Οι εν λόγω περιπτώσεις είτε εμφανίζονται ως «αγνώστου διαμονής», είτε παραλείπουν να ενημερώσουν το κράτος για τον επαναπατρισμό τους.
Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικίας από 30 έως 47 ετών, ενώ κάποιοι διεγράφησαν από την εφεδρεία, με την ψευδή αιτιολογία ότι είναι αστυνομικοί ή πυροσβέστες.
Ανάμεσά τους βρίσκονται:
- Εκπρόσωπος Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος
- Γνωστός δικηγόρος
- Γνωστό πρόσωπο των ΜΜΕ
- Διατελέσαν στέλεχος στο Προεδρικό
- Συγγενείς κρατικών αξιωματούχων, βουλευτών και του ΥΠΑΜ
- Κρατικοί αξιωματούχοι
- Γνωστοί επιχειρηματίες
- Μέλη διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών
- Ποδοσφαιριστές και διαιτητές της πρώτης κατηγορίας
Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών μένουν και εργάζονται κανονικά στην Κύπρο, ενώ οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά βρέθηκαν ανεπαρκείς.
Ανεπαρκείς είναι και οι διαδικασίες εντοπισμού τους, καθώς οι αστυνομικοί σταθμοί, σύμφωνα με την έκθεση, δεν ακολουθούν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες.
Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε άτομα που κρίθηκαν «ακατάλληλα» λόγω αξιώματος το οποίο είχαν, απώλεσαν το αξιώματα αλλά εξακολουθούν να απέχουν από την εφεδρεία.
Γενικότερα, από το σύνολο της εγγεγραμμένης εφεδρείας της ΕΦ, μόνο το 46% αποτελεί τη Διατεθείσα Εφεδρεία, για την υλοποίηση της επιστράτευσης στην Εθνική Φρουρά, ενώ το υπόλοιπο 54% αφορά στην Προσωρινά Διαγραμμένη Εφεδρεία, καθώς και στην Υπόλοιπη Δύναμη της Εφεδρείας.