος για το 2017 είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας. Τα νερά κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας με ποσοστό συμμόρφωσης 97,3%. 

Πρώτη στην λίστα των θαλάσσιων νερών κολύμβησης είναι η Μάλτα με 98.9%, δεύτερη η Κύπρος με 97,3% και τρίτη η Ελλάδα με 95,9%. Το απόλυτο 100% εξασφάλισε το Λουξεμβούργο, ποσοστό όμως που αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης των 12 εσωτερικών νερών κολύμβησης (λίμνες) που διαθέτει.

Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης έγινε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella, ο οποίος ανάφερε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους Ευρωπαίους, η οποία οφείλεται στην καλή συνεργασία και τη συνεχή επαγρύπνηση.

Τόνισε ακόμα ότι για την ποιότητα των υδάτων παίζουν ρόλο η βιομηχανία, οι τοπικές αρχές οι υπηρεσίες και οι πολίτες της κάθε χώρας. Ήταν πραγματικά ένας καλός χρόνος για τις ευρωπαϊκές θάλασσες, τις παραλίες και τις λίμνες σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Για την κολυμβητική περίοδο του 2017, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 112 περιοχές υδάτων σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Η άμεση σύνδεση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι αυτονόητη. Υπάρχει, επίσης, άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και επομένως τα άριστα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσάς μας και την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτή η συνεχιζόμενη επιτυχία που τιμά την Κύπρο, οφείλεται στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στους πολίτες που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας νοιάζεται για την προστασία των νερών κολύμβησης.

Όλα τα πιο πάνω, αναφέρονται στο δελτίο που στάλθηκε στα Μέσα προς δημοσίευση, ωστόσο και παρά τα αποτελέσματα της έρευνας η πραγματικότητα απέχει λίγο από τα νούμερα. Για παράδειγμα κατά το 2017, μεγάλο μέρος της θάλασσας της Λεμεσού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης από διάφορες ουσίες που επέπλεαν στην επιφάνεια της και άλλες ακαθαρσίες αγνώστου προέλευσης. Έπειτα από αλλεπάλληλα παράπονα πολιτών και καταγγελίες, η Τοπική Αρχή ενημέρωσε πως επιλήφθηκε του προβλήματος και το έλυσε, μόνο που φέτος από νωρίς το ίδιο πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται και πάλι στις θάλασσες της πόλης όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες πιο κάτω με ημερομηνία 30 Μαΐου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ