Το κυπριακό παράδοξο με το Σύμφωνο Συμβίωσης [αριθμοί και στοιχεία]

Τελικά η ψήφισή του το 2015, δεν γέμισε την Κύπρο με παντρεμένα gay ζευγάρια.

Article featured image
Article featured image

Όταν το 2015, έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του Κοινοβουλίου για το αν θα έπρεπε να ψηφιστεί ο θεσμός του Συμφώνου Πολιτικής Συμβίωσης ούτως ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν δικαίωμα να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, κυρίως για το νομικό του πράγματος, υπήρξαν πολλές φωνές που αντέδρασαν ενάντια σε με τέτοια εξέλιξη.

Μόνο να θυμηθεί κανείς το τι είχε ειπωθεί τότε στη Βουλή και ποια στάση τήρησαν αρκετοί βουλευτές, αρκεί για να σκιαγραφήσει το πώς το αντιμετώπισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Υπό το φόβο, λοιπόν, της εξάπλωσης της ομοφυλοφιλίας σε όλη την Κύπρο, το Σύμφωνο πέρασε, με τον πρώτο γάμο μεταξύ αντρών να πραγματοποιείται λίγο αργότερα χωρίς να γίνει επιδημία. Απίστευτο!

4 χρόνια μετά, κοιτάζοντας τους αριθμούς συνειδητοποιείς πως η χρήση του εν λόγω θεσμού γίνεται κυρίως από ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία άδραξαν την ευκαιρία να καλύπτουν νομικά τη σχέση τους, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν ούτε σε εκκλησίες ούτε σε δημαρχεία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φιλελευθέρου που υπογράφει η Μυρτώ Ζουμίδου, από το 2015 έως σήμερα μόλις 100 ομόφυλα ζευγάρια επέλεξαν την σύναψη συμφώνου συμβίωσης εν αντιθέσει με τα ετερόφυλα ζευγάρια που ανέρχονται σε 467.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα στοιχεία ανά επαρχία, με τη Λευκωσία να κρατάει τα σκήπτρα με σύνολο 242 Συμφώνων Συμβίωσης (198 αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια και 44 αφορούν ομόφυλα ζευγάρια). Ακολουθεί η Λεμεσός με 179 Σύμφωνα Συμβίωσης εκ των οποίων τα 151 μεταξύ ετερόφυλων και τα 28 μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Στην 3η θέση η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου στο σύνολο έχουν υπογραφεί 52 Σύμφωνα Συμβίωσης εκ των οποίων τα 50 αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια και μόλις 2 αφορούν ομόφυλα ζευγάρια. Πιο παραδοσιακοί εμφανίζονται στη Πάφο, η οποία εμφανίζεται στην προτελευταία θέση με 48 Σύμφωνα Συμβίωσης από τα οποία τα 35 αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια και τα 13 αφορούν ομόφυλα ζευγάρια. Και τελευταία έρχεται η Λάρνακα όπου έχουν συναφθεί 46 Σύμφωνα Συμβίωσης εκ των οποίων τα 33 αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια ενώ τα 13 αφορούν ομόφυλα ζευγάρια.

Παρά τις όποιες καταστροφολογίες ακούστηκαν πίσω στο 2015 για το τι θα μπορούσε να επιφέρει η ψήφιση του Συμφώνου στην ελληνορθόδοξη χώρα μας, αποδεικνύεται πως το να μην στερείς από τους ανθρώπους, τους πολίτες σου, το δικαίωμα της επιλογής δεν δημιουργεί τερατουργήματα.

Μήπως, επιτέλους, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε λίγο πιο σοβαρά και ουσιαστικά και το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια; Μήπως;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ