Μπορεί μια μπίρα να φέρει ειρήνη και λύση στην Κύπρο;

Ακούγεται λίγο ουτοπικό, ίσως και λίγο τρελό. Κάπως έτσι, όμως, δεν ξεκίνησαν όλες οι ιστορικές αλλαγές του σύγχρονου κόσμου.

 


Article featured image
Article featured image

Ίσως και αυτή η μπίρα, λοιπόν, η «Μπίρα της Ειρήνης», να είναι η αφορμή ή η αιτία για να επιτευχθούν όλα όσα δεν κατάφεραν τόσα χρόνια οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο Κώστας Σιαχινιάν (Brewfellas) και ο Ορτζιούν Κανάνογλου, και οι δύο ιδιοκτήτες μπαρ στην ελεύθερη και την κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας αντίστοιχα, αποφάσισαν να συνεργαστούν δημιουργώντας, τι άλλο, μία μπίρα η οποία όμως έχει μία βασική διαφορά από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν στην αγορά. Όχι στον τρόπο παραγωγή της, αλλά στο μήνυμα και το σκοπό της αφού είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ειρήνη μεταξύ των λαών.

 

 2 people, people smiling, people sitting, drink and indoor



Το συγκεκριμένο concept αποτελεί μία ενέργεια του μη κυβερνητικού οργανισμού Drink For Peace, ο οποίος εδρεύει στη Γερμανία και προσεγγίζει χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοιας φύσης με αυτό της Κύπρου προτείνοντάς τους τρόπους –συμβολικούς- ούτως ώστε να δημιουργηθεί μία καλή βάση.

Πριν προσεγγίσουν την Κύπρο μάλιστα, βρέθηκαν για τον ίδιο σκοπό στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ούτως ώστε να συλλέξουν συνταγές για δικές τους μπίρες της ειρήνης.

Ακολούθως βρέθηκαν στην Κύπρο και σε συνεννόηση με τους Κώστα και Ορτζιούν –πριν από περίπου ένα χρόνο- οι οποίοι δημιουργώντας μία δική τους συνταγή, έφτιαξαν την Hoppy Wheat Ale η οποία αποτελεί την πρώτη δικοινοτική μπίρα που κυκλοφορεί στο νησί.

Μάλιστα, ήδη η μπίρα πωλείται στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να την δοκιμάσουμε και στο «Σπίτι της Συνεργασίας» στη νεκρή ζώνη.

Η κυπριακή μπίρα της ειρήνης, έχει κάτι από Μεσόγειο και άρωμα λεμονιού θυμίζοντας πολύ καλοκαίρι.

 



Τα μισά κέρδη από τις πωλήσεις της μπίρας, θα πηγαίνουν στο Σπίτι της Συνεργασίας, για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες.



Προς το παρόν, και παρότι η συνταγή της μπίρας είναι κυπριακή, παράγεται αποκλειστικά με γερμανικά προϊόντα, βάσει των κανονισμών της «Drink for peace», ωστόσο, ο στόχος είναι στο άμεσο μέλλον η μπίρα να γίνεται από αποκλειστικά κυπριακά προϊόντα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ