Έχω Θέμα
H Λευκωσία σε 10 χρόνια [Πώς αλλάζει η πρωτεύουσα με όλα όσα θα γίνουν]
Ψάξαμε και βρήκαμε όλα τα αναπτυξιακά έργα που είναι προγραμαμτισμένα για την πρωτεύουσα, μέσα στα επόμενα μερικά χρόνια και προσπαθήσαμε να φανταστούμε πώς θα μοιάζει η Λευκωσία σε μία δεκαετία από σήμερα.
Cover photo: Αναστασία Ερωτοκρίτου
Το πιο δύσκολο σημείο για την υλοποίηση της ιδέας του άρθρου ήταν να οριοθετήσουμε το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης των έργων, αφού με γνώμονα την ατελείωτη Πλατεία Ελευθερίας η οποία κρατάει χρόνια και όπως φαίνεται θα κρατήσει ακόμη μερικά, δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις πότε θα ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα 15 αναπτυξιακά έργα που εκκρεμούν και φιλοδοξούν να κάνουν τη Λευκωσία να μοιάζει με πραγματική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και όχι με κακέκτυπό της.
Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας [Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Αναμένουμε, το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016]
Μη γελάτε, όταν επιτέλους ολοκληρωθεί δεν θα το πιστεύετε. Το πολύαναμενόμενο έργο το οποίο χτίζεται και γκρεμίζεται εδώ και χρόνια συμπεριλαμβάνει την Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένα την κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της Τάφρου, διορθωτικές εργασίες στα Ενετικά Τείχη, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εξοπλισμό (street furniture), κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έργο της διεθνούς φήμης Zaha Hadid και του γραφείου της και εκπονήθηκαν μετά από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Όταν και εφόσον ολοκληρωθεί θα μοιάζει όπως η φωτογραφία πιο πάνω.
Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας [Ημερομηνίας ολοκλήρωσης: Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί]
Ακόμη ένα φιλόδοξο έργο που σχεδόν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του, αφού εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την Πλατεία. Το νέο κτήριο του Δημαρχείου περικλείεται μεταξύ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού. Ένα ανοικτό και φιλόξενο για τους δημότες κτήριο, λειτουργικό από πλευράς σύγχρονων αναγκών, με έμφαση στο σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, που το χαρακτηρίζει η ευαίσθητη ένταξη του στο χώρο και η αρμονική συνύπαρξη του με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν εκεί.
Το σύμπλεγμα προσφέρει άπλετο χώρο στους πεζούς επισκέπτες και δίνει τη δυνατότητα για επανάκτηση της πόλης από τους δημότες φέρνοντας τους σε επαφή όχι μόνο με τα νέα κτήρια και τους υπαίθριους χώρους, αλλά και με την ιστορία δια μέσου του αρχαιολογικού πάρκου και της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας συστεγάζονται όλες οι υπηρεσίες επιλύοντας τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του Δήμου Λευκωσίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια λόγω του διασκορπισμού σε διάφορα σημεία της πόλης και αυξάνει κατακόρυφα την εξυπηρέτηση των δημοτών.
Ανάπλαση Περιοχής Παλιού Δημαρχείου [Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2013]
Με τη συγχρηματοδότηση έργων από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά Ταμεία, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, συνεχίζεται η υλοποίηση των βελτιωτικών έργων ανάπλασης στην περιοχή Παλιού Δημαρχείου που συμπεριλαμβάνουν τις πιο κάτω εργασίες:
Συντήρησης και αποκατάστασης των όψεων οικοδομών.
Ανάπλασης δρόμων και πλατειών, κατασκευάζοντας νέο οδόστρωμα και πεζοδρόμια
Εγκατάστασης νέου οδικού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού
Υπογειοποίησης δικτύων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας
Αναβάθμισης του συστήματος απομάκρυνσης των νερών της βροχής
Αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου [Την 1η Αυγούστου 2018 ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης]
Ο Δήμος Λευκωσίας θέλοντας να αναβαθμίσει το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Λευκωσίας, μεταξύ της Λεωφ. Μακαρίου Γ’ (βόρειο τμήμα), Ευαγόρου και Στασικράτους, που περιλαμβάνει επίσης και τις οδούς Λεωνίδου, Μνασιάδου (τμήμα), Θεοφάνους – Θεοδότου και Ζήνας Κάνθερ προχωρεί στην ετοιμασία προκαταρτικής ολοκληρωμένης μελέτης.
Η μελέτη αυτή απορρέει από την ανάγκη για αναστροφή της συνεχούς πορείας υποβάθμισης και του μαρασμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην εμπορικότητα της περιοχής, ιδιαίτερα στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’. Τα σχέδια έχουν στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πρωτοποριακού αστικού χώρου. Το έργο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου μεταξύ των κτιρίων με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα Σύγχρονου Αστικού Εμπορικού Κέντρου, που αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.
Αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου [Ημερομηνίας ολοκλήρωσης: Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2019]
Οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου αναμένεται να αποπερατωθούν εντός 24 μηνών (από την ημερομηνία έναρξής τους), οπότε υπολογίζεται να παραδοθεί το 2019. Θα αποτελεί ένα πραγματικά στολίδι για την πόλη της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα το νέο κτίριο θα μπορεί να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και μουσικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, ενώ θα ληφθούν ειδικές πρόνοιες για βελτιωμένη ακουστική, ούτως ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται υψηλού επιπέδου παραγωγές. Αξίζει να σημειωθεί πως θα διατηρηθεί η ιστορική όψη του κτιρίου, ενώ θα κατασκευαστεί αντισεισμικός φορέας, θα ανακατασκευαστεί η κύρια σκηνή η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της στέγης. Προβλέπεται, επίσης, ηλεκτρολογική και ακουστική αναβάθμιση και θα εγκατασταθούν σύγχρονα μέσα ήχου και φωτισμού.
Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων [μελλοντικό έργο]
Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας νέος πυρήνας υποδομών και υπηρεσιών σε εγκαταλειμμένες υποδομές του ιστορικού κέντρου κοντά στη νεκρή ζώνη, που θα φιλοξενούν και θα στηρίζουν ποικιλότροπα νέες δυναμικές ΜμΕ και πολύ μικρές επιχειρήσεις του αναδυόμενου τομέα της Δημιουργικής Βιομηχανίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού και των Σύγχρονων Τεχνολογιών. Γενικότερος στόχος είναι η προαγωγή της επιχειρηματικότητας ιδίως με τη διευκόλυνση της οικονομικής αξιοποίησης νέων ιδεών και ενίσχυσης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων και μέσω θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων. Προς το παρόν, το εν λόγω έργο δεν έχει ξεκινήσει.
Νέο Κυπριακό Μουσείο [δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες]
Σε τρία επίπεδα, αλλά και σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες, διαχωρίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο η πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη δημιουργία του νέου Μουσείου.
Όπως αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα, το Νέο Κυπριακό Μουσείο διαχωρίζεται στον τόπο που διηγείται την προϊστορία, από την πρώιμη κατοίκηση του νησιού μέχρι την εποχή του λίθου και του χαλκού, τη θάλασσα, που αναφέρεται στη αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον κόσμο που διηγείται τους ιστορικούς χρόνους των κυπριακών βασιλείων μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στις πράσινες και αστικές ζώνες της Λευκωσίας, έχει τη δυνατότητα με έναν ευρύ αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιάταξη και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας.
Αναβάθμιση Λεωφόρου Καλλιπόλεως [Ημερομηνία Ολοκλήρωσης: Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020]
Η ολοκλήρωση του έργου θα βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό στους δύο βασικούς άξονες της Πρωτεύουσας. Η Ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως θα περιλαμβάνει μονοδρόμηση της τροχαίας κίνησης από τα φώτα τροχαίας στη συμβολή της Λεωφόρου Στασίνου με την οδό Ευγενείας και Αντωνίου Θεοδότου, με κατεύθυνση προς τη συμβολή της Λεωφόρου Καλλιπόλεως με τη Λεωφόρο Μακαρίου.
Θα κατασκευαστούν καθ’ όλο το μήκος της νέα πεζοδρόμια, προσβάσιμα για όλους σύμφωνα με τις πρόνοιες της Βιώσιμης Κινητικότητας. Θα τακτοποιηθεί η άναρχη στάθμευση με τη δημιουργία κόλπων σε όλο το μήκος. Δεν θα υπάρξουν απαλλοτριώσεις και θα είναι εύκολη η πλέξη των κινήσεων αφού δεν θα υπάρχει πια νησίδα, όπως σχεδιαζόταν σε προγενέστερες μελέτες.
Ανάπλαση Παλαιού ΓΣΠ [δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες]
Πρωτεύων στόχος της πρότασης είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ: ένας πνεύμονας αναπτυγμένος σε εδαφικό ανάγλυφο, με ισχυρό χαρακτήρα, κυρίαρχη τη φύση και διακριτικό το ανθρωπογενές περιβάλλον, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου. Το πρώην ΓΣΠ βρίσκεται πάνω στον σημαντικότερο άξονα της σύγχρονης Λευκωσίας.
Το πάρκο/πλατεία πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σ’ αυτόν, να μη παραμείνει ένας παράπλευρος χώρος. Η συνθετική δομή της πρότασης γεννιέται από την παράκαμψη αυτού του άξονα, θέτοντας τρείς βασικούς στόχους:
- Εσωστρεφής πράσινος πνεύμονας, μονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία.
- Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ.
- Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου.
Η ιδέα της παράκαμψης φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τους τρεις στόχους με μία μόνον χειρονομία: με την πτύχωση του γηπέδου σε ανάγλυφο, βυθίζοντας το έδαφος στο μέσον και υψώνοντας τα άκρα του.
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας [δεν υπάρχει ακόμη πλάνο εφαρμογής]
Η Κυπριακή Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση σε μία προσπάθεια βελτίωσης του προβληματικού δικτύου της πρωτεύουσας επιδιώκει να ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, του ποδηλάτου και των πεζών με την παράλληλη αναβάθμιση και συμπλήρωση του οδικού δικτύου. Το ποσοστό χρήσης των δημοσίων συγκοινωνιών πρέπει να ξεπεράσει το 10% έως το έτος 2020. Η επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων απαιτεί την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που αφορούν όλες τις μορφές κυκλοφορίας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν ενιαία. Για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας για τη Λευκωσία (ΟΣΚΛ).
Σκοπός του ΟΣΚΛ είναι η επίτευξη Αειφόρου Κινητικότητας, με τη χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών, του ποδηλάτου και της διακίνησης με τα πόδια, ως τις καταλληλότερες μορφές μεταφορών για το αστικό περιβάλλον. Οι αυξημένες πυκνότητες σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, δηλαδή η Πολυκεντρική Χωρική.
Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου [κανονικά θα λειτουργούσε το 2015]
Τη δημιουργία του ανέλαβε το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου, που ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση το 2005. Το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου προγραμματιζόταν να λειτουργήσει το 2015. Ακόμη περιμένουμε.
Όταν, λοιπόν, γίνει, θα είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα, ένας σύγχρονος χώρος δημιουργίας και προβολής των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, του χορού, της όπερας και κάθε είδους ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας. Στην καρδιά της Λευκωσίας, στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, κοντά στις υπηρεσίες και τα κέντρα αποφάσεων του κράτους, το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το νέο Κρατικό Θέατρο και τη νέα Πινακοθήκη, το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου θα είναι ο χώρος επαφής του κοινού με τη μεγάλη Τέχνη και δημιουργία κατά το πρότυπο των πιο σπουδαίων πολιτιστικών κέντρων της Ευρώπης και του κόσμου. Το Μέγαρο δεν θα λειτουργεί μόνο ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά πρώτιστα ως χώρος παραγωγής τέχνης και πολιτισμού και ως βήμα ενθάρρυνσης νέων και προβολής καταξιωμένων Κυπρίων δημιουργών. Η πολιτιστική του παρέμβαση θα είναι καθοριστική για την ουσιαστική αναβάθμιση των τεχνών και του πολιτισμού στην Κύπρο.
Η ίδρυση του Μεγάρου Πολιτισμού είναι για την Κύπρο η αρχή μιας πολιτιστικής αναγέννησης για τον τόπο. Το Μέγαρο θα είναι γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας, συνεργασίας και εξέλιξης μεταξύ της Κύπρου και των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των γειτονικών της χωρών.
Central Park Residence (Υπό Κατασκευή)
Σε τροχιά υλοποίησης έχει εισέλθει το 20όροφο οικιστικό έργο της εταιρείας Marfields στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η ανέγερση του οικιστικού έργου αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 40εκ.
Υπόγειος χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου [Ημερομηνία Ολοκλήρωσης: Το περιμένουμε το 2020]
Το έργο αφορά την κατασκευή διώροφου υπόγειου υποστηρικτικού χώρου στάθμευσης για 157 οχήματα (εκ των οποίων οι 7 θέσεις για οχήματα ΑΜΕΑ) κάτω από τη λεωφόρο Ομήρου στο τμήμα μεταξύ της Πλατείας Σολωμού και της λεωφόρου Ευαγόρου. Η πρόσβαση των χώρων θα γίνεται με ράμπες πρόσβασης από τη λεωφόρο. Πέραν από τον χώρο στάθμευσης θα κατασκευαστούν δημόσια αποχωρητήρια στο επίπεδο της Τάφρου Νταβίλα (Δυτικά) καθώς και κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες που να συνδέουν τον χώρο στάθμευσης με την τάφρο και τη λεωφόρο, για τα οποία θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο του έργου η λεωφόρος Ομήρου θα διαπλατυνθεί και θα κατασκευαστούν νέα πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, οδικός εξοπλισμός / φωτισμός και σήμανση.
Santa Roza Tower (Υπό Μελέτη)
Έναν ασύμμετρο πύργο 29 ορόφων και 37.800 τετραγωνικών μέτρων θα αποκτήσει η Λευκωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου του Λονδίνου, Atkins, το οποίο ανέλαβε την κατασκευή του. Το Santa Roza θα ανεγερθεί στη Γρίβα Διγενή και θα αποτελείται από γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα, μια σειρά από καταστήματα και χώρους εστίασης, οι οποίοι θα προσφέρουν μαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη.
The «360» project [Θα είναι έτοιμο περί τα τέλη του 2018]
Με πανοραμική θέα της πρωτεύουσας από κάθε σημείο του κτηρίου, ύψος 115 μέτρα, 34 ορόφους και περίπου 90 διαμερίσματα, τέσσερα καταστήματα, γυμναστήριο, δύο εστιατόρια –ένα στο ισόγειο κι ένα στο roof garden– και μια πισίνα στον 10ο όροφο, το κτήριο “360”, της CYFIELD, φιλοδοξεί να γίνει το ψηλότερο κτήριο της Λευκωσίας και το σήμα κατατεθέν της πόλης.
* Με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δημαρχείου Λευκωσίας