Αν ξεκινάς σπουδές στη Λευκωσία, μάθε τι να αποφύγεις (και τι να κάνεις) από έναν παλιό

Ο Χρίστος είναι δευτεροετής φοιτητής σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας και σού δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για όσα πρέπει να (μην) κάνεις ως νέος φοιτητής.

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Χρίστος Χριστοδούλου

Η φοιτητική ζωή είναι, σίγουρα, κουλ. Ενίοτε, όμως, είναι κάπως cringe. Έχει απαιτήσεις, διαβάσματα, deadlines και, φυσικά, υποχρεώσεις που μέχρι τότε δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν. Ξεκινώντας πριν από έναν χρόνο τη φοιτητική μου ζωή, οφείλω να ομολογήσω ότι τα πήρα όλα λίγο αψήφιστα – τουλάχιστον όσα αφορούσαν το κομμάτι των νέων συνθηκών, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων και το φοιτητικό σπίτι.


Φρόντισε να κάνεις το καλύτερο για (τον τραπεζικό) λογαριασμό σου


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όσον αφορά στα του οικονομικού, άφησα τους γονείς μου να ασχοληθούν, αφού εκείνοι πλήρωναν και κάπως έτσι έμεινα με τον κανονικό τρεχούμενο που είχα και δεν έψαξα να δω τι πακέτα φοιτητικά δίνουν οι τράπεζες με ωφελήματα κ.λπ. Μέχρι που έπεσα πάνω σε μία διαφήμιση στα social media, για τον λογαριασμό «My Account 18-25» της Ελληνικής Τράπεζας. Η κίνηση να προχωρήσω σε άνοιγμά του μού έλυσε τα χέρια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και άνοιξε τον δρόμο της δικής μου οικονομικής ανεξαρτησίας.

Η αίτηση για τον λογαριασμό γίνεται πανεύκολα, εννοείται μέσω διαδικτύου και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, συμπληρώνοντας απλώς τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Τράπεζας στο https://www.hellenicbank.com/el/personal/open-account.

HELLENIC BANK 18-25a.jpg



Μέσω του «My Account 18-25», είχα τη δυνατότητα για μόνιμες εντολές πληρωμών, πρόσβαση στον λογαριασμό μέσω όλων των καναλιών εξυπηρέτησης της Τράπεζας και επιλογή για όριο παρατραβήγματος έως €1.200 με ευνοϊκό επιτόκιο. Επίσης, ο λογαριασμός περιλαμβάνει άμεσες ειδοποιήσεις SMS για κάθε συναλλαγή με στόχο την προστασία του λογαριασμού, και δυνατότητα αναλήψεων και καταθέσεων χρημάτων χωρίς προειδοποίηση. Και, φυσικά, σε συνδυασμό με τη χρεωστική κάρτα «Ocean Debit», η Ελληνική Τράπεζα μάς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων και ωφελημάτων. Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τον λογαριασμό «My Account 18-25» στο https://hbcy.me/myaccount18-25 και προχώρα άμεσα στο άνοιγμά του. Συμβουλή από έναν «παλιό»!

HELLENIC BANK 18-25b.jpg


Εξοπλίσου σαν αστακός


Το φοιτητικό είναι στην ουσία το πρώτο δικό μας σπίτι, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε όπως θέλουμε. Κι εκεί είναι που την πατάνε οι περισσότεροι όπως κι εγώ. Λίγο ο ενθουσιασμός, λίγο το ότι τα θέλουμε όλα και βιαζόμαστε, πέφτουμε με τα μούτρα και συνήθως κάνουμε βιαστικές και λάθος επιλογές. Κάπως έτσι την έπαθα κι εγώ με τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, τις οποίες χρυσοπλήρωσαν οι δικοί μου και τελικά μου βγήκαν σκάρτες. Καλά, όχι όλες, αλλά οι περισσότερες. Ας μην συζητήσω για το after sales service γιατί εκεί βρήκα να το παίξω επανάσταση και όταν μου έλεγαν οι δικοί μου να πάω να αγοράσω από Ανδρέα Χαραλάμπουςπου είναι εγγύηση, δεν τους άκουσα και μετά ήταν διπλό το ρεζίλι μου. Όπως και να έχει, αν θέλεις top πράματα, πήγαινε κατευθείαν στον Αντρέα Χαραλάμπους και θα βρεις και τα σωστά brands και τις σωστές τιμές για να μεν εξαφανιστεί όλο το budget, εκτός αν δεν υπάρχει budget. Τι να πω! Στο μεταξύ έχουν και το άλλο το καταπληκτικό, επιδιορθώνουν συσκευές που μπορεί να αγόρασες από άλλη εταιρεία, σε περίπτωση που έχεις κάτι τέτοιο. Α! Και επειδή πάλι μιλά η πείρα, αν θέλεις air fryer και microwave, standard πρέπει να πας απ’ εκεί.

xaralampous.png


(Σ)τα στέκια τα σωστά


Ντάξει, οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα όσο καιρό μείνεις Λευκωσία θα δοκιμάσεις σχεδόν τα πάντα, για να έχεις να λες σε φίλους και γνωστούς και να το παίζεις ειδήμονας, αλλά προσωπικά θα σου προτείνω δύο μαγαζιά που θα γίνουν σίγουρα στέκι σου και θα σε βγάζουν ασπροπρόσωπο κάθε φορά που έρχονται οι φίλοι σου από Λεμεσό π.χ. και το παίζουν έξυπνοι ότι δήθεν σαν την Λεμεσό εν έχει. Έχει η Λεμεσός Dandy ή Hugo; Δεν έχει, οπότε τι να μας πουν;

Βασικά το Dandy, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής είναι πολύ καινούργιο στέκι που το ανακάλυψα γιατί είναι κοντά στην περιοχή που νοικιάζω και παίζει να είναι ό,τι πιο cool και funky παίζει στη Λευκωσία το τελευταίο διάστημα. Εγώ πλέον πάω σχεδόν κάθε μέρα για καφέ, σνακ, διάβασμα, με φίλους, βασικά αφορμή ψάχνω για να πηγαίνω. Στο μεταξύ τα σαββατοκύριακα, αν δεν θα φύγεις για το πατρικό σου, παίζει και σπουδαίο brunch. Στο μεταξύ, εκτός από snack, έχει και σούσι και σαλάτες, οπότε γλυτώνεις και το μαγείρεμα, εκτός αν στείλουν τάπερ που το σπίτι. Τότε πάω πάσο.

Το Hugo το ανακάλυψα στα μισά του πρώτου έτους, βασικά με πήγε εκεί ένας συμφοιτητής μου Λευκωσιάτης και κόλλησα. Πέραν από τον χώρο που είναι τοπ, έχει πολύ καλό φαγητό και δυνατά cocktails και φυσικά κάθε εβδομάδα παίζουν live, ο Σταύρος Κωνσταντίνου συνεχίζει από πέρσι (ευτυχώς), ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το Hugo μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό προορισμό διασκέδασης με DJ sets και πάρτυ, φιλοξενώντας DJs από Ελλάδα και Κύπρο και γίνεται πανικός! Θέλεις τίποτε άλλο;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ