Περιβάλλον
Η Λίμνη της Ορόκλινης έγινε κίτρινη
Υπέροχο το θέαμα!
Λόγω των φυκών που έχουν αναπτυχθεί στη λίμνη.
Τα φύκη (στα λατινικά algae, επονομάζονται λανθασμένα και άλγες από τα λατινικά) είναι φυτικοί μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται σε υδάτινο περιβάλλον και χαρακτηρίζονται συλλογικά από πολλές ταξινομικές ομάδες φωτοσυνθετικών οργανισμών που δεν ανήκουν στο αυστηρώς ορισμένο βασίλειο των Φυτών.
Εκτός από φύκη και άλγη, στην Κύπρο συνηθίζουμε να τα αναφέρουμε και ως «μάλλα».
Δείτε πιο κάτω τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που παραχώρησε στη CITY ο Μιχάλης Μιχαήλ και παράλληλα διαβάστε γιατί η Λίμνη Ορόκλινης θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στο νησί.
Το πολύ σημαντικό LIFE Oroklini Project
Η λίμνη της Ορόκλινης ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών τα οποία φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά Himantopus Himantopus (η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί τη καλύτερη περιοχή φωλιάσματος παγκυπρίως για το είδος) και την Πελλοκατερίνα Vanellus spinosus. Άλλωστε είναι για αυτά τα δύο είδη που η λίμνη καθορίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (ΖΕΠ). Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος φιλοξενεί σχεδόν το μισό αναπαραγωγικό πληθυσμό της Πελλοκατερίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η λίμνη της Ορόκλινης αποτελεί μια από τις πέντε καλύτερες περιοχές της Κύπρου για την αναπαραγωγή του είδους. Συνολικά, στη λίμνη έχουν παρατηρηθεί περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών. Επίσης, η λίμνη έχει καθοριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), για την προστασία της αλοφυτικής βλάστησής της. Διαβάστε περισσότερα για τη λίμνη εδώ!