Ελλάδα
Ηλικιωμένους γονείς, παιδιά και οικογένειες προφασίζονται οι χρυσαυγίτες για να γλυτώσουν τη φυλάκιση
Πάντα κακοί τολμώσι (Οι κακοί τολμούν τα πάντα)
Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία των αιτημάτων των καταδικασθέντων προκειμένου να πετύχουν να μην εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για την αιματηρή δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Είναι εξαιρετικά δύσκολο η σημερινή διαδικασία να οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους, γεγονός που απαιτεί αρκετό χρόνο.
Συνεχίζεται η διαδικασία των αιτημάτων για τις αναστολές
Η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε κυρίως στις αιτήσεις ανασταλτικού από τα μέλη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν και για επιπλέον πράξεις και μερικούς πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος.
Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Η υπεράσπιση με την εξέταση μαρτύρων και την νομική επιχειρηματολογία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα αιτήματα των κατηγορουμένων, θέτοντας θέματα που αφορούν τόσο την προσωπικότητα κάθε αιτούντα ώστε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος κ.α. όσο και της βλάβης που θα επέλθει από την κράτηση.
Έτσι η «βεντάλια» που ανοίγεται στο δικαστήριο περιέχει την παράθεση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων, σωρεία πληροφοριών για την οικογενειακή κατάσταση καθενός καθώς και άλλων που αφορούν ζητήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται οι καλές σχέσεις με τα παιδιά, στις περιπτώσεις διαζευγμένων, η υγεία των γονιών, η αγαστή συνεργασία με αλλοδαπούς και άλλα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε 7ετή κάθειρξη η οποία κάλεσε μάρτυρα, διερμηνέα Πακιστανικής υπηκοότητας με τον οποίο γνωρίστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά σε δίκη συμπατριωτών του. «Χρησιμοποιούν» παιδιά, ηλικιωμένους γονείς μέχρι και πρόβατα για να γλιτώσουν τη φυλακή. Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων, όπως ο πατέρας του Κώστα Μπαρμπαρούση, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή 6 ετών.
Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης οδηγήθηκε υποβασταζόμενος μπροστά στους δικαστές από το γιο του, αφού όπως είπε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης. «Ο γιος μου ασχολείται με τα χωράφια μας, τα πρόβατά μας, βοηθάει σε όλες τις δουλειές, αν τυχόν μπει στη φυλακή εγώ είμαι τελειωμένος», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη απάντησε πως ο γιος του έχει τρία παιδιά με την πρώην σύζυγό του, τα οποία φροντίζει. Μετά την κατάθεση του πατέρα του, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης ζήτησε από το δικαστήριο να αποχωρήσει, με την πρόεδρο να του απαντά «πεντέμισι χρόνια τώρα, πρώτη φορά σας είδαμε». «Είχα έρθει και στην απολογία μου», υπενθύμισε ο ίδιος επιστρέφοντας στο εδώλιο, από όπου αποχώρησε ξανά λίγες ώρες αργότερα.
Παρόμοιες δικαιολογίες είπε και ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νίκου Κούζηλου, λέγοντας πως ο θείος του «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Έχει ένα ανήλικο παιδί. Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του».
Οι συνήγοροι των υπολοίπων καταδικασθέντων επικαλέστηκαν «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα υποστούν οι εντολείς τους και οι οικογένειές τους εφόσον οδηγηθούν στη φυλακή, επιστρατεύοντας κάθε λογής επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τον δεύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αναφέροντας πως η οικογένεια του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον.
Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εντολέας του «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για κοινωνία».
Να μην οδηγηθούν ξανά στη φυλακή οι δύο νεαροί που είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα ποινή κάθειρξης 6 ετών, ζήτησαν οι συνήγοροί τους, με τον έναν να χαρακτηρίζει ως περιπέτεια τον ξυλοδαρμό Πακιστανού.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο εντολέας του «ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε, και αφέθηκε ελεύθερος». Κλαίγοντας η αρραβωνιαστικιά του καταδικασμένου σε 10 χρόνια και 2 μήνες ως άμεσου συνεργού του Γιώργου Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο πως χρειάζεται τη στήριξή του για να μεγαλώσει τα παιδιά της και παρακάλεσε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο σύντροφός της.
Γειτόνισσα του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη κατέθεσε ότι ο καταδικασθείς τους πρόσφερε βοήθεια όταν η ίδια και ο σύζυγός της ήταν άνεργοι και δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ υποστήριξε ότι έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του bullying. Δευτέρα ή Τρίτη η απόφαση του δικαστηρίου
Πιθανότερο θεωρείται να ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή την Δευτέρα, ή ενδεχομένως και την Τρίτη. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές. Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα για την πρόταση της.
Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί, θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης. Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφθεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.