Όταν η Google μάς τρίβει στη μούρη την τεράστια καταστροφή που προκαλέσαμε στον πλανήτη μας

Μέσα από μερικά συγκλονιστικά βίντεο, η Google Earth παρουσιάζει τις τεράστιες αλλαγές που η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει στη Γη τα τελευταία 37 χρόνια.

Article featured image
Article featured image


Μέσα από μερικά σύντομα βίντεο, η Google Earth μάς καθιστά μάρτυρες των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη Γη τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες. Συγκεκριμένα, με ένα νέο ψηφιακό «εργαλείο», το Timelapse, η Google Earth συνέλεξε δορυφορικές εικόνες από την πλατφόρμα της Google και τη NASA, παρουσιάζοντας το πόσο έχουν αλλάξει τα τοπία τόσο σε πόλεις, αλλά και σε δάση, θάλασσες ή ακόμα και στη Γροιλανδία, όπου οι πάγοι έχουν λιώσει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, για παράδειγμα, να δουν τον παγετώνα Κολούμπια στην Αλάσκα να λιώνει και να εξαφανίζεται, τις επιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, την εξάπλωση των μεγα-πόλεων στον πλανήτη, αλλά και τις αλλαγές σε οικοσυστήματα και δάση από τη Βολιβία μέχρι τη Μαδαγασκάρη.



Όπως αναφέρεται, σκοπός αυτής της δουλειάς είναι «να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας -μια εικόνα που δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, καθώς και τη μαγευτική ομορφιά των φυσικών φαινομένων σε βάθος δεκαετιών».

Συνολικά, για την εν λόγω δουλειά αναλύθηκαν 24 εκατ. δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν από το 1984 μέχρι το 2020, ενώ χρειάστηκαν δύο εκατομμύρια εργατοώρες για την επεξεργασία τους. Η Google ολοκλήρωσε το φιλόδοξο έργο μετά από συνεργασία με αρκετές κυβερνήσεις και υπηρεσίες ανά τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων η NASA, το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και η Ε.Ε, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει ένα μαζικό κοινό να κατανοήσει την ενίοτε αφηρημένη έννοια της κλιματικής αλλαγής με πιο απτούς όρους μέσω της δωρεάν εφαρμογής.



«Είναι καταπληκτικό. Η προσπάθεια να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν το εύρος της κλιματικής αλλαγής και το πρόβλημα της αποψίλωσης είναι τόσο δύσκολη λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας και των αποστάσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό το νέο λογισμικό αλλάξει το μυαλό πολλών ανθρώπων σχετικά με την κλίμακα των επιπτώσεων των ανθρώπων στο περιβάλλον», δήλωσε στο Associated Press η Νάταλι Μάχογουολντ, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.



Η πρόσβαση στο Timelapse είναι απλή και γίνεται είτε μέσω τις ειδικής εφαρμογής για φορητές συσκευές, είτε μέσω της ιστοσελίδας της Google Earth. Επιλέγοντας το εικονίδιο του Voyager ανοίγει το Timelapse στην αφηγηματική πλατφόρμα. Σε κάθε περίπτωση, στο Timelapse υπάρχουν πάνω από 800 δισδιάστατα και τρισδιάστατα βίντεο και μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς σε μορφή MP4 ή στο YouTube.

Η Google αναφέρει πάντως ότι σε συνεργασία με τους εταίρους της, την επόμενη δεκαετία, θα ενημερώνει το Google Earth σε ετήσια βάση με νέες εικόνες Timelapse. Στόχος αυτή η νέα οπτική του πλανήτη μας «να αποτελέσει ευκαιρία για διάλογο, αλλάζοντας την αντίληψή μας για μερικά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια θέματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ