«Επίσκεψη» σε ένα κυπριακό κομμωτήριο του 1972

Όταν ένας δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ για το πώς αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία τα κομμωτήρια.

Article featured image
Article featured image


Ένα απόσπασμα από ένα ρεπορτάζ του 1972, της εκπομπής του ΡΙΚ «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ», έκανε την εμφάνισή του στο TikTok και μάς πάει στην εποχή που τα κομμωτήρια άρχισαν να γίνονται ένας πολύ trendy χώρος.

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Κέττηρος, συνομιλεί με τις γυναίκες που επισκέπτονταν το κομμωτήριο για «να είναι περιποιημένες, να αρέσουν και να νοιώθουν άνετα», όπως λέει η ευγενέστατη κυρία που κάθεται κάτω από την κάσκα στεγνώματος μαλλιών.

Στη συνέχεια συζητούν για το γεγονός πως τα κομμωτήρια εμφανίστηκαν στην Κύπρο γύρω στο 1945 και ο κόσμος δεν τα επισκεπτόταν τόσο συχνά όσο την εποχή που γυρίστηκε το ρεπορτάζ. Ενώ για τα χωριά, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερη, αφού δεν υπήρχαν κομμωτήρια εκεί και έπρεπε ο κόσμος να πηγαίνει στις πόλεις για να κόψει τα μαλλιά του.



Το βίντεο από το TikTok αποτελεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα του 7λεπτου ρεπορτάζ, στο οποίο ο δημοσιογράφος μιλά και με άλλες γυναίκες που επισκέφθηκαν το κομμωτήριο αλλά και με έναν κομμωτή.

Ο κομμωτής τονίζει πως συνεργάζεται με τις πελάτισσές του και αποφασίζει από κοινού μαζί τους για την κόμμωση που θα τους κάνει. Στο τέλος του ρεπορτάζ, συμφωνεί με τον δημοσιογράφο πως: «το βασικό προσόν ενός κομμωτή είναι το ότι πρέπει να είναι εχέμυθος», αφού σε μερικές περιπτώσεις οι πελάτισσές του, του «εμπιστεύονται μυστικά τους τα οποία δεν εμπιστεύονται σε πολύ κοντινά τους άτομα».

Μπορείτε να δείτε όλο το ρεπορτάζ πατώντας ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ