Κύπρος
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων έχει κάτι να μας πει
Οι βροχές των τελευταίων ημερών δεν έφεραν μόνο χαρά και ικανοποίηση, έφεραν κι άλλα...
Το γεγονός ότι οι μεγάλες ποσότητες βροχής που εισέρευσαν στα φράγματα τις τελευταίες ημέρες ήταν όχι μόνο ευεργετικές, αλλά χρυσάφι, όπως είθισται να τις ονομάζουν, είναι αδιαμφισβήτητο.
Ωστόσο, αδιαμφισβήτητη είναι και η δυσφορία που προκλήθηκε από την κακή κατάσταση που υπήρχε εντός και πέριξ των ποταμών και των φραγμάτων, με τις μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και άλλων άχρηστων αντικειμένων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό του φράκτη της Γερμασόγειας, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος που υπερχείλισε προ ολίγων ημερών.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων με ένα μακροσκελές μήνυμα προς όλους, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα για καθαρισμό των υδάτων στα φράγματα, ούτως ώστε να εξομαλυνθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για να μην χρειάζεται να ντρεπόμαστε για τις εικόνες που παρουσιάζουν σήμερα.
Από το άρθρο: Οι εικόνες από τον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα
Πιο συγκεκριμένα γράφουν:
Μέσα στο γενικό κλίμα ευφορίας που επικρατούσε αυτές τις μέρες, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που έσωσαν στην κυριολεξία την υστάτη τη βιοποικιλότητα στα φράγματά μας, συγκέντρωσαν νερό για ύδρευση και άρδευση και έδωσαν ανάσα ζωής στον τόπο μας, εμφανίστηκαν πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση των υδάτων από κάθε λογής σκουπίδια που πετούν αρκετοί ασυνείδητοι στους υδατοφράκτες και στις κοιλάδες των ποταμών που καταλήγουν στα φράγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του φράγματος της Γερμασόγειας, όπου συγκεντρώθηκε πλησίον του σημείου υπερχείλισης πλήθος από διάφορες ακαθαρσίες περιλαμβανομένων αμέτρητων πλαστικών κάθε είδους, συν ένας μεγάλος σωρός από καλάμια. Αυτή η κατάσταση, προξένησε τα αρνητικά σχόλια των προαναφερθέντων συμπολιτών μας.
Τα πλείστα σχόλια, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρονταν σ' αυτούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δηλαδή στις αρμόδιες υπηρεσίες, στους δημάρχους, σε κόμματα, σε ομάδες πολιτών κλπ, με αποτέλεσμα την αρνητική εικόνα που περιγράψαμε.
Στα ίδια μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Σύνδεσμός μας έκανε γνωστή την απόφαση του τον Ιανουάριο του 2018 για διοργάνωση ημερίδας καθαρισμού των ακτών του υδατοφράκτη της Γερμασόγειας. Μιας ημερίδας που τέθηκε και υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. Στον καθαρισμό που προβλήθηκε στα ίδια μέσα αλλά και σε τηλεοπτικά, συμμετείχαν πέραν των εκατό εθελοντών. Οι εθελοντές είτε συμμετείχαν με τα σωματεία ή τις οργανώσεις τους, είτε ως απλοί πολίτες που ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια συλλογής των απορριμμάτων. Εκτός από τα πλαστικά, πολύ επικίνδυνα απορρίμματα είναι αυτά που βρίσκονται στον βυθό του φράγματος αφού κατά τον καθαρισμό συλλέξαμε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, μεταλλικές κατασκευές, μπαταρίες διαφόρων τύπων, μεταξύ τους και αρκετές μηχανοκίνητων οχημάτων. Ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν ήταν μεν μεγάλος και η δουλειά που έγινε ήταν αξιοζήλευτη, αλλά θα μπορούσαν να είχαν ενδιαφερθεί περισσότερα άτομα.
Από τη σελίδα: Παγκύπριος Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων
Μετά το πέρας του καθαρισμού, εισηγηθήκαμε για ακόμα μία φορά στους αρμόδιους φορείς και στις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της άθλιας κατάστασης. Δυστυχώς δεν έχουμε παρατηρήσει μέχρι και σήμερα να έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες για απάμβλυνση αυτού του προβλήματος. Έχουμε προτείνει κατά καιρούς πολλούς τρόπους αντιμετώπισης του και είμαστε πάντα στη διάθεση εκείνων που θέλουν να συζητήσουν και να δράσουν ουσιαστικά για να συνεργαστούμε.
Αν και κύριος σκοπός του Συνδέσμου μας δεν είναι να διοργανώνει καθαρισμούς των υδατοφρακτών, δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά σε εικόνες που θα έπρεπε να ντροπιάζουν τον καθένα που τις αντικρίζει. Πρόσθετα, θεωρούμε απαράδεκτο να εξασκούμε το χόμπι/άθλημά μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο σκουπίδια και ακαθαρσίες.
Τέλος, ευχόμαστε όπως γίνει καλή διαχείριση των αποθεμάτων του νερού που εισέρευσαν στα φράγματα, με γνώμονα το κοινό καλό και την προστασία της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος των υδατοφρακτών. Καλούμε τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και πιστεύουμε πως το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί είναι δυνατόν να συμβάλουμε στην αλλαγή κάποιων κακών νοοτροπιών που προκαλούν μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και στην υγεία μας.
Ο Σύνδεσμος στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς διοργανώνει κάθε χρόνο από την ίδρυσή του, καθαρισμό σε υδατοφράκτες. Προσκαλούμε όποιον μπορεί και θέλει, να βοηθήσει συμμετέχοντας.
Υ.Γ. Το νερό που διαφεύγει από την υπερχείλιση δεν «χάνεται» όπως ανέφεραν πολλοί στα σχόλιά τους. Εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής Αμαθούντας στον οποίο τα τελευταία χρόνια υπήρξε αυξημένη αλατότητα. Πέραν τούτου, το νερό που δεν συγκρατείται και χύνεται στη θάλασσα, είναι κι αυτό με τη σειρά του πολύτιμο. Συμβάλλει στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν που με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία ζωοπλαγκτόν και στη διατροφή των ψαριών. Στη νότια ακτογραμμή του τόπου μας, η μηδενική ροή νερού προς τη θάλασσα τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε στη μείωση του πληθυσμού των ψαριών. Όσο για τα καλάμια που συσσωρεύονται κοντά στην υπερχείλιση, αποτελούν διασπώμενη οργανική ύλη και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον παρά μόνο αισθητικά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων,