Πρόσφυγες πέταξαν εικόνες Αγίων στη θάλασσα

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες στα social media, δείχνει εικόνες Αγίων πεταμένες στη θάλασσα από πρόσφυγες.

 


Article featured image
Article featured image

Το γεγονός ταρακούνησε συθέμελα το online χριστεπώνυμο πλήθος, το οποίος έσπευσε να καταραστεί και να ευχηθεί «ψόφο» στους απάτριδες πρόσφυγες, οι οποίοι δεν φτάνει που άφησαν τον τόπο τους χωρίς να πολεμήσουν, δεν φτάνει που φιλοξενούνται σε ελληνικά εδάφη εις βάρος των ντόπιων, απαξιώνουν τα ήθη και τα πιστεύω πετώντας χριστιανικές εικόνες στη θάλασσα και βεβηλώνοντας τις εκκλησίες μας.

Όλα τα πιο πάνω, σύμφωνα με το εν λόγω post, συνέβησαν στη Βορειά Μυτιλήνης, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία.

Είναι, όμως, πραγματικοί αυτοί οι ισχυρισμοί ή πρόκειται για ακόμη μία ψευδή είδηση που έγινε για (πολύ) γνωστούς λόγους;

Την έρευνα για να διαπιστώσουν του λόγου του αληθές, «έτρεξαν» τα Ελληνικά HOAXES, τα οποία επικοινώνησαν με αρμόδιους στην περιοχή για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το γεγονός.

Ο ισχυρισμός περί προσφύγων που πέταξαν εικόνες στη θάλασσα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές Ιουνίου, με το άτομο που τον διατυπώνει να κάνει λόγο πως έλαβε χώρα στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Αρχικά τα Ελληνικά HOAXES, επικοινώνησαν με την επίτροπο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρεία Μυτιλήνης, η οποία τους ανέφερε πως υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη περιοχή, αλλά είναι πολύ μακριά από τη θάλασσα. Όταν ρωτήθηκε εάν γνωρίζει για το περιστατικό με τις πεταμένες εικόνες, ανέφερε πως δεν έλαβε χώρα στη Βαρειά, αλλά στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου επί της λεωφόρου Ναυμαχίας Έλλης που φιλοξενεί και ομώνυμο εκκλησάκι στο προαύλιο.

 



Πιο πρόσφατες αναρτήσεις με χιλιάδες κοινοποιήσεις, αναφέρουν γενικά και αόριστα το «ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου», δίχως να διευκρινίζουν περιοχή.

Ο Πατέρας Παναγιώτης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου,  ανέφερε πως όντως πριν 3 μήνες, άγνωστοι είχαν εισέλθει στο ξωκλήσι που βρίσκεται στο προαύλιο και είχαν πετάξει τις εικόνες στις θάλασσα. Μάλιστα ο ίδιος ήταν που τις συνέλεξε και τις τοποθέτησε στο σημείο των φωτογραφιών.

 



Ο Π. Παναγιώτης, ωστόσο, δήλωσε κατηγορηματικά πως ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος άλλος γνωρίζει ποιοι ήταν οι δράστες της ιεροσυλίας, ή αν ήταν Έλληνες ή αλλοδαποί.

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στη Βαρειά είναι ψευδής, ενώ δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό πως οι δράστες ήταν πρόσφυγες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ