Σαν σήμερα, το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, γεννήθηκε ο διακεκριμένος Αυστριακός φυσιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος, Σίγκμουντ Φρόυντ. Υπήρξε ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, μιας κλινικής μεθόδου ψυχοπαθολογίας διαμέσου του διαλόγου μεταξύ ασθενούς και ψυχίατρου. Επίσης, αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ού αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες, όπως το ασυνείδητο, την απώθηση, τη λίμπιντο και την ερμηνεία των ονείρων.
Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Η ψυχανάλυση, το δημιούργημα του Φρόιντ, εξακολουθεί να διχάζει μέχρι σήμερα. Οι υποστηρικτές της τη θεωρούν «τη σημαντικότερη θεωρητική εξέλιξη του 20ού αιώνα» ενώ οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι είναι περισσότερο θεωρία παρά επιστήμη.
Σήμερα, με αφορμή την επέτειο γέννησής του Σίγκισμουντ Σλόμο Φρόυντ, παραθέτουμε δέκα από τα σημαντικότερα γνωμικά του.
1) Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.
2) Το έγκλημα δεν πρέπει να τιμωρείται σαν μια προσβολή προς τον Θεό, μα σαν μια κοινωνική απειλή.
3) Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.
4) Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.
5) Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία.
6) Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε τον Θεό.
7) Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.
8) Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.
9) Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου.
10) Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.