Γεύση
Ο πλέον ειδικός μας λέει πώς να μαγειρέψουμε τα αγρέλια
Εδώ και δύο μέρες, τα αγρέλια είναι top trending topic στα social media του νησιού, ένεκα της μεγάλης επιτυχίας του Τμήματος Τελωνείου…
Γεύση
Ο πλέον ειδικός μας λέει πώς να μαγειρέψουμε τα αγρέλια
Εδώ και δύο μέρες, τα αγρέλια είναι top trending topic στα social media του νησιού, ένεκα της μεγάλης επιτυχίας του Τμήματος Τελωνείου…
Μιας και όλοι μιλάνε για τα αγρέλια, σκεφτήκαμε να μιλήσουμε με το πλέον ειδικό άτομο στο μαγείρεμά τους, τον chef της ταβέρνας Τταππής* στο Παραλίμνι, Κώστα Τζιαμπούρη για να μας πει πώς τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε να τα απολαύσουμε στο έπακρο.
Πώς θα έχουμε αγρέλια ολόχρονα
«Καταρχάς, μιλούμε πάντα για άγρια αγρέλια», διευκρινίζει ο Κώστας χαριτολογώντας. «Τα ‘τσακρούμε’ ως εκεί που κόβονται -ως εκεί που ξεκινά να γίνεται σκληρό. Ακολούθως βάζουμε νερό να βράσει, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Με το βράσιμο και φεύγει λίγο η πικράδα τους και είναι ένας τρόπος για να διατηρούνται στον θάλαμο.
Ακολούθως, τα κρυώνουμε σε παγωμένο νερό, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσουν. Τα χωρίζουμε σε μερίδες -περίπου 200 γραμμάρια- και τα βάζουμε στον καταψύκτη (aka θάλαμο)».
Επειδή το μάζεμά τους διαρκεί για ένα μήνα μόνο, αυτός είναι ο τρόπος που τα προετοιμάζουμε και τα βάζουμε στον θάλαμο αν και εφόσον θέλουμε να έχουμε αγρέλια ολόχρονα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας.
Πώς τα μαγειρεύουμε
Βάζουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μια μερίδα αγρέλια (200 γρ) και τα τηγανίζουμε μέχρι να χάσουν το νερό τους, μαζί με δύο αυγά. Σημαντικό είναι να μην τα ανακατέψουμε πολύ.
Καθώς τα τηγανίζουμε βάζουμε επίσης λίγο αλάτι, ενώ στο σερβίρισμα προσθέτουμε και λίγο λεμόνι.
Σημείωση: Η ίδια συνταγή γίνεται και με τις χωστές (η χωστή είναι γνωστή και ως τζιλίντρικο ή αγριοαγκινάρα).
* Ως γνωστό, η ταβέρνα Τταππής αναδείχθηκε ως Καλύτερη Ταβέρνα στα Eating Awards 2018, ενώ πρόσφατα απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο και από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Γαστρονόμων Κύπρου.