Θρησκείες και αιρέσεις στην Κύπρο [εικόνες και εμπειρίες με τη ματιά της CITY]

Πήγαμε σε τελετές και σε συνάξεις, άλλοτε μετά από πρόσκληση και ενίοτε ινκόγκνιτο και καταγράψαμε εικόνες και εμπειρίες.

Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, κατά καιρούς συναναστραφήκαμε με ανθρώπους οι οποίοι μας μίλησαν για τα ‘πιστεύω’ τους ή/και μας προσκάλεσαν να πάρουμε μια δυνατή γεύση από αυτά που πρεσβεύει η δική τους θρησκεία/αίρεση.



Ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ που κάναμε ήταν αυτό για τους «δωδεκαθεϊστές», ή τους Έλληνες Εθνικούς Κύπρου (ή λατρευτική ομάδα «Μορφώ» όπως είναι η ονομασία τους), στον ναό τους στα Λύμπια.

Θα χαιρέτιζαν τη Φθινοπωρινή Ισημερία. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ετήσιου λατρευτικού κύκλου της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, τίμησαν τις Θεότητες Δήμητρα και Φερσεφόνη.



Δείτε στο πιο πάνω βίντεο ένα απόσπασμα από την τελετή και ακολούθως διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τους «δωδεκαθεϊστές», πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο.




Ένα χρόνο πριν είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, με επίσκεψή μας στο Παλαί Ντε Σπορ της Λεμεσού, τα διάφορα τελετουργικά και τη βάφτιση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Μάθαμε πως, μάλιστα, πως αυτή τους η σύναξη πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο.

Μέχρι τότε, ότι γνωρίζαμε για τους Ιεχωβάδες περιοριζόταν στο τρομολαγνέ αυτοκόλλητο στις πόρτες των γιαγιάδων μας, που μόλυνε τις αθώες παιδικές μας ψυχές με φόβο, αλλά και για κακούς και Αντίχριστους, συν κάποιες σκόρπιες, στερεότυπες, ράντομ αντιλήψεις, τύπου «εν τούτοι που εν δέχονται να δώσουν αίμα», «πού βρίσκουν λεφτά;», «μη τους απαντάτε» κλπ.


baptism-event-girl.gif


Δείτε στο πιο κάτω βίντεο ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ και ακολούθως διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Κύπρο», πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο.





Σχετικά πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2018, είχαμε βρεθεί σε μια τελετή που δεν διέφερε και τόσο από μια αντίστοιχη λειτουργία σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Όπως εμείς, και αυτοί υμνούν τον Ιησού Χριστό, κυρίως, απλώς δεν θεωρούν ότι η Παναγία και οι Άγιοι έχουν την ίδια αξία που τους προσδίδει η χριστιανορθόδοξη πίστη.

Όταν μας μίλησαν για τους «Αναγεννημένους Χριστιανούς», και την ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους, μας κίνησε την περιέργεια ένα πράγμα. Το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους, τα μέλη του δόγματος, ήταν πρώην χριστιανοί ορθόδοξοι, οι οποίοι σε κάποια φάση της ζωής τους (κάποιοι έπειτα από κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που τους συνέβη) αποφάσισαν να ασπαστούν το εν λόγω δόγμα.



Δείτε στο πιο πάνω βίντεο ένα απόσπασμα από τη λειτουργία των «Αναγεννημένων Χριστιανών» και ακολούθως διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο.



Η παρουσία των «προφητικών» ταμπελών σε Λεμεσό και Λευκωσία, που μας προειδοποιούν να μετανοήσουμε, γιατί πλησιάζει, λέει, η βασιλεία των ουρανών, μας έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθούμε με μία άλλη αίρεση.

Ο λόγος για την Αποστολική Εκκλησία του Ιησού Χριστού, που ιδρύθηκε το 1992 από τον Πάστορα Σοφοκλή Χριστοδούλου και τη γυναίκα του Άντρη, με τα κεντρικά της γραφεία να βρίσκονται στη Λεμεσό, ενώ διατηρούν και παράρτημα στη Ρόδο. Όπως αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους, κηρύττουν το μήνυμα του Ευαγγελίου, για μετάνοια απέναντι στο Θεό, και πίστη προς τον Κύριο Ιησού Χριστό με τόλμη, πάθος, δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για την Αποστολική Εκκλησία του Ιησού Χριστού, πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο.




Μια άλλη θρησκεία με την οποία ασχοληθήκαμε κατά κάποιο τρόπο είναι η θρησκεία των Σιχ. Αρχικά, ήταν η συνέντευξη με τον Ταράμ, ο οποίος ζει στην Κύπρο, κατάγεται από την Ινδία και είναι Σιχ.

Ακολούθως, σε ένα δεύτερο άρθρο καταγράψαμε τα «χριστιανικά comments αγάπης» (not) κάτω από την είδηση για το ναό που θέλουν οι Ινδοί στην Κύπρο.

Το άρθρο αφορούσε στις αντιδράσεις μας (πολλών από εμάς) στην είδηση ότι τα μέλη της ινδικής κοινότητας στο νησί (που ανήκουν στη θρησκεία των Σιχ), που αριθμούν γύρω στα 12 χιλιάδες άτομα (!), σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τον δικό τους ιδιόκτητο χώρο για τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

Επιπλέον, μέσα από το άρθρο, αφορμής δοθείσης, δώσαμε και κάποια ενδιαφέροντας στοιχεία για την εν λόγω κοινότητα.

Διαβάστε τα δύο άρθρα για τους Σιχ, πατώντας στους σχετικούς συνδέσμους παρακάτω.




Αλήθεια, γνωρίζετε ποιοι είναι οι Λατίνοι της Κύπρου, ποιος είναι ο πληθυσμός τους στο νησί, σε ποια ή ποιες πόλεις διαμένουν οι περισσότεροι, ποια είναι η θρησκεία τους κλπ.

Μάθετε, λοιπόν, πως σε αντίθεση με τους Μαρωνίτες και τους Αρμένιους, οι Λατίνοι της Κύπρου δεν έχουν τη δική τους γλώσσα, είναι εξ ολοκλήρου θρησκευτική ομάδα με μέλη από ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα ήθη και έθιμα της κοινότητας είναι κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα η Πρώτη Κοινωνία των παιδιών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τους Λατίνους της Κύπρου, πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο.



Τέλος, το πιο πρόσφατο άρθρο που τρόπον τινά έχει να κάνει με το θέμα, είναι η συνέντευξη με τον Π.Τ., έναν πρώην σατανιστή ο οποίος δέχτηκε να μας μιλήσει, υπό τον όρο της πλήρους ανωνυμίας και της διασφάλισης ότι δεν πρόκειται να τον εκθέσουμε. Ο ίδιος, είχε ασπαστεί τον Σατανισμό ενόσω βρισκόταν στο εξωτερικό, και στα χρόνια που ακολούθησαν μελέτησε πολύ αγγίζοντας σε βάθος τον Σατανισμό, μέχρι που μία μέρα ένιωσε ότι όλο αυτό τον είχε κουράσει και δεν τον κάλυπτε, όπως μας είπε.

Μας πήρε, πάντως, 1,5 χρόνο μέχρι να βρούμε άκρη και άτομο πρόθυμο να μας μιλήσει, όχι τόσο για να εμβαθύνουμε στον Σατανισμό, αλλά για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα και τι πραγματικά γίνεται στις τελετές τους. Αν, δηλαδή, όλα αυτά τα τερατώδη που ακούγαμε κατά καιρούς, ισχύουν, ή αν είναι ράδιο αρβύλα.

Διαβάστε τη συνέντευξη με θέμα τον Σατανισμό πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο παρακάτω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ