Ένα φαινόμενο το οποίο είχε ξεκινήσει έντονα από πέρσι και είχε δημιουργήσει διάφορες αντιδράσεις –κυρίως- από τους ντόπιους οι οποίοι μέρα με τη μέρα έβλεπαν τις θάλασσες της πόλης να είναι όλο και πιο βρώμικες με αφρισμό και λύματα να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού.
Ο Δήμος Λεμεσού, αναλαμβάνοντας δράση έκανε διάφορες εκστρατείες καθαρισμού των παραλιών και των νερών της θάλασσας, ενώ τόσο πέρσι όσο και φέτος σε συνεργασία με κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου, είχε προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των αποχετεύσεων ξενοδοχείων και εστιατορίων ούτως ώστε να εντοπίσει πιθανή διαρροή. Ωστόσο, έως και σήμερα κανένας έλεγχος δεν έχει καταδείξει από πού προέρχονται τα λύματα.
Φέτος, αναφέρει αρμόδιος λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, η εταιρεία που έχει αναλάβει να περιπολεί τη θαλάσσια περιοχή της πόλης έχει ήδη αποτρέψει δύο περιστατικά ρύπανσης από το να φτάσουν στην περιοχή λουόμενων, με τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα να έχουν βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του νερού της θάλασσας, ενώ και οι συνεχείς μικροβιολογικές αναλύσεις της ποιότητας του νερού βοηθούν στο να υπάρχει γνώση του κατά πόσο το νερό είναι καθαρό. «Πλέον έχουμε μόνο λίγο αφρισμό, ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται άμεσα. Σε αυτό που υστερούμε είναι στο ότι ακόμη δεν έχουμε εντοπίσει την πηγή ή τις πηγές που προκαλούν το πρόβλημα», αναφέρει ο λειτουργός.
Όπως αναφέρει, έχει αποκλειστεί η πιθανότητα χερσαίας ρύπανσης, άρα αυτό που μένει είναι ότι η ρύπανση προέρχεται από τη θάλασσα. Οι πηγές ωστόσο είναι αρκετές και δεν είναι εύκολο να βρεθεί ποιος ή ποιοι το προκαλούν. «Οι ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα έχουν βελτιώσει πολύ το πρόβλημα και πλέον δεχόμαστε όλο και πιο θετικά σχόλια από τους πολίτες για την ποιότητα του νερού, άρα ο κόσμους που επισκέπτεται τις παραλίες της Λεμεσού όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά μπορεί να νιώθει και ασφαλής αφού γίνονται συνεχείς έλεγχοι ποιότητας, τόσο από τις δημοτικές αρχές όσο και από τους κρατικούς φορείς».