Το ιστορικό της κρίσης των Ιμίων όπως παρουσιάστηκε στην Κύπρο 23 χρόνια πριν

Σαν σήμερα, ξέσπασε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την εισβολή του 1974 και η CITY ανατρέχει στον κυπριακό Τύπο της εποχής.

 


Article featured image
Article featured image

23 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κρίση των Ιμίων, με τις δύο χώρες να εξακολουθούν διεκδικούν εκατέρωθεν το σημείο.

Η κρίση ξεκίνησε με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού Figen Akat στην ανατολική Ίμια στις 26 Δεκεμβρίου 1995 και κορυφώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1996 με την πτώση του ελικοπτέρου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τραγικό «επίλογο» το χαμό τριών αξιωματικών, του υποπλοίαρχου, Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου, Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή, Έκτορα Γιαλοψού.

Η κρίση στα Ίμια έφερε κοντά, όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία, μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Βατραχάνθρωποι και των δύο στρατών είχαν αποβιβαστεί στις νησίδες. Οι Έλληνες στρατιώτες στη Μεγάλη Ίμια και οι Τούρκοι στη Μικρή.

Στις 31 Ιανουαρίου, όμως, η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο, όταν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, που είχε εντοπίσει τους Τούρκους καταδρομείς, έπεσε μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος, την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα «Ναβαρίνο». Αιτία της πτώσης, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.

 



Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, είτε από το Τουρκικό Ναυτικό, είτε από τους Τούρκους καταδρομείς, που βρίσκονταν στο νησί και ότι το γεγονός αποσιωπήθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και Τουρκία είχαν, ήδη, μεταφέρει κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης κρίσης στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Τελικά, με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τότε, ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο οποίος, λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης. Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και Υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.

Το «Περιοδικό» λίγες μέρες μετά τη λήξη της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, καταγράφει σε 3σέλιδο ρεπορτάζ του τα γεγονότα, παραθέτοντάς μάλιστα φωτογραφικό υλικό που είχε διαρρεύσει τότε, από τη «μάχη της σημαίας».

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ