Fortnite: Φίλος ή εχθρός;

Με αφορμή ένα δημοσίευμα που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα τις τελευταίες ώρες (βλέπε παρακάτω), ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Κοφτερός κάνει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση πάνω στο θέμα.

Article featured image
Article featured image

Δείτε πιο κάτω αυτούσια την ανάρτησή του:

FORTNITE: Φίλος ή Εχθρός;

Το ερώτημα είναι ανούσιο -το Fortnite είναι ένα εργαλείο, το οποίο έχει γίνει μόδα όπως ήταν το World of Warcraft πριν 15 χρόνια. Η μεγάλη διαφορά είναι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου παιχνιδιού, ώστε να ελκύει συγκεκριμένες ηλικίες (10 - 15 ετών). Το παιχνίδι έχει γίνει μάστιγα; Από μια άποψη ναι! Γιατί τα παιδιά μας, αν τα αφήσουμε ανεξέλεγκτα, θα κολλήσουν με το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Η επίμαχη ανάρτηση-δημοσίευμα της ΠΑΔΕΔ:

fort.jpg


Ας πάρουμε, όμως, τα σημεία της ανάρτησης των συναδέλφων της ΠΑΔΕΔ 1 προς 1.

  1. Εθισμός. Η διαδικτυακή μορφή του παιχνιδιού είναι αυτή που κάνει τα παιδιά να παίζουν πολλές ώρες, μια και, μέχρι να βγει ο ένας φίλος, εμφανίζεται άλλος και συνεχίζουν το παιχνίδι. Επίσης, γίνεται συχνά ανανέωση του περιεχομένου ώστε να ελκύει το ενδιαφέρον. Τα όρια, όμως, θα πρέπει να μπαίνουν από εμάς τους γονείς. Και ναι, και εγώ έχω περάσει δύσκολα με το δικό μου παιδί... πρέπει να βρούμε τους μηχανισμούς, όμως, να υπάρξει μια ισορροπία (στο χέρι του καθενός).
  2. Επικοινωνία με αγνώστους. Αυτό είναι ένα θέμα. Και πάλι, μπορούμε να συζητήσουμε με το παιδί μας και να αποκλείσουμε άτομα που δεν ξέρει. Ή, να ζητήσουμε να παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι μαζί του ώστε να ξέρουμε με ποιους παίζει (να δείξουμε ρε παιδί μου και λίγο ενδιαφέρον στο τι κάνει - συνήθως τους αρέσει αυτό).
  3. Εκφοβισμός. Υπάρχει, και είναι στο χέρι μας να κτίσουμε ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο να λειτουργεί το παιδί μας. Εδώ η εισήγηση πάει πακέτο με το πιο πάνω -παίξτε μαζί του!
  4. Αγορές εντός εφαρμογής. Βάλτε όρια! Τα Χριστούγεννα ο γιος μου ζήτησε από όλους να του δώσουν χρήματα αντί δώρα. Ήμουν σίγουρος πως αν τον άφηνα θα γίνονταν όλα αντικείμενα εντός Fortnite. Συμφωνήσαμε σε ένα μικρό ποσό, και τα υπόλοιπα σε άλλα πράγματα που θα του ήταν πραγματικά χρήσιμα (έστω και σε ολοκληρωμένα παιχνίδια).

Ας μη γινόμαστε Λουδίτες. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί. Το ότι, αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, το φαινόμενο Fortnite μετατρέπεται εύκολα σε μάστιγα, είναι δεδομένο. Ας μην ξεχνάμε όμως πως σήμερα είναι αυτό, αύριο είναι κάτι άλλο.


Gaming Συμπεριφορά και Gaming Εθισμός

Επειδή πολλές συγχέουμε την gaming συμπεριφορά με τον gaming εθισμό, καλό θα ήταν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δείτε τη συνέντευξη της Δρ Ελισάβετ Κιούρτη (Κοινωνιογλωσσολόγος / Gaming Literacy), μέσα από την οποία θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματά σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ