Η φωτογραφία είναι από το άρθρο: 57 σπάνιες φωτογραφίες του National Geographic από την Κύπρο του 1928
Όπως ανέφερε η πληροφορία που λάβαμε πριν μερικές ημέρες, σε κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο χωριό Καμπιά, ο κοινοτάρχης επιβάλλει «φόρο νεανίδας», ο οποίος αφορά νεαρές κοπέλες που ζουν στην κοινότητα, διαμένουν στο σπίτι των γονιών τους, εργάζονται και είναι ανύπαντρες.
Μιλώντας με τον κοινοτάρχη Καμπιών, μας επιβεβαίωσε πως όντως υπάρχει αυτή η φορολογία στην κοινότητα, μόνο που δεν εφαρμόζεται ακριβώς όπως διαδίδεται.
Η συγκεκριμένη φορολογία αφορά όλους τους κατοίκους της κοινότητας ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης και αφορά τις κοινοτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους κατοίκους της. Η διαφορά είναι, κι εκεί είναι που μάλλον έγινε το μπέρδεμα, ότι αν κάποιος είναι μονήρης και διαμένει για παράδειγμα με τους γονείς του, τότε και αυτός πρέπει να πληρώσει για το άτομό του τη συγκεκριμένη φορολογία, νοουμένου βέβαια ότι εργάζεται και δεν είναι φοιτητής ή μαθητής.
Άρα, αν για παράδειγμα μια οικογένεια έχει 2 παιδιά που διαμένουν μαζί της και εργάζονται παράλληλα, τότε αυτοί οι δύο νέοι/νέες πρέπει να πληρώσουν αυτό το φόρο, ο οποίος κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ ανάλογα με την εργασία του. «Μπορεί κάποιος να είναι και 40 ετών να διαμένει με τους γονείς του και να εργάζεται, πάλι θα πληρώσει το φόρο. Αφού στιγμής είναι κάτοικος της κοινότητας και επωφελείται των υπηρεσιών που προσφέρουμε, οφείλει να πληρώνει γι’ αυτό», σημειώνει ο κοινοτάρχης.
Όπως διευκρινίζει, ο κοινοτάρχης Καμπιών, για οικογένειες που έχουν τρία παιδιά και άνω, υπάρχει και η ανάλογη έκπτωση για κάθε παιδί. Ενώ όσα νεαρά παντρεμένα ζευγάρια αποφασίσουν να μετακομίσουν στο χωριό, τον πρώτο χρόνο διαμονής τους εκεί, είναι απαλλαγμένος από φορολογίες.
Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον Έπαρχο Λευκωσίας, μας επιβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι καθόλα νόμιμη καθώς εμπίπτει στον «Περί Κοινοτήτων Νόμο» και έχει εγκριθεί, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του «Η συγκεκριμένη φορολογία εφαρμόζεται σε πολλές κοινότητες, όχι μόνο στα Καμπιά και φυσικά αφορά όλους τους κατοίκους που έχουν εισοδήματα και διαμένουν στην εκάστοτε κοινότητα, καθώς επωφελούνται από τις υπηρεσίες που τους παρέχει. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό και παράνομο σε όλο αυτό», διευκρινίζει ο έπαρχος.