Οι διάσημοι επισκέπτες των Βαρωσίων, του Σεν Τροπέ της Κύπρου

Ονόματα όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Πολ Νιούμαν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, οι ABBA και άλλοι, είχαν προσδώσει στα Βαρώσια, με τις εδώ επισκέψεις τους πριν το '74, έναν κοσμοπολίτικο αέρα και μια φήμη που εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Οι διάσημοι επισκέπτες των Βαρωσίων, του Σεν Τροπέ της Κύπρου

Ονόματα όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Πολ Νιούμαν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, οι ABBA και άλλοι, είχαν προσδώσει στα Βαρώσια, με τις εδώ επισκέψεις τους πριν το '74, έναν κοσμοπολίτικο αέρα και μια φήμη που εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Article featured image
Article featured image

Σε ένα αφιέρωμά της η LIFO γράφει για τις μαγευτικές παραλίες, τον ήλιο, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα κέντρα διασκέδασης και τις προσωπικότητες που προαναφέραμε, τα οποία πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 βοήθησαν την περίκλειστη σήμερα πόλη φάντασμα να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής ήταν περίπου 39.000, ενώ οι τουρίστες που την επισκέπτονταν κάθε χρόνο ήταν πάνω από 700.000.


Υπολογίζεται πως μέχρι το 1974, το 45% των ξενοδοχειακών κλινών της Κύπρου βρισκόταν στα Βαρώσια. Εκτός από ξενοδοχεία, είχαν και πολλές εκκλησίες. Συγκεκριμένα 365, μία για κάθε μέρα του χρόνου.

Μεταξύ του 1970 και 1974 αστέρες του Χόλιγουντ αλλά και Ευρωπαίοι ηθοποιοί και διάσημοι τραγουδιστές απολάμβαναν τις διακοπές τους στα Βαρώσια.


varosia-2_0.png
Κοσμοπολίτικος αέρας!

varosia-3.png
Η λεωφόρος Δημοκρατίας, ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης

Η λεωφόρος Δημοκρατίας ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης. Εκεί βρίσκονταν όλα τα καταστήματα και το πιο γνωστό στέκι της πόλης, το Εντελβάις. Σε αυτό σύχναζαν κυρίως νέοι, από την ηλικία των 16 ετών, για καφέ ή ποτό, ενώ, αν ήθελες να θαυμάσεις τα πολυτελή ξενοδοχεία των Βαρωσίων, έπρεπε να διασχίσεις την οδό Τζον Κένεντι. Ήταν ένας φαρδύς δρόμος που ξεκινούσε κοντά στο λιμάνι της Αμμοχώστου, περνούσε μέσα από τα Βαρώσια και κατά μήκος του υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία με πολλούς ορόφους το καθένα, δίνοντας την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο Μαϊάμι ή στη γαλλική Ριβιέρα. Το King George, το Asterias, το Grecian, το Florida και το Argo ήταν τα διασημότερα από αυτά.


Δυτικά της οδού Τζον Κένεντι υπήρχε η τρίτη μεγαλύτερη οδός, η Λεωνίδα. Ο δρόμος αυτός ήταν επίσης γεμάτος από καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά και μπαρ, ενώ υπήρχε και μια τεράστια αντιπροσωπεία της Toyota, η βιτρίνα της οποίας υπάρχει και σήμερα. Σκονισμένη πλέον, περιέχει τρία κόκκινα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '70,που σίγουρα τότε ήταν ό,τι πιο μοντέρνο είχε να επιδείξει η εταιρεία.

Τα τελευταία χρόνια πριν από την εισβολή γινόταν η μεγάλη γιορτή του «Κατακλυσμού» (Αγίου Πνεύματος), στη διάρκεια της οποίας γίνονταν διαγωνισμοί τραγουδιού, κωπηλασίας και κολύμβησης.

taylor-burton.jpg
Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε διακοπές στην Κύπρο


Οι διάσημοι των Βαρωσίων

Όπως έχει δηλώσει στη LIFO η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού, «το Βαρώσι έφερε τον τουρισμό. Άνθησαν οι εμπορικές συναλλαγές, υπήρχε μια εξωστρέφεια. Ήταν η αφρόκρεμα των τεχνών, εκεί όπου συναντούσες όλη την πνευματική ελίτ».

Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Γκάτσος, αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από τον τόπο αυτό. Ο Νίκος Καζαντζάκης, που επισκέφτηκε την Κύπρο το 1926, μιλώντας για τα ταξίδια του σε συνέντευξη στα «Νέα» το 1954, είπε: «Πόσο πεθύμησα την Αμμόχωστο. Τίποτα δεν υπάρχει στον κόσμο που να μου δίδει την αίσθηση της Γυναίκας όσο η Αμμόχωστος. Είναι απ’ τα ωραιότερα μέρη της Γης. Δεν θα ‘θελα να πεθάνω πριν ξαναπάω στην Αμμόχωστο».

varosia_0.png


Μεταξύ του 1970 και του 1974, αστέρες του Χόλιγουντ αλλά και Ευρωπαίοι ηθοποιοί και διάσημοι τραγουδιστές απολάμβαναν τις διακοπές τους στα Βαρώσια. Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ διέμεναν στο Argo Hotel στη λεωφόρο Κένεντι, το ίδιο και η Μπριζίτ Μπαρντό. Η Ράκελ Ουέλς επισκεπτόταν την περιοχή τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ οι ΑΒΒΑ πρωτοτραγούδησαν εντελώς ερασιτεχνικά ως γκρουπ στην Αμμόχωστο, στη διάρκεια διακοπών τους το 1970.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη LIFO.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ