Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προσκαλεί το κοινό να παρακολουθήσει τη διάλεξη «Οι Ασσίζες της Κύπρου: Μια πολύτιμη και λησμονημένη νομική κληρονομιά της Κύπρου», με ομιλητή τον Ιστορικό Δρα Νίκο Κουρέα.
Η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης περιοδικής έκθεσης «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή - Μεσαιωνική περίοδος».
Το περιεχόμενο της διάλεξης
Η διάλεξη θα εξετάσει τη σύνταξη και διάδοση των νομικών κειμένων των λατινικών κρατών, που δημιουργήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα των σταυροφοριών του 11ου και 12ου αιώνα, κάνοντας ειδικές αναφορές στις Ασσίζες του Μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου και ιδιαίτερα αυτές της Αυλής της Βουργεσίας.
Θα γίνει αναφορά στις διάφορες νομικές συλλογές γνωστές ως ασσίζες καθώς και σε άλλα νομικά κείμενα που συντάχθηκαν στη λατινική ανατολή, μετά από την απώλεια των Ιεροσολύμων . Πρόκειται για παρουσίαση που εστιάζει στο ευρύτερο νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι κυπριακές Ασσίζες. Θα γίνουν επίσης αναφορές και περιγραφές των διάφορων νομικών παραδόσεων και πηγών που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη τους.
Ο ομιλητής θα αναλύσει ιδιαίτερα το σύνολο των νόμων που εφαρμόζονταν από την Αυλή της Βουργεσίας και που αφορούν πτυχές του οικογενειακού, αστικού, εμπορικού και ποινικού δικαίου. Θα σχολιάσει επιπλέον το κείμενο ως προς την κυπριακή μεσαιωνική διάλεκτο στην οποία είναι γραμμένο το κείμενο των Ασσίζων και πως αυτό αντανακλά την εξέλιξη της κυπριακής διαλέκτου κατά τον Μεσαίωνα.
Τέλος, θα συζητηθεί η προέλευση και χρονολογία των σωζόμενων ελληνικών κειμένων των Ασσιζών.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Δρ Νίκοs Κουρέας εργάζεται ως Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία της Κύπρου κατά την εποχή του Μεσαιωνικού Βασιλείου.
Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και βιβλία επί αυτού του θέματος, μεταξύ των οποίων και τις μονογραφίες The Latin Church in Cyprus 1195-1312 (Aldershot: Ashgate 1997) και The Latin Church of Cyprus 1313-1378 (Nicosia: Cyprus Research Centre, 2010). Το 2002 πραγματοποίησε μετάφραση στην αγγλική γλώσσα των δύο σωζόμενων ελληνικών κειμένων των Ασσιζών και το 2015 σε συνεργασία με τον καθηγητή Peter Edbury μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του ανώνυμου μεσαιωνικού ιταλικού χρονικού που φέρει την ονομασία “Amadi”. Οι δύο μεταφράσεις δημοσιεύτηκαν στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.
Κρατήσεις
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη. Επικοινωνία: Τηλ: +357 22661475 / email: info@leventismuseum.org.cy