Δημιουργούμε ένα Zero Plastic σπιτικό

Μερικές ιδέες για το πώς να αρχίσετε να δημιουργείτε μια κουζίνα μηδενικών πλαστικών απορριμμάτων!

Article featured image
Article featured image


Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, αλλά και η πηγή των πιο πολλών σκουπιδιών του. Το να κάνετε μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά σας για τη μείωση των απορριμμάτων που δημιουργείτε, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον συνολικό τρόπο ζωής σας, αλλά και στο περιβάλλον.

Αρχίστε να κάνετε το σπίτι σας πιο οικολογικό, ξεκινώντας από την κουζίνα σας. Σας δίνουμε μερικές ιδέες για το πώς να αρχίσετε να δημιουργείτε μια κουζίνα μηδενικών πλαστικών απορριμμάτων!

_MDZ5391_fullres.jpg




Αντικαταστήστε τις χαρτοπετσέτες, τις πλαστικές μεμβράνες και το αλουμινόχαρτο

Αντί να αγοράζετε χαρτοπετσέτες, φτιάξτε κουρέλια κόβοντας παλιά ρούχα ή σεντόνια. Όταν χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να σκουπίσετε κάτι, απλώς το ξεπλένετε και το πετάτε στα άπλυτα. Τη μέρα της μπουγάδας, τα χρησιμοποιημένα κουρέλια πηγαίνουν στο πλύσιμο και μετά πηγαίνουν αμέσως πίσω στη στοίβα των κουρελιών. Αν κάποιες φορές το κουρέλι έχει λερωθεί τόσο πολύ που δεν θέλετε να το βάλετε στο πλυντήριο, απλά… πετάξτε το. Ακόμα και αυτό, αποτελεί καλύτερη εναλλακτική από το να χρησιμοποιείτε καθημερινά χαρτοπετσέτες μιας χρήσης!

Εάν χρησιμοποιείτε πλαστική μεμβράνη για να αποθηκεύσετε το φαγητό που περίσσεψε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία, επαναχρησιμοποιήσιμα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας ή υφασμάτινες πετσέτες.

Όπως και το πλαστικό περιτύλιγμα, το αλουμινόχαρτο έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και πετσέτες αντί να αποθηκεύετε τρόφιμα σε αλουμινόχαρτο. Επίσης, για το ψήσιμο στον φούρνο χρησιμοποιήστε επιφάνειες σιλικόνης που είναι επαναχρησιμοποιήσιμες αντί του αλουμινίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Lidl Κύπρου εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks, τη νέα οικολογική πρωτοβουλία της, που είναι μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο! Στο τελευταίο επεισόδιο, η ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Ολυμπίου μάς δείχνει πώς να αποβάλουμε εντελώς τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από τη ζωή μας!



Σταματήστε να γεμίζετε τα συρτάρια με πλαστικές σακούλες

Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζουν να είναι οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικά που αντιστοιχούν σε 269.000 τόνους, κολυμπούν στους ωκεανούς μας. Μπορεί να μην βλέπουμε τις πλαστικές σακούλες στις ακτές, ωστόσο οι ποσότητες στον βυθό της θάλασσας είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το 1/3 των απορριμμάτων στον βυθό.

Η ποσότητα των πλαστικών είναι τέτοια που οι φώκιες δεν βρίσκουν χώρο να γεννήσουν και εξωθούνται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Οι νεκροψίες στους φυσητήρες πιστοποιούν την ύπαρξη πλαστικών καταλοίπων, ενώ η κατάποση πλαστικών εμποδίζει τις θαλάσσιες χελώνες να καταδυθούν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατάποση πλαστικών από τα ψάρια περνάει και στην τροφική αλυσίδα με παρενέργειες για τον άνθρωπο που ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Καθώς ο κόσμος σημειώνει πρόοδο στη μείωση του πλαστικού και στη χρήση πλαστικών σακουλιών, είναι καλή ιδέα να επιλέξετε μια πιο βιώσιμη εναλλακτική! Πλέον υπάρχουν πολλές λύσεις γι’ αυτό το πρόβλημα αφού μπορείτε να προμηθευτείτε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες διαφόρων ειδών και μεγεθών για την υπεραγορά, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον με άλλο πλαστικό.

Στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks θα δείτε πρακτικές συμβουλές, ειδικά για την υπεραγορά και το πώς θα ψωνίσετε εντελώς plastic free!

_MDZ5215_fullres.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ