Πώς ένα podcast οδήγησε στην αποφυλάκιση δύο αντρών που κρατούνταν άδικα για 25 χρόνια

Η απίστευτη ιστορία δύο φίλων που πέρασαν 25 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν ποτέ.

Article featured image
Article featured image

Δύο άντρες από την πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, που πέρασαν 25 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία για την υπόθεση σε ένα podcast που ασχολήθηκε με το φερόμενο έγκλημα.

Ο Lee Clark και ο Joshua Storey ήταν μόλις 17 ετών όταν κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Brian Bowling κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού Ρωσικής Ρουλέτας, το 1996.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο άνδρες, που είναι σήμερα 43 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή της κομητείας Floyd. Η αθώωσή τους οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια έρευνα από το podcast «Proof: A True Crime Podcast» και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Georgia Innocence Project» που αποκάλυψαν νέες καταθέσεις μαρτύρων που έδειχναν ότι οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί εσφαλμένα.

Σε μια δήλωση, ο κ. Clark ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του podcast και την οργάνωση: «Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα περνούσα περισσότερο από τη μισή μου ζωή στη φυλακή, ειδικά για κάτι που δεν έκανα. Απλώς χαίρομαι που η αλήθεια ήρθε τελικά στο φως μετά από 25 χρόνια», είπε. «Είμαι τόσο ευγνώμων στο ‘Georgia Innocence Project’ και στο ‘Proof Podcast’ γι’ αυτό που έκαναν. Χωρίς αυτούς, θα ήμουν ακόμα στη φυλακή».

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι υπήρξε «επίσημο παράπτωμα» από αξιωματούχους επιβολής του νόμου μετά τον θάνατο του Bowling στο σπίτι του στις 18 Οκτωβρίου 1996.



H ιστορία

Ο καλύτερος φίλος του Bowling, Joshua Storey, είχε φέρει ένα όπλο στο σπίτι και οι δύο τους έπαιζαν ένα παιχνίδι Ρωσικής Ρουλέτας, σύμφωνα με μια περίληψη της υπόθεσης από το «Georgia Innocence Project».

Κάποια στιγμή, ο Bowling μιλούσε με την κοπέλα του στο τηλέφωνο, όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε. Οι ερευνητές πίστεψαν αρχικά την αφήγηση του κ. Storey ότι ο φίλος του αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος στο κεφάλι και αναμένετο να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ωστόσο, υπό την πίεση της θλιμμένης οικογένειας του Bowling, ξεκίνησαν, αρκετούς μήνες αργότερα, έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.


Οι ψεύτικες μαρτυρίες

Μίλησαν μάλιστα, με μια μάρτυρα, που αναφερόταν ως οικοδέσποινα του πάρτι, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε κρυφακούσει τους εφήβους να ομολογούν τη δολοφονία επειδή ο Bowling «ήξερε πάρα πολλά» για μια κλοπή που είχαν διαπράξει.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Clark είχε άλλοθι για τη νύχτα που πέθανε ο Bowling, ένας άλλος μάρτυρας με προβλήματα ακοής και ομιλίας ισχυρίστηκε ότι τον είδε να τρέχει από το σπίτι τη μοιραία νύχτα.

Μετά από δίκη που κράτησε μια εβδομάδα, οι δύο έφηβοι τότε, καταδικάστηκαν για φόνο και συνωμοσία προς διάπραξη φόνου και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.


Η ανατροπή των καταγγελιών

Το 2021, οι οικοδεσπότες του podcast, Susan Simpson and Jacinda Davis, πήραν εκ νέου συνέντευξη από μάρτυρες και ανακάλυψαν δύο βασικά στοιχεία που είχαν αποσιωπηθεί από τους ενόρκους.

Συγκεκριμένα, η οικοδέσποινα του πάρτι είπε στους Simpson και Davis ότι οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου είχαν απειλήσει να της πάρουν τα παιδιά της, εκτός κι αν δεχόταν να κάνει την ψευδή ενοχοποιητική δήλωση και μαρτυρία.

Επίσης, ο δεύτερος μάρτυρας είπε στους οικοδεσπότες του podcast ότι δεν είχε αναγνωρίσει ότι ο κύριος Clark βρισκόταν στο σπίτι τη νύχτα που πέθανε ο Bowling και αυτό είχε παρεξηγηθεί στη δίκη λόγω των δυσκολιών στην ομιλία του.

clark.png
Ο Lee Clark, δεξιά, γιορτάζει με την οικογένειά του μετά την αποφυλάκισή του.


Μετά την αποφυλάκισή τους, ο κ. Κλαρκ είπε στο WSB-TV ότι δεν νιώθει δυσαρέσκεια που πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα πίσω από τα κάγκελα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. «Δεν έχω θυμό γιατί ο θυμός δεν οδηγεί πουθενά», είπε ο κ. Clark. Ο κ. Storey είπε στο δίκτυο ότι είναι χαρούμενος που είναι ελεύθερος και θα περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του.

Η Τζόρτζια είναι μία από τις 12 πολιτείες που δεν παρέχουν οικονομική ανακούφιση σε άτομα που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί άδικα.

Οι φίλοι του κ. Storey έχουν δημιουργήσει μια σελίδα στο GoFundMe για να τον βοηθήσουν «καθώς μαθαίνει να περιηγείται στη ζωή ως ελεύθερος και αθωωμένος άνθρωπος». Ένας έρανος έχει επίσης δημιουργηθεία για τον κ. Clark στο MightyCause.com.


Με πληροφορίες από Independent

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ