Οι Περσείδες του φετινού Αυγούστου θα είναι πιο απολαυστικές από άλλες χρονιές

Λόγω απουσίας Σελήνης, οι συνθήκες για την παρατήρηση της βροχής διαττόντων αστέρων (Περσείδες) θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Μιχαήλ (από παλαιότερη παρατήρηση στον Πρωταρά - δες περισσότερες εικόνες εδώ: goo.gl/PnHMwL)



Σύμφωνα με το 1010Asteroskopeion, κατά το Σαββατοκυρίακο 11-12 Αυγούστου θα σημειωθεί το μέγιστο του φαινομένου των διαττόντων αστέρων «Περσείδες».

Φέτος, μάλιστα, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Νέα Σελήνη (11/8).

Οι διάττοντες αποτελούν απομεινάρια του κομήτη 109/P Swift-Tuttle, μέσα από την πορεία του οποίου διέρχεται η Γη αυτές τις μέρες. Με την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα της Γης αναφλέγονται σε ύψος μεταξύ 70 με 100 χλμ. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ανάφλεξης ως αποτέλεσμα της τριβής με τον αέρα, δημιουργούν τα γνώριμα «πεφταστέρια».

Η περίοδος παρατήρησης του φαινομένου άρχισε στις 23 Ιουλίου και λήγει στις 20 Αυγούστου.

Ο αναμενόμενος αριθμός διαττόντων ανα ώρα (ZHR: Zenithal Hourly Rate) υπολογίζεται για φέτος να φτάσει στους 80. Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, αρκεί να μην υπάρχει υπερβολικός τεχνητός φωτισμός.

Για την παρατήρηση του φαινομένου δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός καθ’ ότι πρόκειται για φαινόμενο ορατό με γυμνό οφθαλμό.

 

Χάρτης εντοπισμού του ακτινοβόλου σημείου

 

Καλύτερες ώρες παρατήρησης:

Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 11 προς Κυριακή 12/8 και μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής 12 προς Δευτέρα 13/8.

Το ακτινοβόλο σημείο (το σημείο από το οποίο φαίνεται ότι ξεκινούν οι διάττοντες) είναι στον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος θα βρίσκεται χαμηλά στα βορειοανατολικά. Για την επιτυχή παρατήρηση δεν είναι απαραίτητο να κοιτάζουμε προς εκείνη την κατεύθυνση εφόσον οι διάττοντες διασχίζουν τον ουρανό διαγράφοντας μεγάλες πορείες που ξεκινούν από βορειοανατολικά και καταλήγουν νοτιοδυτικά.

Το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το 1010 Asteroskopeion για περισσότερες πληροφορίες ή οδηγίες στο τηλέφωνο 22677727 ή ηλεκτρονικά στο info@asteroskopeion.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ