Έχω Θέμα
Οι Λατίνοι της Κύπρου
Ακούμε πάντα για τους Λατίνους, κάθε φορά που γίνεται αναφορά στους κατοίκους* του νησιού. Λέμε «οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι».
Ok, αν πάρουμε δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουμε έστω κάποιον Τ/κ, κάποιον Μαρωνίτη και κάποιον Αρμένιο, με ένα μίνι γκάλοπ που κάναμε κανείς από τον στενό εργασιακό κύκλο στο γραφείο δεν γνωρίζει προσωπικά έστω έναν Λατίνο (πέραν ίσως της εκπροσώπου τους στη Βουλή). Οπότε, σκεφτήκαμε να το ψάξουμε περισσότερο σε σχέση με την αναγνωρισμένη αυτή θρησκευτική ομάδα συμπατριωτών μας. Όχι για να καταγράψουμε σε ένα άρθρο όλα όσα τους αφορούν, αλλά για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη συγκεκριμένη μεινότητα του νησιού.
Ποιοι είναι οι Λατίνοι, ποιος είναι ο πληθυσμός τους στο νησί, σε ποια ή ποιες πόλεις διαμένουν οι περισσότεροι, ποια είναι η θρησκεία τους κλπ.
Οι Λατίνοι είναι μια συνταγματικά αναγνωρισμένη θρησκευτική μειονότητα στην Κύπρο, όπως είναι οι Μαρωνίτες και οι Αρμένιοι.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην Κύπρο υπάρχουν 800 άτομα, μέλη της ομάδας των Λατίνων, με την πλειοψηφία τους να είναι κάτοικοι Λευκωσίας.
Σε αντίθεση με τους Μαρωνίτες και τους Αρμένιους της Κύπρου, οι Λατίνοι της Κύπρου, δεν έχουν τη δική τους γλώσσα, είναι εξ ολοκλήρου θρησκευτική ομάδα με μέλη από ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Τα ήθη και έθιμα της κοινότητας είναι κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα η Πρώτη Κοινωνία των παιδιών.
Η κοινότητα δεν έχει Μητρόπολη στην Κύπρο, βρίσκεται κάτω από το Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και ο αντιπρόσωπός του στην Κύπρο είναι ο Βικάριος. Το Βικαριάτο στεγάζεται στη Λευκωσία.
Στο πλαίσιο της Συνόδου των Λατίνων Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε (για πρώτη φορά) στην Κύπρο το 2015, οι επίσκοποι επισκέφθηκαν και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Σε κάθε πόλη λειτουργούν σχολεία και εκκλησίες της λατινικής κοινότητας, όπως η σχολή Αγίας Μαρίας στη Λεμεσό και το Κολέγιο Τέρρα Σάντα στη Λευκωσία, τα οποία όμως δέχονται και μη Καθολικούς μαθητές και μαθητές που δεν είναι μέλη της κοινότητας.
Η λατινική κοινότητα διαθέτει και στέγη ευγηρίας στη Λάρνακα. Υπάρχει επίσης και το κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας στην Πάφο, στο οποίο φιλοξενούνται άτομα οποιασδήποτε θρησκείας και καταγωγής. Το εν λόγω κέντρο με την ονομασία «Hospice» είναι ένα εντυπωσιακό μοντέρνο οίκημα, το οποίο κτίστηκε μετά τη δραστηριοποίηση Άγγλων Καθολικών, μη Κύπριων υπηκόων, κατοίκων της περιοχής Πάφου με τη βοήθεια του Λατίνου ιερέα της Πάφου, οι οποίοι ένιωθαν την ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου.
Η κυρία Αντωνέλλα Μαντοβάνη
Αντιπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Το 1970 η Βουλή ψήφισε τον περί Θρησκευτικών Ομάδων (Εκπροσώπησις) Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε θρησκευτική ομάδα εκπροσωπείται στη Βουλή με έναν αντιπρόσωπο, που εκλέγεται από τους εκλογείς της οικείας ομάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του εκλογικού νόμου.
Έκτοτε, οι τρεις αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων εκλέγονται, όπως και τα μέλη της Βουλής, κάθε πενταετία, μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της ολομέλειας του σώματος και εκφράζουν τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν την ομάδα τους, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Απολαύουν επίσης των ίδιων δικαιωμάτων (ανεύθυνο, ασυλία, ατέλεια, αποζημίωση) με τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής.
Από το 1991 οι εκλογές για ανάδειξη των αντιπροσώπων των τριών θρησκευτικών ομάδων διεξάγονται ταυτόχρονα και παράλληλα με τις εκλογές για ανάδειξη των πενήντα έξι Ελληνοκύπριων βουλευτών.
Αντιπρόσωπος των Λατίνων στη Βουλή σήμερα είναι η Αντωνέλλα Μαντοβάνη. Οι προηγούμενοι αντιπρόσωποι ήταν οι Μπενίτο Μαντοβάνη, Πιετρόνι και Φέλιξ Τσιρίλλι ντε Νόρες.
Το Σπίτι των Λατίνων
Πριν από περίπου ένα χρόνο εγκαινιάστηκε στη Λευκωσία, σε ένα χώρο που παραχώρησε η Κυβέρνηση κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου, το Σπίτι των Λατίνων. Ένα σημείο αναφοράς για την ιστορική παρουσία της θρησκευτικής ομάδας στην Κύπρο, όπου στόχος της δημιουργίας του είναι η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας της κοινότητας, μέσα από παρουσιάσεις βιβλίων και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας Λατίνων καλλιτεχνών.
Εκκλησίες των Φραγκισκανών στην Κύπρο:
*Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού - Λευκωσία - Πύλη Πάφου
*Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης - Λεμεσός
*Εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Χαρίτων – Λάρνακα
*Εκκλησία Χρυσοπολήτισσας και Αγίου Γεωργίου - Πάφος
*Εκκλησία Αγίου Δημητρίου - Πόλη
* Οι κάτοικοι της Κύπρου εντάσσονται -με βάση την καταγωγή, τη γλώσσα, την πολιτιστική παράδοση και το θρήσκευμα- σε μία από τις δύο κοινότητες που προνοούνται από το Άρθρο 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε την Ελληνική είτε την Τουρκική. Η πλειονότητα των κατοίκων σήμερα, περιλαμβανομένων των τριών αναγνωρισμένων θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων (Καθολικών), ανήκει κατά 78% στην Ελληνική κοινότητα. Στην Κύπρο διαμένει επίσης μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων, οι οποίοι στα τέλη του 2011 συνιστούσαν το 21,4% του πληθυσμού της.
Πηγές: Συνέντευξη κας Αντωνέλλας Μαντοβάνη στο ΚΥΠΕ / Λατινική Κοινότητα της Κύπρου / Βικιπαίδεια