Κύπρος
Ποιες χώρες καθήλωσαν τα Boeing 737 MAX 8. Τι ισχύει με την Κύπρο
Όσο η παγκόσμια ανησυχία μεγαλώνει, η μία χώρα μετά την άλλη απαγορεύουν στα Boeing 737 MAX 8 να πετάξουν.
Κύπρος
Ποιες χώρες καθήλωσαν τα Boeing 737 MAX 8. Τι ισχύει με την Κύπρο
Όσο η παγκόσμια ανησυχία μεγαλώνει, η μία χώρα μετά την άλλη απαγορεύουν στα Boeing 737 MAX 8 να πετάξουν.
Κεντρική φωτογραφία: Flickr/ Martin Kopecký
Μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απευθύνει ειδοποίηση προς τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες βεβαιώνοντας ότι θεωρεί πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι αξιόπλοα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να λάβουν «άμεσα και προσήκοντα» μέτρα εάν είναι αναγκαίο μετά την συντριβή του Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).
«Η FAA συνεχίζει να αξιολογεί και να εποπτεύει την ασφάλεια των αμερικανικών επιβατικών αεροσκαφών. Εάν εντοπίσουμε πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια, η FAA θα λάβει άμεσα και προσήκοντα μέτρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής, στην οποία δεν αναφέρεται εάν η καθήλωση στο έδαφος των 737 MAX 8 περιλαμβάνεται στις πιθανές επιλογές.
Η εταιρεία Boeing βρέθηκε σε δίνη μετά και την συντριβή του 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines που οδήγησε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, να καθηλώσουν στο έδαφος το μοντέλο που αποτελεί την ναυαρχίδα της αμερικανικής εταιρείας.
Οι χώρες που απαγορεύουν στις εταιρείες τους να πετούν τα Boeing 737 Max 8
Κίνα: Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων.
Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.
Ινδονησία: Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.
Νότια Κορέα: Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.
Μογγολία: Οι αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines.
Οι εταιρείες που ακινητοποιούν τα αεροσκάφη τους: Ethiopian Airlines (Αιθιοπία), Comair (Νότια Αφρική), Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν)
Οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα Boeing 737 MAX 8 Norwegian (Νορβηγία), Air Italy (Ιταλία), Icelandair (Ισλανδία), Southwest (ΗΠΑ), American Airlines (ΗΠΑ), S7 Airlines (Ρωσία), Turkish Airlines (Τουρκία), Air Canada (Καναδάς), Westjet (Καναδάς), Aeromexico (Μεξικό), Aerolinas Argentinas (Αργεντινή), GOL Airlines (Βραζιλία), SilkAir (Σιγκαπούρη), Spicejet (Ινδία), Jet Airways (Ινδία), flydubai (Ντουμπάι), LOT (Πολωνία), TUIfly. Διεθνή Αεροπορικές εταιρίες Αεροπορικά δυστυχήματα ΗΠΑ Boeing Αιθιοπία 106
Τι ισχύει για την Κύπρο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κυριάκου Πενηνταέξ στις Τομές στα Γεγονότα, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, φαίνεται πως δεν τίθεται θέμα, καθώς οι κυπριακές εταιρείες αερομεταφορών δεν χρησιμοποιούν, στο παρόν στάδιο, MAX 8.
Ωστόσο, η Ρουμανική Εταιρεία «Blue Air», που εκτελεί πτήσεις από και προς την Κύπρο, έχει ήδη παραγγείλει 12 τέτοια αεροσκάφη.
Όπως αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της, η παραγγελία έγινε το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την ένταξη των 12 MAX στο στόλο της, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με τον αντιπρόσωπο της Blue Air στην Κύπρο, ο οποίος διαβεβαίωσε, πως η εταιρεία έχει ήδη λάβει τα μέτρα της, μετά και τα δύο ατυχήματα, καθυστερώντας την παραλαβή των MAX μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της ασφάλειάς τους.
Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μεσογειακού ιδρύματος Ασφάλειας δηλώνει πως είναι πρόωρο να εξάγονται τα όποια συμπεράσματα, συστήνοντας υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.
Με πληροφορίες Sigmalive/Lifo