«Και αυτοί που βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο με αναπηρία, πώς νιώθουν;»

Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τη Δευτεροπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Article featured image
Article featured image

Η Οργάνωση Πολιτισμού (Αναπηρίας) «Νεόφυτος» διοργανώνει σήμερα Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021, στις 19:00, την επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση «Και αυτοί που βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο με αναπηρία, πώς νιώθουν;».

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τη Δευτεροπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στέλιου Νικολάου, Προέδρου και ιδρυτή του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας.

Με πρώτη την εκδήλωση αυτή η «Νεόφυτος» εγκαινιάζει μια καινούργια σειρά ζωντανών διαδικτυακών συναντήσεων, οι οποίες προσεγγίζουν την αναπηρία από μια άλλη οπτική που παρέμενε, επίσης, στη σκιά.

Η Οργάνωση Πολιτισμού (Αναπηρίας) «Νεόφυτος», πιστή στο όραμά της, συμβάλλει στην ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου για την αναπηρία και την ενσυναίσθηση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Είμαστε, πλέον, βέβαιοι για τη θετική απόκριση της κυπριακής κοινωνίας στο έργο μας και δηλώνουμε αφοσιωμένες και αφοσιωμένοι στην εγκαθίδρυση του πολιτισμού της αναπηρίας. Το όνειρό μας, μια Κύπρος φιλική στην αναπηρία, δεν αφορά μόνο την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, την προσβασιμότητα και τις εύλογες προσαρμογές στην εργασία. Το όραμά μας αφορά στην ανάπτυξη μιας υποστηρικτικής κουλτούρας, αναγκαίας για τη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία. Και όπως δεν μιλάμε πλέον για τα απρόσωπα ΑμεΑ, ούτε καν για ουδετεροποιημένα άτομα, αλλά για ανθρώπους, έτσι, εφεξής, αρνούμαστε να ξαναχρησιμοποιήσουμε τη λέξη “ενσωμάτωση”, εφόσον αυτή αναφέρεται στην εισαγωγή ενός ξένου σώματος σε ένα άλλο, ώστε να ενοποιηθούν. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι ξένο σώμα της κυπριακής κοινωνίας, είναι οι ίδιοι ισότιμα μέλη της, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εφεξής, λοιπόν, κάνουμε λόγο για συμπερίληψη, εντοπίζοντας την ευθύνη για τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία στην έλλειψη υποστηρικτικής, συμπεριληπτικής κουλτούρας».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η συστημική ψυχολόγος Άνδρη Χριστούδια Gumuskut με συνομιλητές τους Λούκα Ιωάννου, Μαρίνα Σταύρου, Γεωργία Δημοφάνους, Μαρία Θεοφάνους, Χριστιάνα Λάμπρου Μοζορά και Μαριάννα Παφίτη.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε: Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021, 19:00

Πού: Online

Facebook Event

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ