Ο Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού, διαψεύδει τους TIMES

Τι γράφτηκε και τι πραγματικά ειπώθηκε.

Article featured image
Article featured image

Με τίτλο «Το ‘City of Dreams’ θέτει σε κίνδυνο τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι» η εφημερίδα «The Times» δημοσιεύει σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2019, άρθρο σχετικά με το μέλλον των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι της επαρχίας Λεμεσού.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος των TIMES, τα αναπτυξιακά έργα πολλών εκατομμυρίων τα οποία προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στη Λεμεσό για να προωθήσουν τον τουρισμό, απειλούν με κλείσιμο τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, οι οποίες σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού τις οποίες επικαλείται η δημοσιογράφος των TIMES, είναι πλέον αναχρονιστικές σε μία μοντέρνα Κύπρο.

Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη του Casino Resort, η οποία γειτνιάζει με περιοχές όπου ελέγχονται από τις βρετανικές Βάσεις, παραθέτοντας και πάλι δηλώσεις του Δημάρχου της πόλης, ο οποίος αναφέρει, σύμφωνα με τους TIMES, πως οι μελλοντικές γενιές θα επιδιώξουν επίλυση αυτής της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, η οποία πλέον δεν έχει θέση στο νησί.

Σε συνέχειά του, το άρθρο των TIMES με προβοκατόρικη διάθεση, αναφέρει τα όσα σημαντικά τεκταίνονται στις Βάσεις Ακρωτηρίου, σε σχέση με την εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει τα βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα στον πόλεμο κατά των ISIS.

Ενώ δεν παραλείπει να διευκρινίσει πως οι περσινές αποστολές των μαχητικών Tornado και Typhoon που έφυγαν από τη βάση για τον πόλεμο στη Συρία, δεν χρειάζονταν καμία έγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως διατείνονταν όσοι διαμαρτύρονταν στις διάφορες αντιπολεμικές πορείες.

Το άρθρο επανέρχεται με δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού, το οποίο υποστηρίζει πως ο δήμαρχος είπε: «Οι Βρετανικές στην Κύπρο είναι πλέον αναχρονιστικές. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση με τη Βρετανία, μα αυτό με τις βάσεις πρέπει να λυθεί. Ελπίζουμε πως όλο αυτό θα γίνει φιλικά».

Η αρθρογράφος κλείνει το κείμενό της, τονίζοντας για ακόμη μία φορά τη σημασία της παραμονής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, καθώς οι δύο βάσεις που κατέχουν είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελούν δημοφιλή προορισμός για τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και λόγο των καλών καιρικών συνθηκών.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο Δήμαρχος Λεμεσού έσπευσε να διευκρινίσει πως τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν από την αρθρογράφο των TIMES, αποστέλλοντας το ορθό, όπως υποστηρίζει απόσπασμα:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα των Times επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

Το δημοσίευμα σε ότι αφορά τις φερόμενες δηλώσεις μου είναι παντελώς παραπλανητικό. Σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη στην Λεμεσό, είτε εν εξελίξει είτε προγραμματιζόμενη, στρέφεται ενάντια στις Βρετανικές Βάσεις. Ερωτηθείς γενικά για το θέμα των Βρετανικών βάσεων, ανέφερα ότι η ύπαρξη των στρατιωτικών Βάσεων σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Κύπρος είναι σήμερα ένας αναχρονισμός ο οποίος δεν μπορεί παρά σε κάποιο στάδιο στο μέλλον να τερματιστεί.

Έχω ήδη αποστείλει επιστολή στους Times, με την οποία ζητώ διόρθωση του δημοσιεύματος τους.

Νίκος Νικολαΐδης

Δήμαρχος Λεμεσού»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ