Ένα πρώην γκαράζ αυτοκινήτων φιλοδοξεί να γίνει φάρος επανένωσης της Κύπρου

Το Famagusta Avenue Garage είναι το πρώτο Bilateral Community στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Article featured image
Article featured image

Λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2018, και ήδη κατάφερε όχι μόνο να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των ντόπιων αλλά και να παράξει έργο αξιοπρόσεκτο και ουσιαστικό όσο αφορά τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σε πρώτη φάση και στη συνέχεια στη μεταξύ τους συνεργασία και ανάπτυξη στενών επαφών.

Ουσιαστικά το Famagusta Avenue Garage, όπως και άλλες αντίστοιχες δικοινοτικές οργανώσεις, κατάφερε να καλλιεργήσει μία κουλτούρα συνεργασίας και συναδελφοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας των εκεί περιοχών, στοιχεία που απαιτούνται για την όποια λύση του Κυπριακού Προβλήματος έρθει στο μέλλον.

67448319_107619023916041_1302982830090878976_n.jpg


Η Ελένη Σκούρου, Coordinator officer του Famagusta Avenue Garage, εξηγεί στη CITY για τη δημιουργία του φιλόδοξου αυτού project, τη δράση του, αλλά και την επιρροή που κατάφερε να έχει στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ της περιοχής.


Της Άννας Χρίστου / Τεταρτοετής φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Φωτογραφίες: Αδάμος Πέτρου



Πώς ξεκίνησε η ιδέα για δημιουργία του Famagusta Garage Avenue.

Ο χώρος έγινε δωρεά από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι το παραχώρησαν στην κοινότητα Δερύνειας. Yπήρχε ένα γκρουπ εθελοντών που ήθελαν να δημιουργήσουν το χώρο ως δικοινοτικό κέντρο, το πρώτο στην Επαρχία Αμμοχώστου. Έκαναν πάρα πολλές δικοινοτικές εκδηλώσεις και σταδιακά ήρθε και μια επιχορήγηση από την ολλανδική πρεσβεία εργοδοτόντας ένα άτομο σε μόνιμη θέση.

Τόσο εγώ όσο και ο Δήμος Δερύνειας και η UNFICIP, που στηρίζει το έργο, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το χώρο μιας και είναι το πρώτο δικοινοτικό κέντρο που γίνεται και αν αναλογιστούμε ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας άνοιξε το 2018, οι δικοινοτικές επαφές στην επαρχία μας ήταν πολύ λίγες. Oπόταν χαιρόμαστε που υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες και ευελπιστούμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας να δώσουμε φωνή σε άτομα και των δύο κοινοτήτων να εκφράσουν τις απόψεις τους τις ιδέες τους, όχι απλά στο κυπριακό πρόβλημα αλλά να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά μέσα από τις εμπειρίες τους και τα ενδιαφέροντα τους. Ως δικοινοτικός χώρος είμαστε ανοιχτοί σε ότι αφορά καινούργιες ιδέες από άτομα και των δύο κοινοτήτων που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Ο χώρος και ο στόχος του γκαράζ είναι να δώσει ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και από τις δύο κοινότητες.


69428515_120197402658203_2704240254285512704_o.jpg



Τι δραστηριότητες διοργανώνετε και σε ποιους απευθύνονται;

Διοργανώνουμε πληθώρα από δραστηριότητες, από εργαστήρια μέχρι σεμινάρια, προβολές ταινιών, πεζοπορίες και καθαρισμό παραλιών. Είχαμε κάνει επίσης και το reunite Cyprus που είχε να κάνει με αθλήματα. Γενικότερα είμαστε ανοικτοί στο να συνεργαστούμε και με άλλα οργανωμένα σύνολα και με ομάδες ατόμων. Έχουμε κάνει πολλά youth discussions στα οποία είχαν την ευκαιρία, νέοι, να ανταλλάξουν ιδέες σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Δυστυχώς ο κορωνοϊος στάθηκε τροχοπέδη στις δραστηριότητες μας αλλά προσπαθήσαμε να τις κρατήσουμε διαδικτυακά και χαιρόμαστε που τώρα σιγά σιγά μπαίνουμε σε μία ρουτίνα. Ευελπιστούμε ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις. Θα ξεκινήσαμε με κάποιες εκθέσεις φωτογραφίες που αφορούν την Αμμόχωστο καθώς και με youth discussions.

Ποιος ήταν ο πρωταρχικός σας στόχος όταν δημιουργήσατε αυτό το μέρος;

Ουσιαστικά ο χώρος και ο στόχος του γκαράζ είναι να δώσει ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και από τις δύο κοινότητες. Θα θέλαμε να δοθεί φωνή ιδιαίτερα στους νέους χωρίς αυτό να αποκλείει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είμαστε ανοικτοί σε πληθώρα εκδηλώσεων μιας και δεν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη θεματική.

68852608_120197682658175_1137735105838579712_o.jpg


Τι πιστεύετε για το Κυπριακό Πρόβλημα; Θα υπάρξει λύση;

Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά γενικότερα είμαι θετική ότι οι πεποιθήσεις και από τις δύο κοινότητες στρέφονται προς τη συνεργασία και βλέπουμε ότι υπάρχει λιγότερη προκατάληψη. Θεωρώ ότι μέσα από τη δική μας δράση και από άλλων δικοινοτικών, θα βοηθήσουν προς τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, μιας και είναι σημαντικό να ακούγονται και από τις δύο κοινότητες οι απόψεις.

Το όραμα μας είναι να λειτουργήσουμε ως πολυχώρος για διάφορες εκδηλώσεις δικοινοτικού χαρακτήρα. Και Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να αισθάνονται αυτοπεποίθηση να συνεργαστούν μεταξύ τους και να έρθουν στο χώρο μας, να οργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις.


IMG_8101.jpg



Υπάρχουν άτομα και από τις δύο κοινότητες που εργάζονται σε αυτό τον χώρο;

Ναι, υπάρχει το Famagusta avenue community το οποίο έχει δημιουργηθεί από παλιά και ακόμη δραστηριοποιείται. Τα άτομα είναι από ηλικίες 20 μέχρι και 70, οπόταν χαιρόμαστε πάρα πολύ που υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ιδέες από αυτά τα άτομα. Κάποια μέλη μας είναι Τουρκοκύπριοι και κάποια άλλα Ελληνοκύπριοι και συνεργαζόμαστε με κάποιους τουρκοκυπριακούς οργανισμούς και κάποιες άτυπες ομάδες νέων της τουρκοκυπριακής κοινότητας της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Υπήρξε κάποιο περιστατικό που σας έφερε σε δύσκολη θέση μέχρι σήμερα;

Στο χρονικό διάστημα που εργάζομαι εδώ δεν μου έχει τύχει κάτι αξιοσημείωτο. Τα άτομα που πλησιάζουν το χώρο μας συνήθως είναι ανοιχτά με την αλληλεπίδραση Ελληνοκύπριων - Τουρκοκυπρίων. Και βλέπω ότι υπάρχει σταδιακά μια άλλη οπτική για το πως βλέπουμε τα άτομα της άλλης κοινότητας στην περιοχή.

IMG_8102.jpg

IMG_8104.jpg

Σε τι θα θέλατε να εξελιχθεί το Famagusta Garage Avenue;

Το όραμα μας είναι να λειτουργήσουμε ως πολυχώρος για διάφορες εκδηλώσεις δικοινοτικού χαρακτήρα. Και Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να αισθάνονται αυτοπεποίθηση να συνεργαστούν μεταξύ τους και να έρθουν στο χώρο μας, να οργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις. Επίσης, προσδοκούμε ότι το Famagusta Avenue Garage θα αποτελεί τον χώρο συνεργασίας των ατόμων από τις δύο κοινότητες λειτουργώντας πάντα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, ειρήνης και ελευθερίας έκφρασης.

Από το τέλος Σεπτεμβρίου θα αρχίσουμε μαθήματα τουρκικών και ελληνικών για πρώτη φορά στο χώρο μας


IMG_8112.jpg

Θα μπορούσε να υπήρχε κάτι ανάλογο και σε κάθε επαρχία της Κύπρου;

Εννοείται, η κάθε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, θα μπορέσει να σταθμίσει ένα δικοινοτικό κέντρο στα δικά της μέτρα. Σιγά σιγά, βλέπουμε ότι γίνονται πάρα πολλές -δικοινοτικού τύπου- οργανώσεις.

Τι σχέδια έχετε από Σεπτέμβρη;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι διότι από το τέλος Σεπτεμβρίου θα αρχίσουμε μαθήματα τουρκικών και ελληνικών για πρώτη φορά στο χώρο μας. Οι δασκάλες είναι εξαιρετικές στο κομμάτι τους. Επίσης, οργανώνουμε μία μεγάλη εκδήλωση με την οποία πήραμε επιχορήγηση από τον ΟΝΕΚ. Είναι μια καλλιτεχνική εκδήλωση που θα δώσει το βήμα στους καλλιτέχνες της επαρχίας να τους γνωρίσει το κοινό και να γίνει μία όμορφη συνάντηση από τις δύο κοινότητες σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο.

Πως επηρέασε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων τη δραστηριότητα του χώρου;

Αυτή ήταν και είναι η μεγαλύτερη μας δυσκολία. Και από τις δύο κοινότητες υπάρχει θέληση και διάθεση για τη δημιουργία δράσεων, εδώ στο χώρο μας, ωστόσο, δυσκολευόμαστε αφού δεν υπάρχει, πλέον, άμεση επαφή. Ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για να σταματήσουμε τη δράση μας. Συνεχίσαμε διαδικτυακά και βλέπουμε ότι άτομα και από τις δύο κοινότητες εξακολουθούν να παραμένουν ενεργητικοί. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ανοίξουν τα οδοφράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ