Αυτή η διασκευή της «Χιώτισσας» είναι ίσως το πιο ωραίο βίντεο που είδαμε/ακούσαμε εν μέσω πανδημίας
«Η Χιώτισσα» του Βασίλη Μιχαηλίδη που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών από το Γυμνάσιο Κιτίου.
Πέμπτη 07 Μαΐου 2020
2
λεπτά
Αναφέρει σχετικά ο μουσικοσυνθέτης και καθηγητής Λάρκος Λάρκου:
«Μετά από σκληρή δουλειά αλλά και απέραντο μεράκι, σας κοινοποιώ το αποτέλεσμα που ομολογώ ότι με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ταλαντούχους συνάδελφους καθηγητές και στους μαθητές του Γυμνασίου Κιτίου όπου υπηρετώ, που δίνουν όλη τη δύναμη της ψυχής τους στις ερμηνείες τους. Ευχαριστώ, επίσης, τη Διεύθυνση του Γυμνασίου Κιτίου, τους γονείς των μαθητών και όσους αγκάλιασαν και θα αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα!».
Κατά την εποχή της καραντίνας του κορωνοϊού, δημιουργήθηκε αυτό το βίντεο κλιπ σε συνεργασία καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου Κιτίου.
«Η Χιώτισσα» σε ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη θα ανέβαινε ως μουσικό δρώμενο κατά τον ενδοσχολικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2020, και ήταν έτοιμο προς παρουσίαση, λίγο πριν την πανδημία του corona- virus! Έτσι από τα σπίτια τους στην απομόνωση, oι μαθητές και οι καθηγητές βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους και το μοντάζ της εικόνας έγινε στο στούντιο από τον Λάρκο Λάρκου, ο οποίος εκτός από τη μελοποίηση του έργου, την ενορχήστρωση και τη μίξη του ήχου είναι και καθηγητής Μουσικής στη Μέση Γενική Εκπαίδευση.
Η ιστορία του μουσικού δρώμενου: Η Ελένη συνελήφθηκε από τους Τούρκους στην Χίο, κατά το 1821 και πουλήθηκε ως σκλάβα στην Λεμεσό, σε έναν Μπέη. Μια γριά, που προφανώς ήταν βαλτή από τον αδελφό της Χιώτισσας Ελένης, παρουσιάζεται ως ζητιάνα στο Σαράι που διαμένει η σκλάβα και, όταν η τελευταία της αποκαλύπτει ότι είναι Χριστιανή, καταστρώνουν επιτυχημένο σχέδιο φυγάδευσής της με το καράβι του αδελφού της.