Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019, ώρα 7.00 μ.μ., στο Ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Ιφιγενείας 27, Στρόβολος - Λευκωσία), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του πρώτου τεύχους του φιλολογικού και λογοτεχνικού περιοδικού Κυπριακή Εστία.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Παύλος Παρασκευάς, δρ. Κυπριανός Λούης και Ηλίας Επιφανίου, ενώ για το περιοδικό θα μιλήσει ο δρ. Κυριάκος Ιωάννου. Στη συνέχεια, καταξιωμένοι λογοτέχνες (Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Λεωνίδας Γαλάζης, Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, Μιχάλης Κτίστης, Κώστας Πατίνιος) θα διαβάσουν άγνωστα ποιήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο πρώτο τεύχος του περιοδικού. Θα ακολουθήσει δεξίωση και δωρεάν διάθεση του περιοδικού στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στο προλογικό σημείωμα του πρώτου τεύχους της Κυπριακής Εστίας αναφέρονται τα εξής:
Θεωρούμε ευοίωνη συγκυρία το ότι η κυκλοφορία της Κυπριακής Εστίας συνέπεσε με τα 170χρονα από τη γέννηση του σημαντικού ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Κρίναμε, ως εκ τούτου, ότι καλό θα ήταν το περιοδικό αυτό, το οποίο έχει ως έναν από τους προγραμματικούς στόχους του την προβολή της κυπριακής λογοτεχνικής παραγωγής, να ξεκινήσει την πορεία του με ένα τεύχος αφιερωμένο στη μνήμη του λευκονοικιάτη ποιητή, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, αποτελεί τη βάση της σύγχρονης κυπριακής λογοτεχνίας. Έτσι, όλα τα κείμενα του πρώτου και του δεύτερου μέρους του περιοδικού αρύονται τη θεματική τους από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Η Κυπριακή Εστία θα είναι έκδοση περιοδική, εξαμηνιαία, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην ιστορία των κυπριακών γραμμάτων με τη δημοσίευση ποικίλων λογοτεχνικών και φιλολογικών κειμένων, αναδεικνύοντας θέματα και πρόσωπα τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.
Είναι πολλά αυτά που αναμένουν τους μελετητές της λογοτεχνικής ιστορίας του νησιού: υπάρχουν, για παράδειγμα, άγνωστα, αθησαύριστα και ανέκδοτα κείμενα που ζητούν τους εκδότες και ερευνητές τους, ενώ, την ίδια στιγμή, εμφιλοχωρούν πολλά κενά στην εξέταση, παρελθοντική και παροντική, της σημασίας για τον ελληνισμό της κυπριακής συνεισφοράς. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιστορία της γλώσσας, της συμμετοχής, για παράδειγμα, των Κυπρίων στην επίλυση του γλωσσικού ζητήματος, καθώς και της λειτουργίας του κυπριακού ιδιώματος.
Η κυπριακή λογοτεχνία, έστω με τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητές της, αποτελεί ανθισμένο κλαδί του βαθύρριζου δέντρου της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στις σημερινές, δύσκολες πράγματι, ιστορικές περιόδους τα καβαφικά νερά της Ανατολής, ύστερα από τη σταδιακή συρρίκνωση του ελληνισμού και των παροικιακών κοιτίδων του, εκπροσωπούνται μόνο (ή: κυρίως) από την Κύπρο, η οποία, εδώ και αιώνες, αιματώνει με το έργο των λογοτεχνών της τον εθνικό κορμό.
Το περιοδικό στηρίζεται σε τρεις βασικούς σπονδύλους: στο πρώτο μέρος του θα φιλοξενούνται αδημοσίευτα, έμμετρα και πεζά, κείμενα λογοτεχνών τόσο της κυπριακής εντοπιότητας όσο και του ευρύτερου ελληνόφωνου χώρου. Στο δεύτερο μέρος, το οποίο θα αποτελεί το κέντρο του περιοδικού, θα δημοσιεύονται πρωτότυπες μελέτες, η θεματολογία των οποίων θα αφορά, αφενός, την κυπριακή λογοτεχνία και, αφετέρου, τις σχέσεις και τη συνάφειά της με την ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία. Τέλος, στο τρίτο μέρος θα περιλαμβάνονται εκτενείς βιβλιοκρισίες, ενδεικτικές πάντα της κυπρογενούς δημιουργίας.