Όλα όσα θα γίνουν στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Το Φεστιβάλ επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα.

Article featured image
Article featured image


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου (CYIFF) επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά με προβολές, σεμινάρια και το κινηματογραφικό εργαστήριο Πήγασος, την περίοδο 12-18 Νοεμβρίου στο Cine Studio και στην Παλαιά Αγορά Παλουριώτισσας στη Λευκωσία. Η φαντασμαγορική τελετή λήξης και απονομής βραβείων Χρυσή Αφροδίτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 19 Νοεμβρίου με παρουσιάστρια την Άννα Ηρακλέους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει την πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) που αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, η οποία απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου. Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνηση ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ λειτουργεί με συνέπεια και καλλιτεχνική ευθύνη ετησίως, από το 2006. Φέτος συνεργάζεται με το ίδρυμα «Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση Κύπρου» και την Εταιρεία Πολιτισμού Cine@Art.

Στους καλεσμένους συμπεριλαμβάνονται η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, η Ινδή βραβευμένη αθλήτρια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων influencer Garima Avtar, η Μαριέλλα Σαββίδου, ο νικητής του 1oυ Survivor, Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος), o ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας και αρκετοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

κινημα.jpg


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:


-Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες
, που έρχονται έρχεται κατευθείαν από το Φεστιβάλ Καννών, το Dodo (προβολή 14/11, 19:30 Rio Premier Cinema, Nicosia Mall) του Πάνου Κούτρα με τους Σμαράγδα Καρύδη, Άκη Σακελλαρίου, Μαριέλλα Σαββίδου και το Dadalove (προβολή 13/11, 16:30 CINE STUDIO), ταινία τεκμηρίωσης της Chiara Agnello για τη θεατρική ομάδα από το Παλέρμο Teatri Alchemici DaDaDaùn, των Luigi Di Gangi και Ugo Giacomazzi, όπου όλοι οι ηθοποιοί έχουν Σύνδρομο Ντάουν.

Θα διαγωνιστούν επίσης οι ιταλικές ταινίες Bocche Inutili του Claudio Uberti σχετική με το ολοκαύτωμα και Perdutamente (προβολή 16/11, 20:00 CINE STUDIO) του διάσημου Paolo Ruffini που υποστηρίζει ότι η ανάρρωση από το Αλτσχάιμερ είναι πραγματικά αδύνατη, η μόνη θεραπεία είναι να περιβάλλεσαι από αγάπη, καθώς και η σερβική ταινία Spring Poem της Natalija Avramovic (προβολή 16/11, 21:30 CINE STUDIO).

Από τις 25 ελληνικές και κυπριακές συμμετοχές ξεχωρίζουν επίσης οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες Γιάννης Αϊβάζης με την ταινία του Άβυσσος (προβολή 13/11, 20:30 Rio Premier Cinema, Nicosia Mall) και Κώνσταντίνος Μουρατίδης με Το Κλαδί στη Φωτιά (προβολή 16/11, 18:00 CINE STUDIO) με τον Σπύρο Μπιμπίλα και τη Γενοβέφα Κτενίδου.

- Ενότητες «Νόστιμον Ήμαρ» και «Βραβευμένοι Κύπριοι Σκηνοθέτες»

-Θεματική με ταινίες με γυναίκα στη σκηνοθεσία ή/και στην παραγωγή, για το βραβείο «Aphrodite Cinematic Award»

-Θέματα ταινιών: ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ειρήνη, διαφορετικότητα, κοινωνικός και νεανικός προβληματισμός,

-Θεματική με ταινίες στην κατηγορία: «50/50» με ισάριθμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

-O Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων θα παρουσιάσει προγράμματα χρηματοδότησης και συνεργασίας για συμπαραγωγές ταινιών κι άλλων οπτικοακουστικών έργων

-Pitching νέων έργων από σκηνοθέτες και παραγωγούς

-CinemaLab Pegasos workshop - Kάνε κι εσύ τη δική σου ταινία στο «Κινηματογραφικό Εργαστήρι Πήγασος» - Βιωματικό εργαστήριο με τον Ινδό παραγωγό Vivek Singhania, όπου θα παραχθεί μια μικρή ταινία μήκους που θα προβληθεί στη τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

-CYIFF Scriptwriting Workshop «Bridging the Second Act» - Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου με τον Scott Simpson,

-«Visions and Voices for Change» - Η δράση περιλαμβάνει :

α. Έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, Τμήμα Λευκωσίας με συμμετοχή φωτογράφων από τις δύο κοινότητες, την ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, και

β. Στρογγυλό τραπέζι «Η Ειρήνη μέσα από την Έβδομη Τέχνη» με ομιλητές: Πέτρα Τερζή – Πρόεδρος WIFTCY – Ελλάδα, η Ινδή βραβευμένη αθλήτρια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων influencer Garima Avtar, Lia Beltrami (Women of Faith for Peace), σκηνοθέτρια - Ιταλία, Nuha Farran (Women of Faith for Peace), νομικός – Παλαιστίνη, Nadya Gorshkova – παραγωγός-Ρωσία/Κύπρος, Julia Vertova – κινηματογραφίστρια-Ουκρανία/Κύπρος, Άννα Τσιάρτα – παραγωγός, σκηνοθέτρια, εκπαιδεύτρια-Κύπρος, Mine Balman – σκηνοθέτρια-Κύπρος, Σαΐα Τσαουσίδου - Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Νίκος Γαλάνης – σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός-Ελλάδα,


-Στο CINE STUDIO 15/11, 19:00 θα τιμηθούν η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και η αείμνηστη Λένα Μελανίδου, μαέστρος της Δικοινοτικής χορωδίας για την Ειρήνη,

-To Φεστιβάλ τιμά τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον σχεδιαστή Παραγωγής των ταινιών του John Cassavetes, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και τον γιο του, Διευθυντή Φωτογραφίας, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ Jr., πολλαπλώς υποψήφιο για βραβείο Oscar. Από φέτος το Φεστιβάλ θεσπίζει το τεχνικό βραβείο Phedon Papamichael για την καλύτερη παραγωγή ή/ και φωτογραφία σε ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ,

-Το Βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη» αναδεικνύεται από μια διακεκριμένη διεθνή κριτική επιτροπή, μεταξύ άλλων η Δανέζα σκηνοθέτρια Sofie Vibeke Muasya, ο ηθοποιός & παραγωγός Valentin Nonyela (Casino Royale), ο Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, ο Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson (Venice Festival Queer Lion for Jose), η παραγωγός Nadya Gorshkova, η δημοσιογράφος Bejay Browne κ.ά.

-To 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου φιλοξενεί σε όλες τις δράσεις του το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για εθελοντική δειγματοληψία δωρητών μυελού των οστών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 12-19/11/22

12/11-16/11 12:00-23:00 CINE STUDIO, Έγκωμη, Λευκωσία

17/11-18/11 12:00-23:00 ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ, Λευκωσία

19/11 19:00-23:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ, Λευκωσία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ