Πόσος πολιτισμός χωράει σε ένα κυπριακό αεροπλάνο;

Μια 20λεπτη βόλτα στον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας ήταν αρκετή για να μάθουμε.

Πόσος πολιτισμός χωράει σε ένα κυπριακό αεροπλάνο;

Μια 20λεπτη βόλτα στον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας ήταν αρκετή για να μάθουμε.

Article featured image
Article featured image

Η πρόσκληση από την Cyprus Airways έλεγε ότι, στις 26 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, η εταιρία θα διοργάνωνε σε συνεργασία με το Flight Safety Foundation μια εκδήλωση, όπου άτομα με αυτισμό θα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία μιας πτήσης, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της.

Σε ένα πολυσχιδές περιβάλλον με έντονη δραστηριότητα, όπως είναι ένα αεροδρόμιο, τα άτομα με αυτισμό συνήθως αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Η πολυκοσμία, ο θόρυβος, ενίοτε το φως, οι ουρές, η αναμονή και άλλοι παράγοντες, ενδέχεται σε αρκετές περιπτώσεις να επισράσουν αρνητικά στη ψυχολογία τους, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις αυτό από μόνο του αποτελεί έναν αποτρεπτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση ταξιδιών. Μιλώντας τόσο με τους συνοδούς κάποιων ατόμων που ήταν εκεί, όσο και με τη ψυχολόγο, Σπυρούλα Δαυίδ, συνεργάτιδα του Flight Safety Foundation, ενημερώθηκα πως τα πλείστα από τα 60 παιδιά που έφτασαν στο αεροδρόμιο για την εκδήλωση δεν είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ποτέ ξανά.

55564428_2743773339181902_6734083466826088448_n.jpg


Λίγο πριν τις 9.30 είχα φτάσει στο Αεροδρόμιο, στο σημείο που είναι τα check in counters. Σιγά σιγά άρχισαν να φτάνουν εκεί τα πρώτα άτομα (παιδιά, έφηβοι και νέοι), μαζί με τους συνοδούς τους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε ειδικά για αυτούς -εξ ου και οι διοργανωτές άρχισαν να μοιράζουν τα μπλε καπελάκια με το σλόγκαν «I CAN FLY» (θα μάθεις πιο κάτω γιατί). Τα περισσότερα παιδιά φόρεσαν τα καπελάκια, ενώ κάποια που δεν ήθελαν τα φόρεσαν για αυτά οι συνοδοί τους.

Ο ενθουσιασμός των πλείστων ήταν διάχυτος, από τη διαδικασία του check-in μέχρι και τη στιγμή που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο της Cyprus Airways για την προσομοίωση του ταξιδιού.

55496012_374126246649746_5419286242560835584_n.jpg


120 άτομα επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο (60 άτομα με αυτισμό, συν άλλοι τόσοι συνοδοί), αφού προηγουμένως είχαν περάσει όλα τα απαραίτητα στάδια, ξεκινώντας από τη διαδικασία check-in και καταλήγοντας στο αεροσκάφος, παρακολουθώντας εκεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες και οδηγίες ασφαλείας που προηγούνται της απογείωσης. Το αεροσκάφος της Cyprus Airways τροχοδρομήθηκε στο δίαυλο για 20 λεπτά, με την προσομοίωση να γίνεται κατορθωτή χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη των Hermes Airports και ICTS.

Προσωπικά, πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο μέρος και δη σε ένα αεροπλάνο μαζί με τόσα πολλά άτομα με αυτισμό. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως, σε ένα αεροπλάνο καμιά φορά μπορεί να χωρέσει πολύ περισσότερος πολιτισμός ακόμα και απ’ ότι σε ένα ολόκληρο κράτος.

55505665_302337553753933_4764501852467232768_n.jpg


Η προετοιμασία που έγινε από πριν στα 60 παιδιά σε σχέση με το «ταξίδι» και τις συνθήκες που θα έβρισκαν στο αεροδρόμιο, τόσο από την οικογένεια όσο και από τους 5 Συνδέσμους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά κυρίως η Αγάπη, η Πίστη, η Αφοσίωση και η Ανιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει τους συνοδούς των ατόμων με αυτισμό και συνεπώς τους οικείους τους (οικογένεια, φίλους κλπ), είναι η απόδειξη πως δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο να φτιάξουμε -άμα θέλουμε- μια κοινωνία που θα αντιμετωπίζει ΟΛΑ τα μέλη της ισότιμα.


Αποβιβάστηκα από το αεροπλάνο συγκινημένος, συνειδητοποιώντας πως κάποιοι από τους συνοδούς είχαν βουρκώσει χάρη στον ενθουσιασμό των παιδιών για την πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαν.



Όχι, δεν είναι αυτονόητο ότι ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να πραγματοποιήσει εύκολα ένα ταξίδι. Όταν όμως όλα λειτουργήσουν σωστά -όπως στη χθεσινή εκδήλωση-, με το άτομο αυτό και τους συνοδούς του να λαμβάνουν προτεραιότητα και διευκολύνσεις σε όλα τα σημεία επαφής, τότε η διαδικασία γίνεται σίγουρα αρκετά πιο εύκολη. Χρήσιμο «εργαλείο» στην όλη εμπειρία είναι σίγουρα το πρόγραμμα της Hermer Airport «I CAN FLY» (εξ ου και το μπλε καπέλο), το οποίο διευκολύνει την αναγνώριση του ατόμου με Αυτισμό από όλους τους φορείς του αερολιμένα αλλά και από τους υπόλοιπους επιβάτες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την προτεραιότητα και τις διευκολύνσεις (μάθετε περισσότερα για τα καπελάκια αλλά και το πρόγραμμα γενικότερα ΕΔΩ).

«Με μεγάλη χαρά και προθυμία ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Flight Safety Foundation για να διοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή στέλνοντας ανοικτή πρόσκληση στους συνδέσμους για άτομα με αυτισμό. Με την προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού δώσαμε την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους με αυτισμό, καθώς και στις οικογένειές τους, να προετοιμαστούν, αλλά και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Natalia Popova, εμπορική διευθύντρια της Cyprus Airways.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ