Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας με αφορμή τη νέα περιοδική του έκθεση «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή - Μεσαιωνική περίοδος» πραγματοποιεί ειδικές ξεναγήσεις:
Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, 17:30
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, 11:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Π.Α. 22661475 / info@leventismuseum.org.cy
Οι ξεναγήσεις θα δοθούν στα ελληνικά από τη Διευθύντρια και τις Εφόρους του Μουσείου
Η «μαγική» ιστορική εξερεύνηση ξεκινά από την είσοδο του επισκέπτη στο Μουσείο, συνεχίζει στον πρώτο όροφο και ολοκληρώνεται στο δεύτερο όροφο.
Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας της Κύπρου από το 10ο αιώνα, όταν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιστορικές πληροφορίες η Λευκωσία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ρόλο του διοικητικού κέντρου της Βυζαντινής Κύπρου και συνεχίζει με την καθιέρωση της Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας του φεουδαρχικού βασιλείου των Λουζινιανών έως το 1489.
Στη συνεχεία η Κύπρος αποτέλεσε μέρος του εμπορικού κράτους της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και η Λευκωσία το κέντρο της ενετικής διοίκησης (1489 -1570). Η ιστορική πορεία στην έκθεση συνεχίζεται έως το 1570 όταν η Λευκωσία πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων.
Άνθρωποι θεσμοί και νόμοι, Θρησκευτική ζωή και τέχνη, Από τη ζωή στην πόλη και στο σπίτι, αποτελούν τις κύριες εκθεσιακές ενότητες οι οποίες συνθέτουν το ιστορικό σκηνικό μέσα από το οποίο ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη, τις δομές αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην πόλη και στο σπίτι.
Σπουδαία εκθέματα όπως ο Μουσικός Κώδικας της Κύπρου που βρίσκεται ξανά στο νησί μετά από έξη αιώνες, λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη γοτθικής τέχνης, κεραμική, σπάνια νομίσματα, χειρόγραφα, γκραβούρες, θρησκευτικές εικόνες και πολλά άλλα τεκμηριώνουν την έκθεση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, που αναδεικνύει το ρόλο της Λευκωσίας ως πρωτεύουσας από τον 10ο έως τον 16ο αιώνα.
Για τους σκοπούς της έκθεσης παραχωρήθηκαν στο Μουσείο αντικείμενα από κρατικούς φορείς, μουσεία πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές όπως: Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Τορίνο, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρου, Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Μουσείο Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Συλλογή Δημήτρη Μιχαηλίδη, Συλλογή Μιχάλη Ζεϊπέκκη, Συλλογή Αντρέα Γεωργιάδη και Συλλογή Ανδρέα Δημητριάδη.