9 κοντινές αποδράσεις για weekend στην Κύπρο

Όλη η Κύπρος ένα road trip! Εμείς απλώς προτείνουμε προορισμούς και δραστηριότητες που μας έχουν στείλει φίλοι οι οποίοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι και εκτιμούν το νησί, και το σέβονται, κυρίως όμως αγαπούν να το ανακαλύπτουν και να το απολαμβάνουν!

 


Article featured image
Article featured image

Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο και τη χρήση του όρου «κοντινές». Προφανώς και όταν μιλάμε για έναν τόπο όπως η Κύπρος, όλες οι αποστάσεις είναι κοντινές. Κι ας ξεχνάμε συχνά ότι είμαστε νησί, ότι είμαστε νησιώτες. Άρα, η λέξη κονιτνές θα μπορούσε εύκολα να παραλειφθεί. Πλην όμως την αφήσαμε επίτηδες για να τονίσουμε ή αν θέλεις για να θυμηθούμε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε πρόσβαση σε τόσες περιοχές, σε τόσες ομορφιές, σε τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα, και μάλιστα σε μηδαμινό χρόνο.

Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από φίλους που ξέρουμε πως ταξιδεύουν και πως χαίρονται την Κύπρο, να γράψει ο καθένας για έναν αγαπημένο προορισμό.

Τι κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε κοινές προτάσεις; Μικρό το κακό. Εξάλλου, ο καθένας το βλέπει με διαφορετικό μάτι και εν τέλει, το απολαμβάνει με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

Καλές αποδράσεις!

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - Αρχισυντάκτης www.timeoutcyprus.com

ΠΩΜΟΣ

Τον επιλέγω γιατί…

Θεωρώ πως είναι το ομορφότερο και πιο ειδυλλιακό μέρος της Κύπρου που σου δίνει αφορμές και ευκαιρίες να ανακαλύψεις άγνωστα και πανέμορφα κομμάτια της ευρύτερης περιοχής. Από την Αργάκα, το Λατσί μέχρι και τον Κάτω Πύργο. Οι διαδρομές, τα ηλιοβασιλέματα, οι βουνοπλαγιές που καταλήγουν μέσα στη θάλασσα και η ηρεμία της φύσης.

 

Για μπάνιο ή βόλτα στη φύση…

Σίγουρα οι διαδρομές με το αυτοκίνητο είναι απόλαυση. Για μπάνιο οπωσδήποτε στην «κρυμένη» παραλία Paradise αλλά και στο Κανάλι.

 



Φαγητό στην περιοχή…

Αγαπημένο στέκι για σουβλάκι ή μεζέ η ταβέρνα «Ο Γιαλός», στο Λατσί, πάνω στο κύμα. Κυπριακό καλτ μαγαζί. Σου προτείνω να πας βράδυ για να δεις τις πλαστικές μπουκάλες με νερό που είναι κρεμασμένες στα δέντρα. Θα βγάλεις ωραίες φωτό! Πρόσφατα δοκίμασα εξαιρετικό σουβλάκι στο μαγαζί Platea Meze House στο κέντρο της Πόλης Χρυσοχούς. Ο καλύτερος μεζές και τα πιο νόστιμα κρεατικά στον Παγκράτιο στη Μηλιού και μαγειρευτά στην ταβέρνα Λετύμπου στο χωριό Λετύμπου. Καλή αφορμή και για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, κλείσε νωρίς τραπέζι στης Kika’s Garden για να φας το νοστιμότερο brunch της ζωής σου. Η κ. Κίκα και η κόρη της Μάρλεν φτιάχνουν τα πάντα στην κουζίνα τους με υλικά από τον κήπο τους. Ανοίγουν πραγματικά το σπίτι και τη βεράντα τους και σε φιλοξενού, Θα το βρεις στην Καλλέπεια. Αν θες κάτι έκτακτο θα φας στο Πωμό από την καντίνα της Κούλλας. Τα ωραιότερα σάντουιτς με θέα!

 

Διαμονή…

Υπάρχουν αρκετές και οικονομικές επιλογές από την Αργάκα μέχρι και τον Κάτω Πύργο. Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.

 



Το απόγευμα…

Ηλιοβασίλεμα στην αποβάθρα της Αργάκας ή στο Paradise Music Place στον Πωμό.



Το περίφημο παγωτό του Αρχιμήδη

 

Highlight

Θα πας για homemade παγωτό από τον κ. Αρχιμήδη στην Πόλη Χρυσοχούς. Μισό αιώνα και πάνω φτιάχνει το καλύτερο παγωτό. Δοκίμασε παγωτό τριαντάφυλλο.

 

 

 

MELISSA HEKKERS

Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΑΣΑ

 

Την επιλέγω γιατί…

Είναι η πιο κοντινή απόσταση από τη Λευκωσία και το χωριό είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στη φύση. Ένα μέρος το οποίο με ηρεμεί και μια απόδραση από την πολύβουη πόλη.

 

Βόλτα στη φύση…

Το χωριό προσφέρεται για χαλαρές βόλτες και πεζοπορία στην κοιλάδα που διαπερνάει κέντρο του. Υπάρχουν τρεις εκκλησίες και σοκάκια που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν του χωριού, ενώ την ίδια ώρα το γραφικό κέντρο φωτίζεται από τις ολάνθιστες κερασιές.

 



Φαγητό στην περιοχή…

Στο κέντρο της κοινότητας θα βρεις το μοναδικό καφενείο της Πλατανιστάσας. Ιδανικό για μια ξεκούραστη ανάπαυλα παρέα με μία μπίρα και κάτι για να τσιμπήσεις. Ο ιδιοκτήτης είναι πάντα έτοιμος να ετοιμάσει μια ποικιλία με διάφορα καλούδια όπως χαλούμι, ξηρούς καρπούς, ντομάτα, αγγουράκι και φρέσκια αναρή με μέλι.

 

Διαμονή…

Δεν υπάρχει χώρος διαμονής στο χωριό, αλλά αν υπολογίσεις ότι είναι τόσο κοντά από τη Λευκωσία, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να επιστρέψεις αυθημερόν και να κοιμηθείς στο κρεβάτι σου.

 

Highlight…

Η Πλατανιστάσα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της αυθεντικής κυπριακής φιλοξενίας που χάνεται μέσα στο πέρασμα των χρόνων και μιας κυπριακής κουλτούρας την οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε.

 

 

 

ΣΑΒΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Διευθυντής Μάρκετινγκ, Ayia Napa Marina

ΠΕΔΟΥΛΑΣ

 



Τον επιλέγω γιατί…

Έχει πράσινο, δάσος και περιβόλια.  Έχει θέα. Από το σπίτι μας βλέπω θάλασσα -τον κόλπο στον Ξερό.

 

Για βόλτα στη φύση…

Να περπατήσεις στο δάσος. Ανηφόρισε προς Πρόδρομο, κάνε μια στάση στο πρώην Churchill με την υπέροχη του πισίνα μέσα στα πεύκα.  Αν αντέχεις, σε 20 λεπτά βρίσκεσαι στο θρυλικό Βερεγγάρια.  Είναι κλειστό, όμως αξίζει να χαζέψεις την υπέροχη αρχιτεκτονική του. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να υπάρχουν ακόμη παλιά, ξεχασμένα αντικείμενα τριγύρω.





 

Φαγητό στην περιοχή…

Ταβέρνες θα βρεις στη πλατεία και υπέροχα σουβλάκια κοντά στον Αστυνομικό σταθμό. Όμως, αν είσαι εκεί αργά το απόγευμα επιβάλλεται να φας λουκουμάδες. Τους αυθεντικούς, χωρίς καμία δήθεν γκουρμέ διάθεση.

 

Διαμονή…

Δοκιμάστε το Αριστοτέλειον ως new entry. Ο Πεδουλάς,όπως και άλλα χωριά της περιοχής, αναβαθμίζεται και οι επιλογές για διαμονή έχουν αυξηθεί.

 



 

Highlight…

Η καλύτερη μου εποχή είναι ο Οκτώβριος.  Ενώ είμαι «παιδί της πόλης», δεν μπορώ να προσπεράσω εύκολα τα έντονα χρώματα στα δέντρα. Αν κάνει και λίγο κρύο, το βράδυ ανάβεις τζάκι ενώ στη Λευκωσία κυκλοφορούν με κοντομάνικα.

 

 

 

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ

Δημοσιογράφος, εφημερίδα Πολίτης

ΚΡΙΤΟΥ ΤΕΡΡΑ

 



Την επιλέγω γιατί…

Έχει τα πινέλα, έχει και τα χρώματα για να ζωγραφίζω τον παράδεισό μου και να μπαινοβγαίνω, αποδρώντας από την πρωτεύουσα, ολόχρονα. Πολύ κοντά στο Λατσί και στην Πόλη Χρυσοχούς για ποιοτικά μπάνια και νυχτερινή διασκέδαση, και όσο χρειάζεται απομονωμένη για να βρίσκω την ψυχική μου γαλήνη μετρώντας αστέρια να πέφτουν κάθε βράδυ συνοδεία μόνο φυσικών ήχων. Καταπράσινη ακόμη και το καλοκαίρι, χωρίς ίχνος υγρασίας, με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε παρατεταμένη άνοιξη. Την ίδια ώρα οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές της σε προ-καλούν να τις εξερευνήσεις.  Επιστέγασμα αυτών ο καταρράκτης του Κρεμμιώτη που αντικρίζεις μετά από 1,5 χλμ. πεζοπορία και μετά από ένα όχι και τόσο εύκολο έρπειν σε ένα στενό τούνελ. Το θέαμα ωστόσο που ξεπροβάλλει και το κρύο νερό που σε κατακλύζει με δύναμη σε αποζημιώνουν και αξίζει για να πας και να ξαναπάς χωρίς ποτέ να νιώθεις ότι το έχεις χορτάσει.

 



Ο καταρράκτης aka Αμαζώνιος της Κύπρου

 

Για μπάνιο ή βόλτα στη φύση…

Τα κρύα και βαθιά νερά στο Λατσί αλλά και η πανέμορφη Λάρα που είναι σε κοντινή απόσταση ικανοποιούν όλα τα γούστα την ώρα που το καλοκαίρι, και δη τον Αύγουστο, οι επισκέπτες μπορεί να γίνουν θεατές του θαύματος που συντελείται σε όλη την ακτογραμμή της περιοχής με την εκκόλαψη των χελωνών και τα πρώτα «βήματα» του μακρινού ταξιδιού τους που θα τις φέρει πίσω στην ίδια παραλία μετά από παρέλευση 30 ετών.

 

Φαγητό στην περιοχή…

Τόσο στην Κρίτου Τέρρα όσο και στα γειτονικά χωριά βρίσκεις αρκετές ταβέρνες για καλό κρέας και μεζέδες, ωστόσο προτείνω τον Παγκράτιο στη γειτονική Μηλιού που έχει και του… περιστεριού το κρέας. Για τους λάτρεις του ψαριού συστήνω ανεπιφύλακτα το Περιγιάλι στο Λατσί αλλά και την Αρσινόη στην καρδιά της Πόλης Χρυσοχούς.

 



 

Διαμονή…

Υπάρχουν αρκετά αγροτουριστικά καταλύματα, πλην όμως εγώ επιλέγω τη γαλήνη του απομονωμένου πατρικού του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου που πριν από πολλά χρόνια έγινε το δικό μου πατρικό.

 

Το απόγευμα…

Όλο το χωριό είναι γεμάτο αξιοθέατα. Από το πρώτο καζίνο της Κύπρου (στους τοίχους εντοπίζεις μέχρι και σήμερα σούμες των κερδισμένων των παικτών) στο επιβλητικό Κεφαλόβρυσο, τους μύλους, το πλυσταριό, τις οικίες του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και του δραγομάνου Κορνέσιου (με την χαρακτηριστική πράσινη πόρτα όπως πολλές στο χωριό) ως επίσης και το δημοτικό σχολείο με μακραίωνη ιστορία που πλέον έχει μετατραπεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών με περιοδικούς σπουδαστές από όλον τον κόσμο. Σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από το χωριό σε ερημική τοποθεσία (περιοχή Φυτεύκεια) βρίσκει κανείς και τη μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (τέλη 15ου -αρχές 16ου αι. μ.Χ.) κτίσμα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αφού ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης φραγκοβυζαντινής βασιλικής με τρούλο.

 



Η Αγία Αικατερίνη

 

Highlight

Οι κάτοικοι του χωριού που είναι πάντα πρόθυμοι να ανοίξουν το σπιτικό τους για το γνωστό τρατάρισμα. Από γλυκό καρυδάκι μέχρι μαχαλεπί και παγωμένα παπουτσόσυκα. Έχουν βεβαίως πάντα έτοιμη και την ερώτηση αφού σε περάσουν από ακτίνες Χ: «εσύ τίνος είσαι;». Αγαπημένο μου καλαμπούρι -που δεν εξαντλείται βεβαίως στην Κρίτου Τέρρα- να τους προλαβαίνω εγώ: «εσύ γιαγιά τίνος είσαι;». Η έκφρασή τους όλα τα λεφτά!

 

 

 

ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Senior Communication Consultant, ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας

ΤΟΧΝΗ

 



 

Την επιλέγω γιατί…

Είναι πραγματικά ξεχωριστή και στη δική μου περίπτωση κρύβει όμορφες αναμνήσεις αφού εκεί παντρεύτηκα! Η χαρακτηριστική ανοικτόχρωμη «πέτρα της Τόχνης» δίνει στο χωριό ένα μοναδικό παραδοσιακό χαρακτήρα και αποπνέει αυθεντικότητα. Εκεί μπορείς να κάνεις βόλτες στα δρομάκια του χωριού, να ανακαλύψεις σκορπισμένους μικρούς θησαυρούς τέχνης στα πιο απίθανα σημεία, να καθαρίσεις το μυαλό σου και να απολαύσεις την ηρεμία.

 

Για μπάνιο ή βόλτα στη φύση…

Αν δεν πας για μπάνιο στις κοντινές παραλίες Ακτή του Κυβερνήτη και Κάλυμνος, που βρίσκονται σε απόσταση μόλις δεκαπέντε λεπτών από την Τόχνη, μπορείς να περπατήσεις στο κυκλικό μονοπάτι «Εξερευνώντας τη φύση της Τόχνης». Έχει μήκος περίπου 2,8 χλμ και μπορείς να το διανύσεις σε διάστημα 35-40 λεπτών αναλόγως… ταχύτητας! Διασχίζοντας το, θα ανακαλύψεις την πανοραμική θέα της περιοχής.

 



 

Φαγητό στην περιοχή…

Η ταβέρνα «Νόστος» στην κεντρική πλατεία φημίζεται για την εξαιρετική ποικιλία πιάτων, την φιλική ατμόσφαιρα και την άψογη εξυπηρέτηση που προσφέρει. Καλό φαγητό, με αρκετές χορτοφαγικές επιλογές, θα βρεις και στην ταβέρνα «Τόχνη», που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού, όπου θα απολαύσεις την όμορφη θέα. Στο κοντινό Ζύγι επίσης, θα φας φρέσκο και καλομαγειρεμένο ψάρι στην ταβέρνα Santa Elena. Σταθερή αξία.  

 

Διαμονή…

Σε ένα από τα αγροτουριστικά σπιτάκια της www.cyprusvillages.com.cy, ανακαινισμένα με πολύ μεράκι και επιπλωμένα με παραδοσιακά κυπριακά κομμάτια-αντίκες.

 



Το απόγευμα…

Θα περπατήσεις και θα «χαθείς» στα γραφικά σοκάκια του χωριού βγάζοντας ωραίες φωτογραφίες, θα απολαύσεις με την παρέα σου κρύες μπύρες σε μία από τις ταβέρνες, ή θα δηλώσεις ενδιαφέρον για μαθήματα μαγειρικής και θα φτιάξεις μαζί με άλλους επισκέπτες ψωμί, πίτσες, ελιόπιτες και γλυκά σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

 

Highlight…

Οι αυλές των σπιτιών, με τις μεγάλες κι ανθισμένες βουκαμβίλιες, αποτελούν από μόνες τους ικανό λόγο για να επισκεφτεί κανείς το χωριό Τόχνη. Οι ντόπιοι στο καφενείο, τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία της εκκλησίας. Θα σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. 

 

 

 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Φωτογράφος, TheIslanderStories

ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 



 

Τον επιλέγω γιατί…

Είναι ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά του νησιού, έχει καταπληκτική θέα, υπέροχο κλίμα και πάρα πολλά να δεις και να κάνεις.

 

Βόλτα στη φύση…

Θα κατεβείς κάτω στον Σέτραχο ποταμό, θα ανεβείς το ενετικό γεφύρι, θα δεις τον νερόμυλο και θα επισκεφθείς τις ιαματικές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα.

 

Φαγητό στην περιοχή…

Θα πας στο Παλιό Σινεμά, και θα κάτσεις στην βεράντα-μπαλκόνι με την υπέροχη θέα στα βουνά απέναντι. Τα μακαρόνια του φούρνου που σερβίρονται μέσα σε πήλινο σκεύος είναι λατρεία!

 



Casale Panayiotis

 

Διαμονή…

Το χωριό έχει αρκετές και ποιοτικές επιλογές για διαμονή. Το Casale Panayiotis είναι το πιο δημοφιλές αλλά επίσης υπέροχα αναπαλαιωμένα δωμάτια έχει και το Χάνι του Χρυσόμυλου και το Καστρί.

 

Το απόγευμα…

Θα πας περίπατο στο χωριό, θα κάνεις την στάση σου στο κατάστημα Πραματούθκια να αγοράσεις τοπικά προϊόντα – από μαρμελάδα μέχρι παστελάκι - και θα τελειώσεις στο ΚαφεΟίνος για ένα χαλαρό καφέ ή φυσικά κρασάκι.

 



Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής

 

Highlight

Δεν γίνεται να πας στον Καλοπαναγιώτη και να μην επισκεφτείς την Μονή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί στην ουσία ένα συγκρότημα εκκλησιών αλλά αξιοσημείωτο είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού του Αγίου Ηρακλειδίου, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο ξύλινο τέμπλο της Κύπρου.

 

 

 

ΝΙΚΟΛ ΖΕΝΙΟΥ

Freelancer Δημοσιογράφος

ΑΣΚΑΣ

 

 

Τον επιλέγω γιατί…

Αν θέλεις πραγματικά να ξεφύγεις από όλα, και κυρίως από τον θόρυβο της πόλης, ο Ασκάς, ένα γραφικό πέτρινο χωριό που βρίσκεται περίπου μία ώρα  μακριά από την πρωτεύουσα, είναι από τα μέρη που πραγματικά θα σε μαγέψουν. Αγαπημένος προορισμός γιατί προσφέρει την απόλυτη ηρεμία (και καθαρό αέρα), δεν έχει τα βασικά amenities όπως π.χ., περίπτερο, σουπερμάρκετ ή βενζινάδικο, και έχει λιγότερους από 170 κατοίκους.

 

Βόλτα στη φύση…

Έχει μόνο μια ταβέρνα (που δέχεται μόνο πληρωμή με μετρητά), δύο εκκλησίες και ένα καφενείο. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που θα το λατρέψεις, για αυτή του την προϋπόθεση, πώς η μόνη σου επιλογή είναι να αγναντεύεις το πράσινο ήσυχο τοπίο του και να αφήνεσαι σε αυτό καθώς περιπλανιέσαι στα στενά σοκάκια του.

 

 

Διαμονή…

Μείνε σε ένα από τα δωμάτια με ιδιαίτερη αισθητική στον Λύχνο που προσφέρει πρόγευμα και μεσημεριανό (τα Σαββατοκύριακα).

 

Το απόγευμα…

Ακολούθησε το μονοπάτι της φύσης που εκτείνεται από την κατοικία Σοφία Τσαγκαρίδη που βρίσκεται στον κύριο υπεραστικό δρόμο μέχρι την Πλαγιά Πάνω Αμπέλια. Εδώ, θα θαυμάσεις το φυσικό τοπίο, την πληθώρα από δέντρα και φυτά και θα χαθείς σε ένα μαγευτικό κόσμο με το κελάηδημα των πουλιών της περιοχής να συνοδεύει το ταξίδι σου.

 

Τον επιλέγω γιατί…

Αν θέλεις πραγματικά να ξεφύγεις από όλα, και κυρίως από τον θόρυβο της πόλης, ο Ασκάς, ένα γραφικό πέτρινο χωριό που βρίσκεται περίπου μία ώρα  μακριά από την πρωτεύουσα, είναι από τα μέρη που πραγματικά θα σε μαγέψουν.

 

 

 



Διάβασε επίσης: Πόσο νησιώτες νιώθουν οι Κύπριοι



 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ

Λειτουργός Έρευνας και Πολιτικής, Ίδρυμα Terra Cypria

ΚΡΗΤΟΥ ΤΕΡΡΑ

 



Την επιλέγω γιατί…

Όσες φορές κι αν έχω πάω, εξακολουθούν να με εντυπωσιάζουν οι ιστορίες του χωριού αυτού! Μια μικρή κοινότητα με λιγοστούς κατοίκους, αλλά μεγάλη ιστορία. Λατρεύω να ακούω τους ντόπιους να μου λεν με καμάρι τις ιστορίες τους για το πρώτο καζίνο της Κύπρου που ήταν στο χωριό τους ή για το κεφαλόβρυσο και το πόσο πλούσια ήταν η περιοχή σε νερό.

 

Για μπάνιο ή βόλτα στη φύση…

Μια βόλτα στους καταρράκτες της Κρήτου Τέρρα είναι must! Όσοι δεν έχουν πάει δεν φαντάζονται τι χάνουν. Ένας παράδεισος στη μέση του πουθενά που ως πριν μερικά χρόνια ήταν χαμένος. Φυσικά η εξερεύνηση του απαιτεί και τις ανάλογες αντοχές…. και τον ανάλογο σεβασμό! Στόχος είναι να τους θαυμάσουμε κι εμείς και οι επόμενοι επισκέπτες.

 



Το πρώτο καζίνο στην Κύπρο



Φαγητό στην περιοχή…

Στην ταβέρνα του Ερωτόκριτου. Ηρεμία είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι αυτό το μέρος. Το περιβάλλον πολύ φιλικό, με ωραία θέα και μετά από μερικές μπύρες, γίνεται ακόμη και μαγικό!

 

Διαμονή…

Στο χωριό μπορείς να βρεις πολλά αγροτουριστικά που αξίζει τον κόπο να περάσεις ξέγνοιαστες στιγμές. Σπιτάκια με πανέμορφες αυλές, που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και σου προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

 

Το απόγευμα…

Επισκέψου το καζίνο του χωριού, αξίζει τον κόπο να παρατηρήσεις τις τοιχογραφίες που υπάρχουν με στοιχεία από την ιστορία και την παράδοση κι αν είσαι τυχερός… όλο και κάποιος ντόπιος θα προσφερθεί για «ξενάγηση».

 

Highlight…

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο που βρίσκεται στο χωριό, κι αυτό το πρώτο της Κύπρου… πολλές πρωτιές εντέλει αυτό το χωριό! Δέχεται μαθητές από νηπιαγωγείο μέχρι πανεπιστήμιο, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό και η άφιξή τους ζωντανεύει το χωριό.

 

 

 



Δες επίσης: 10 πράγματα που υπάρχουν μόνο στο σπίτι της γιαγιάς σου και της θείας σου



 

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αρχισυντάκτης www.city.com.cy

ΔΡΟΥΣΕΙΑ

 



Αρχοντικό Σαπφώ



Την επιλέγω γιατί…

Ηρεμώ όσο πουθενά αλλού. Το δροσερό κλίμα σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αυθεντικότητα των ντόπιων, αποτελούν ένα εξαιρετικό συνδυασμό για ολιγοήμερες διακοπές.

 

Για μπάνιο ή βόλτα στη φύση…

Αν δεν θα πας Λατσί, εξαιρετική επιλογή (ίσως η καλύτερη) είναι η παραλία της Λάρας, με τις χελώνες, στον Ακάμα. Πήγαινε μέσω Ίνειας, από τον τσιμεντένιο δρόμο.

 



Η παραλία των χελώνων - Λάρα



Φαγητό στην περιοχή…

Κοντά, καλό φαγητό θα βρεις στον Φύτο, στον Κάθηκα, που φημίζεται για το σουβλάκι του. Στην Πόλη θα φας εξαιρετικό ψάρι στην Αρσινόη, στην κεντρική πλατεία, ενώ με 25 λεπτά οδήγημα μπορείς να πας Τάλα για εξαιρετικό μεζέ στη Μελιτζιά.

 

Διαμονή…

Η εμπειρία της διαμονής στο αγροτόσπιτο Σαπφώ, με την πολύ φιλόξενη κυρία Χρυσούλα, είναι ανεπανάληπτη.

 



Βράδυ στη Μελιτζιά, στο χωριό Τάλα

 

Το απόγευμα…

Κατηφόρισε στην Κρίτου Τέρρα και ανακάλυψε το μικρό και τον μεγάλο καταρράκτη, σε μια περιοχή που χαριτολογώντας κάποιοι την αποκαλούν «Αμαζόνιο της Κύπρου». Επίσης, μην παραλείψεις να πας στο camping της Πόλης, έστω για μια μπίρα, για να δεις το ηλιοβασίλεμα!

 



Ηλιοβασίλεμα στο Camping

 

Highlight

Οι ντόπιοι που κάθονται στο καφενείο, στο κέντρο του χωριού, σε παράταξη ο ένας δίπλα από τον άλλο, παρατηρώντας απροκάλυπτα όποιον περνά από εκεί, είναι όλα τα λεφτά. Τι να τα κάνεις τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης;

 



Η υπέροχη θέα της ακτογραμμής του Ακάμα, από σημείο λίγο πιο κάτω από την Ίνεια

 

 

 



Δες ακόμα: 8 εναλλακτικά μέρη για να δροσιστείς στην Κύπρο



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ