Ετοιμοθάνατος ασθενής έκανε χρήση κάνναβης στο νοσοκομείο και «τον έδωσαν»

Δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο δωμάτιο του νοσοκομείου του καρκινοπαθούς για να του επιδώσουν κλήτευση.

Article featured image
Article featured image


Το προσωπικό ενός νοσοκομείου στο Κάνσας κάλεσε την αστυνομία για έναν ετοιμοθάνατο άνδρα από καρκίνο ο οποίος έκανε χρήση προϊόντων κάνναβης για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του, σε ένα περιστατικό που έκτοτε έχει προκαλέσει οργή και εκ νέου εκκλήσεις για επανεξέταση των αυστηρών νόμων της πολιτείας για την κάνναβη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου, στην πόλη Χέις όταν δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο δωμάτιο του νοσοκομείου του καρκινοπαθούς για να του επιδώσουν κλήτευση για παράβαση του νόμου που απαγορεύει τη χρήση ναρκωτικών. Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης μια συσκευή ατμίσματος και ένα προϊόν κάνναβης.

Ενώ αργότερα το αστυνομικό τμήμα απέσυρε την κλήτευση, η οποία θα απαιτούσε από τον καρκινοπαθή να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, οι αναφορές του περιστατικού πυροδότησαν την συζήτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της κάνναβης στο Κάνσας, μία από τις τρεις πολιτείες των ΗΠΑ που δεν έχει νομιμοποιήσει καμία είδους χρήση της.



Ενώ ήταν χαρούμενος που αποσύρθηκε η κατηγορία εναντίον του πατέρα του, ο Λι Μπρετς, ο γιος του ασθενούς, είπε ότι το περιστατικό ήταν «ταπεινωτικό» για τον πατέρα του και τον άφησε «αρκετά αναστατωμένο».

Ο πατέρας του, ο οποίος πάσχει από ανίατο καρκίνο, έλαβε μια κλήση να παρουσιαστεί υποχρεωτικά στο δικαστήριο για κατοχή ναρκωτικών. «Δεν μπορεί να πάει καν στο δικαστήριο. Είναι κλινήρης. Δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια του», τους απάντησε.

«Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν δείξει περισσότερη συμπόνια και δεν θα έκαναν τίποτα», είπε ο γιος του για τους αστυνομικούς.

Ο Γκρεγκ Μπρετς, ο 69χρονος ασθενής με καρκίνο, είπε αρχικά σε ένα δημοσιογράφο ότι ήταν «ανήμπορος» στο κρεβάτι του νοσοκομείου και ότι χρησιμοποιούσε συσκευή ατμίσματος και έτρωγε λίγη πάστα με THC για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ασθένειάς του.

Ένας γιατρός τού είχε πει ότι ήταν εντάξει «να κάνει ό,τι θέλει αν τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα», αφού δεν του είχαν απομείνει άλλες ιατρικές θεραπείες εκτός από την περίθαλψη.



Στις 19 Δεκεμβρίου, το προσωπικό του νοσοκομείου επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα του Χέις σχετικά με έναν ασθενή που ατμίζει σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, καθώς «ανησυχούσαν για πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς» και διότι κατείχε επίσης THC, «η οποία είναι παράνομη στην πολιτεία του Κάνσας», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Χέις, Ντον Σάιμπλερ.

Λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, ο εισαγγελέας της πόλης δεν είχε δει το email για την απόσυρση της κατηγορίας παρά μόνο αφού η συνάντηση της αστυνομίας με τον καρκινοπαθή είχε ήδη γίνει viral είδηση, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Τελικά ενημέρωσε ο ίδιος προσωπικά τον ασθενή στις 27 Δεκεμβρίου ότι το αστυνομικό τμήμα αποσύρει την κλήτευση και ότι δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχουν τηλεφωνήσει ή έστειλαν email στο αστυνομικό τμήμα του Χέις, αναστατωμένοι για το περιστατικό με τον καρκινοπαθή, είπε ο αρχηγός. Τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι το νοσοκομείο δέχθηκε επίσης απειλές μετά το αναφερόμενο περιστατικό.

«Ως αστυνομικός, δεν καθορίζουμε ποιος είναι ο νόμος», είπε ο Σόιμπλερ. «Νομίζω ότι η συζήτηση για την ιατρική μαριχουάνα πρέπει να ανοίξει».

Ο γιος του ασθενούς, είπε ότι ελπίζει ότι το Κάνσας θα νομιμοποιήσει σύντομα την ιατρική μαριχουάνα. «Κανείς δεν θέλει να δει τους αγαπημένους του να υποφέρουν».



Με πληροφορίες από huffigtonpost.gr, guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ