Η άφιξη του Superman στις σελίδες των κόμικς προκάλεσε επανάσταση.
Έκανε το ντεμπούτο του το 1939, στο Comics Action #1 και ουσιαστικά ήταν η απαρχή των υπερηρώων.
Ο Captain Marvel ήταν ένας άλλος υπερήρωας που έκανε το ντεμπούτο του στα τέλη του 1939 και ο οποίος εκδόθηκε από την Fawcett Comics.
Παρουσίαζε ένα 12χρονο ορφανό αγόρι το οποίο μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ενήλικα υπερήρωα, φωνάζοντας μόνο μια λέξη.
Ο Captain Marvel είχε στιγμιαία επιτυχία, ξεκινώντας τη δική του νέα ανεξάρτητη σειρά Captain Marvel Adventures, η οποία αργότερα θα πωλούσε περισσότερα αντίγραφα από τον Superman.
Στην πραγματικότητα, ο Captain Marvel έγινε ο δημοφιλέστερος σούπερ ήρωας της εποχής και ο πρώτος που εμφανίστηκε σε κινηματογραφική ταινία.
Όταν η Fawcett άρχισε να δημοσιεύει τον Master Man η DC άσκησε αγωγή εναντίον της με το επιχείρημα ότι ο Captain Marvel ήταν απλώς μια απομίμηση.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα χαρακτηριστικά του Captain Marvel ήταν παρόμοια με τον Superman και συνεπώς παραβίαζαν τα πνευματικά του δικαιώματα.
Ο Fawcett ισχυρίστηκε ότι παρόλο που αυτοί οι δύο χαρακτήρες έμοιαζαν, ωστόσο, παρόμοια πράγματα είχαν ήδη γίνει από άλλους φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Popeye ή ο Tarzan.
Ο δικαστής τελικά έκρινε ότι ο Captain Marvel ήταν πράγματι μια αντιγραφή του Superman, αλλά η εταιρεία Fawcett ήταν εκείνη που κέρδισε τη δίκη.
Όλα έγιναν εξαιτίας ενός μικροσκοπικού λάθους: το σύμβολο των πνευματικών δικαιωμάτων που χρησιμοποιούσε η DC πίσω στη δεκαετία του 1950.
Οι δικηγόροι της Fawcett ανακάλυψαν ότι η McClure Syndicate, η εταιρεία εφημερίδων που δημοσίευσε τα comics Superman, είχε ξεχάσει να τοποθετήσει τα σύμβολα σε αρκετές από τις λωρίδες τους και υποστήριξε ότι η DC δεν είχε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Superman πείθοντας το δικαστήριο υπέρ της. Η DC άσκησε έφεση και η απόφαση αντιστράφηκε.
Ο δικαστής της υπόθεσης δήλωσε ότι ο Captain Marvel είναι ένα ανούσιο αντίγραφο του Superman ενώ έκρινε ότι η εταιρεία Fawcett έπρεπε σταματήσει όλες τις εκδόσεις της και να αποζημιώσει την DC.
Μέχρι το 1950, η «Χρυσή Εποχή των Comic Books» είχε τελειώσει.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν και η Fawcett απλά αποφάσισε ότι δεν άξιζε να αγωνιστεί πληρώνοντας σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια με τα σημερινά δεδομένα.
Ένας καινούργιος εκδότης κατοχύρωσε το όνομα μετά την εγκατάλειψη από την Fawcett και αυτή η έκδοση ονομάστηκε Marvel και ανέλαβε τον ρόλο του Captain Marvel το 2012.
Εν τω μεταξύ, η DC Comics, αναζητώντας έναν νέο ήρωα, αγόρασε τα δικαιώματα όλων των υπερηρώων της Fawcett το 1972, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού Captain Marvel.
Η ειρωνεία ήταν ότι η εταιρεία DC δεν θα μπορούσε να τον ονομάσει Captain Marvel επειδή η Marvel είχε το όνομα του και έτσι τον ονόμασε Shazam!.
Σήμερα, αυτές οι δύο ταινίες προβάλλονται με μόλις έναν μήνα διαφορά.