Η ιστορία ενός από τα πιο διάσημα συγκροτήματα στον κόσμο ξεκίνησε από την Κύπρο

Η πρώτη τους συναυλία, ως μπάντα, στο νησί και τα τεχνάσματα που έκαναν για να γλυτώνουν τη φορολογία.

 


Article featured image
Article featured image

Οι συστάσεις για τους ABBA είναι περιττές, αφού δεν υπάρχει κανείς σε αυτό τον πλανήτη που να μην τους γνωρίζει. ΟΙ 4 Σουηδοί που κατέκτησαν τον κόσμο και έγιναν έναν από τα πιο αγαπημένα και πολυσυζητημένα συγκροτήματα σε κάθε γωνιά της γης, κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία και να ανδρώσουν μουσικά γενιές ολόκληρες.

Ήξερες, όμως, ότι αυτοί οι 4 τύποι πρωτοσυναντήθηκαν μουσικά στην Κύπρο και από το νησί μας ξεκίνησαν την μεγαλειώδη καριέρα τους;

Ήταν Απρίλιος του 1970, όταν τα δύο ζευγάρια από τη Σουηδία παραθέριζαν στην κοσμοπολίτικη, τότε, Αμμόχωστο. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος, πριν κλείσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο, είχαν κάνει μία συμφωνία με τον ταξιδιωτικό πράκτορα για να τραγουδήσουν στα σουηδικά στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

 



Μία από τις πρώτες τους συναυλίες το 1970 



Οι πρόβες για τη συναυλία γίνονταν στις βεράντες των δωματίων τους, στο Twiga Tower, παρόλα αυτά κανείς από τα 4 μέλη δεν θυμάται τι ακριβώς τραγούδησαν στη διάρκειας 30 λεπτών συναυλία που έδωσαν για τους Σουηδούς στρατιώτες.

Η μικρή αυτή συναυλία, ήταν η απόδειξη ότι οι 4 τους ταιριάζουν και μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα μαζί, επί σκηνής.

Κάπως έτσι, με το που επέστρεψαν στη Σουηδία αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα γκρουπ και οι 4 τους για να παίζουν τα τραγούδια τους. Δύο χρόνια μετά, το 1972, σχηματίστηκαν οι «Abba», αποτελούμενοι από τους Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Frida Lyngstad. Το όνομα του γκρουπ, είναι η ακροστιχίδα των ονομάτων τους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για abba cyprus

Η Frida με την κόρη της  Lise-Lotte και τον Benny 





Οι εξτραβαγκάντ εμφανίσεις που τους γλύτωναν από τη φορολογία

Κι όμως, οι περίεργες στολές και οι εξτραβαγάντ εμφανίσεις των μελών επί σκηνής, δεν ήταν αποτέλεσμα πρωτοποριακού σχεδιασμού και φαντασίας, αλλά ανάγκης για να αποφύγουν τη σουηδική φορολογία.

Σύμφωνα με τον σουηδικό φορολογικό κώδικα, αν ένα κοστούμι είναι τόσο «διαφορετικό» που δεν θα μπορούσε κανείς να φορέσει στο δρόμο, τότε δεν υπαγόταν σε φορολόγηση! Οι εξωφρενικές στιλιστικές επιλογές των Abba έγιναν για να δικαιολογήσουν φοροαπαλλαγές. Ο Björn Ulvaeus, το 2004 δήλωσε: «ειλικρινά πιστεύω ότι εκείνη την εποχή φαινόμασταν σαν μουρλοί. Κανείς δεν ανέβαινε στη σκηνή τόσο κακόγουστα ντυμένος όσο εμείς».

 





Η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια και η Eurovision

Όταν το 1972 δημιούργησαν τους ABBA και συστήθηκαν στο κοινό, το αποτέλεσμα δεν άρεσε, με αποτέλεσμα να τους απορρίψει. Μέχρι που ήρθε η Eurovision το 1974 στην Αγγλία και η εμφάνισή τους με το κομμάτι Waterloo αποθεώθηκε και ήταν το εισιτήριο τους για τη μεγάλη καριέρα που ακολούθησε σε Ευρώπη και Αμερική.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ