Μια πρόταση μίας εκ των νέων υπουργών του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους Ισραηλινούς γιατρούς να αρνούνται θεραπείες σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς για θρησκευτικούς λόγους έχει εντείνει τους φόβους ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί άνευ προηγουμένου απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, καταδίκασε την αυξανόμενη ρητορική κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, λέγοντας: «Οι ρατσιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με ανησυχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό». Ο πρόεδρος, του οποίου η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, αλλά κατέχει έναν βαθμό εξουσίας, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ρητορική υπονόμευσε τις ισραηλινές «δημοκρατικές και ηθικές αξίες».
Ο Νετανιάχου -ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Strook «απαράδεκτες»- αρνείται ότι η νέα κυβέρνησή του θα αποτελέσει απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ αδύναμος για να ελέγξει τους υπερεθνικιστές εταίρους του στον συνασπισμό, που πιέζουν το Ισραήλ να υιοθετεί όλο και περισσότερο αυτό που θεωρούν ως «θρησκευτική κληρονομιά».
Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή, η νέα υπουργός εθνικών αποστολών, Orit Strook, του κόμματος Religious Zionist, υπαινίχθηκε ότι οι Ισραηλινοί γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να αρνηθούν τη θεραπεία σε LGBTQ ασθενείς, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που επεξεργάζεται το κόμμα της – και βάσει των συμφωνιών συνασπισμού που προβλέπουν τροποποιήσεις στον νόμο κατά των διακρίσεων.
Η Strook διευκρίνισε ότι ένας γιατρός θα μπορούσε να αρνηθεί τη φροντίδα σε έναν ασθενή εάν κάτι τέτοιο παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις «εφόσον υπάρχουν αρκετοί άλλοι γιατροί που μπορούν να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία».
Μετά από έντονη κριτική για τα σχόλιά της, η Strook αργότερα ανέφερε στο Twitter ότι αναφερόταν σε ιατρικές διαδικασίες που θα ήταν θρησκευτικά απαράδεκτες, όχι σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν διευκρίνισε ποιες διαδικασίες θα μπορούσαν να είναι, αλλά τόνισε ότι ήταν αδιανόητο να αναγκαστεί ένας Εβραίος γιατρός να παραβιάσει τον εβραϊκό νόμο σε ένα εβραϊκό κράτος «που ιδρύθηκε μετά από 2000 χρόνια εξορίας χάρη σε Εβραίους που θυσίασαν τη ζωή τους για την εκπλήρωση της Τορά», σύμφωνα με τον Guardian.