Η μάσκα

Ο Σεπτέμβρης του 2020 μας βρίσκει προσκολλημένους σε ένα θέμα τελείως «outsider» για τα δεδομένα που μας απασχολούν συνήθως στο τέλος του καλοκαιρού (βλέπε καύσωνάς, διορισμός εκπαιδευτικών κοκ) και δεν είναι άλλο από το θέμα μάσκα.

Η μάσκα

Ο Σεπτέμβρης του 2020 μας βρίσκει προσκολλημένους σε ένα θέμα τελείως «outsider» για τα δεδομένα που μας απασχολούν συνήθως στο τέλος του καλοκαιρού (βλέπε καύσωνάς, διορισμός εκπαιδευτικών κοκ) και δεν είναι άλλο από το θέμα μάσκα.

Article featured image
Article featured image

Αδικημένο θέμα κατά την άποψή μου, καθώς όχι μόνο δεν είναι καινούριο, αλλά πριν μπει στις ζωές μας υπό μορφή κοινωνικής ευθύνης, έχει απασχολήσει, αλλά και κατακτήσει τις καρδιές μας στις πιο θρυλικές μορφές του.

Ίσως η πιο κουλ μάσκα να είναι αυτή που πρωτοεμφανίστηκε κάπου στην δεκαετία του 1940 και χαρακτηρίζει τον σκοτεινό υπερήρωα, που εμπνέεται την περσόνα του από την νυχτερίδα με επαγγελματικό προσανατολισμό να αντιμάχεται το έγκλημα. Ο Batman και η μάσκα του δεν έχουν δυνάμεις που να αψηφούνε τη βαρύτητα ή κάποιο άλλο νόμο της φυσικής, αλλά έχουν μια γοητεία, που έγκειται ακριβώς σε αυτό- στο ότι εξελίσσουν τις δυνάμεις, που υπάρχουν στην ανθρώπινη φύση. Είναι υπερήρωας - αντιήρωας, διανοούμενος και μυστήριος με μια κουλ μάσκα, που ταιριάζει στην αποστολή του.

batman.jpg


Στην ίδια φαντασιακή περιοχή που δραστηριοποιείται ο Batman, γεννιέται σε κάποια φάση και η Catwoman. Mια από τις πιο σέξι μάσκες, που έχουν χαρακτηρίσει την κατηγορία ανεξίτηλα, ενσαρκώνοντας τα γατήσια χαρακτηριστικά με μοναδική δεξιοτεχνία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση πρώτο απ’ όλους τον ίδιο τον Batman!

catwoman.jpg


Από τις πιο εμβληματικές μάσκες, που επίσης αντιπαλεύεται το κακό και υπερασπίζεται το άδικο με απαράμιλλο στυλ και ακροβατικά της κατηγορίας «don’t try this at home» είναι και η μάσκα του Ζορό. Γιατί στην γενικότερη κατηγορία μάσκα είναι «Ζ» for «Zorro» kai «V» for «Vendetta».

zoro.jpg


Εμβληματικές μάσκες έχουν χαρακτηρίσει και ήρωες με πιο διαταραγμένες ψυχοσύνθεσης, οι οποίοι έχουν στοιχειώσει τα μεταμεσονύκτιά τηλεφωνήματα με κραυγές («Scream»), τις διατροφικές συνήθειες με εισηγήσεις του Dr Hannibal Lecter και τις Παρασκευές όταν ο μήνας έχει 13.

scream.jpg


Αλλά η πρώτη της μάχης, η τεράστια, η κορυφαία του χορού, η καραγκούνα, «the mask of all masks» δεν είναι άλλη από την πράσινη μάσκα με το κίτρινο κοστούμι, που χορεύει δίχως αύριο με μαράκες και σφαίρες, που γοητεύει και γοητεύεται από την Cameron Diaz και φυσικά μια μάσκα που ταιριάζει με την ιδιά επιτυχία και στον Jim Carrey και στον σκύλο του! Αυτή η μάσκα με το αβοκαντί χρώμα παρασύρει τον ηρώα σε σκανδαλιές και νυχτοπερπατήματα αμφίβολου κατάληξης και διηγείται ίσως την πιο σουρεάλ ιστορία με τις πιο φαντεζί ενδυματολογικές επιλογές αφήνοντας τα ηθικά συμπεράσματα κάπου στη μέση.

JimCarreyMask-1280x720.jpg


Παρατηρώντας γενικά το πώς συμπεριφέρεται η μάσκα ως φαινόμενο, φαίνεται η μάσκα να επιλεγεί τον ηρώα της και όχι ο ήρωας την μάσκα, γιατί τον μεταμορφώνει στην καλύτερη ή την χειρότερη εκδοχή του. Με αυτή την έννοια η μάσκα όχι μόνο δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη, αλλά φαίνεται να διατηρεί και το στυλ της μέσα στα χρονιά, ανεξάρτητά της μορφής και των συνθήκων υπό τις οποίες εμφανίζεται. Και σε αυτή την ποικιλομορφία των συνθήκων έρχεται να ανταποκριθεί η ανθρώπινη φύση με την προσαρμοστικότητά της, που είναι η ουσιαστική της υπερδύναμη στο τερέν της επιβίωσης, είτε πρόκειται για την πραγματικότητα του Δαρβίνου, είτε πρόκειται για το Gotham City, είτε πρόκειται για την μάσκα του Jim Carrey, η οποία αν μπει στο χορό αποδεδειγμένα και οπωσδήποτε θα χορέψει!


Ψάξε μέσα στα μονοπάτια της μνήμης σου και θα βρεις ότι υπήρξε κάπου κάποτε μια στιγμή δική σου, που γοητευμένος από κάποιο μασκοφόρο ήρωα, που υπερασπιζόταν το δίκαιο με τρομερά ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, θέλησες να του μοιάσεις. Και ίσως να έχεις φορέσει και τη μάσκα του κάτω από κάποιες συνθήκες, που επέτρεπαν τη μάσκα υπό μορφή διασκέδασης. Και μην ανησυχείς αν τα βρεις σκούρα με τις προσαρμογές στις συνθήκες που αλλάζουν, φόρα τη μάσκα σου σαν ήρωας με κοινωνική ευθύνη, keep calm and call batman!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ