Πήγαμε σε τελετή κακάο στη Λεμεσό

Σε ένα υπόγειο -στην παραλιακή περιοχή- κατεβήκαμε τα στενά σκαλιά της εισόδου, με τις έντονες μυρωδιές από το θυμίαμα να μας οδηγούν. Ένας διάδρομος από κεριά ρεσώ κατέληγε σε έναν κύκλο φτιαγμένο από χαλάκια γιόγκα, μαξιλάρια και κουβέρτες. Εκεί μας περίμενε η Ανφίσα με μία ασημί κατσαρόλα, γεμάτη κακάο.

Article featured image
Article featured image


Η Ανφίσα μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Πάφο, είναι διοργανώτρια κύκλων κακάο, διαισθητική θεραπεύτρια και της αρέσει να δουλεύει με κόσμο. Οι τελετές κακάο ή όπως τις ονομάζει «κύκλοι κακάο» χρονολογούνται, όπως μου εξηγεί, στην εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπου ο κάθε πολιτισμός χρησιμοποιούσε το κακάο με τον δικό του τρόπο. Σε κάποιες περιπτώσεις το χρησιμοποιούσαν σε «τελετουργικά περάσματος» από τη ζωή προς τον θάνατο ή την αναγέννηση, ενώ είναι γνωστή και η χρήση του ως «νομίσματος», αφού το αντάλλαζαν με άλλα προϊόντα. Σήμερα, το κακάο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και σε ομαδικές τελετουργίες, όπως αυτές που διοργανώνει η Ανφίσα.


Η τελετή


Σε ένα υπόγειο στην παραλιακή περιοχή της Λεμεσού, που μυρίζει έντονα θυμίαμα, η Ανφίσα σε υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά. Το δωμάτιο στο οποίο θα γίνει η τελετή, είναι γεμάτο κεριά, ενώ στη μέση βρίσκεται ένας κύκλος φτιαγμένος από χαλάκια γιόγκα, μαξιλάρια και κουβέρτες.

275981120_713018686523710_8815758528714076976_n.jpg



Μπροστά από ένα χαλάκι βρίσκεται μια μεγάλη κατσαρόλα, μέσα στην οποία υπάρχει το μείγμα από κακάο και νερό. Η Ανφίσα ανακατεύει το μείγμα, ενώ δίπλα της υπάρχει ένα κρυστάλλινο μπολ, με το οποίο θα παίξει αργότερα μουσική, για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.

275726348_1661000594231767_1659894686117598985_n.jpg



Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται ένα χαλάκι με συμμετρικά σχήματα, πάνω στο οποίο υπάρχουν αναμμένα κεριά και ένα μπολ με λευκό φασκόμηλο και πάλο σάντο που βοηθούν να «καθαρίσει» η ενέργεια.

275630027_639070004053542_859290294737732882_n.jpg



Αφού πάρουμε όλοι τις θέσεις μας, η Ανφίσα αρχίζει να εξηγεί τι είναι ο «κύκλος κακάο», ενώ την ίδια στιγμή γεμίζει και μας μοιράζει τα φλυτζάνια. Τώρα, στο κέντρο του κύκλου βγάζει και κάποια βαζάκια με μπαχαρικά και μέλι, τα οποία μπορούν να προστεθούν στο ρόφημα, για να αποκτήσει πιο ήπια γεύση, αφού το κακάο από μόνο του είναι αρκετά πικρό.

Ενώ απολαμβάνουμε το ζεστό ρόφημα, συζητάμε για διάφορα θέματα και όταν όλοι τελειώσουμε, η Ανφίσα αρχίζει να καίει γύρω από τον καθένα μας φασκόμηλο. Οι επόμενες στιγμές μάς βρίσκουν ξαπλωμένους με τα φώτα πλέον να είναι σβηστά. Καλούμαστε όλοι να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες, ούτως ώστε να χαλαρώσουμε και να μπούμε σε μια κατάσταση διαλογισμού.



Αρχικά η Ανφίσα ξεκινά να παίζει μουσική με το κρυστάλλινο μπολ και το handpan της και αργότερα συνοδεύει τη μουσική με τη γλυκιά φωνή της. Μετά από περίπου μια ώρα σταματά να παίζει μουσική και βάζει χαλαρωτικούς ήχους από τα ηχεία. Αρχίζει να πλησιάζει έναν – έναν τους παρευρισκόμενους και μας αγγίζει για λίγα λεπτά. Όταν περάσει από όλους αρχίζουμε σιγά σιγά να «ξυπνάμε» από το «ταξίδι» μας και καλούμαστε να μοιραστούμε -αν θέλουμε- την εμπειρία μας.



«Είχα μια έντονη εμπειρία και ένοιωσα μια “ανάφλεξη”», μου λέει αργότερα η Χριστίνα. «Νιώθω ότι βγήκα από αυτήν την εμπειρία με πιο καθαρό μυαλό».

Ενώ ο Τόμας λέει: «Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία στην οποία καθοδηγείσαι αλλά παραμένεις ήσυχος, πυροδοτείται μέσα μου μια ανάγκη να παρατηρήσω τις ασυνείδητές μου σκέψεις, οι οποίες έρχονται και φεύγουν. Αυτό μου επιτρέπει τελικά να μείνω “στη ροή” για περισσότερη ώρα αντί να τις αναλύω και να “παλεύω” μαζί τους. Απλά τις παρατηρώ ως έχουν».

Ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να βγαίνει από την αίθουσα και όλοι συναντιόμαστε έξω για να συζητήσουμε περί ανέμων και υδάτων ή και για την εμπειρία μας. Όταν αρχίζουν όλοι να φεύγουν, μένω μόνος μου με την Ανφίσα για να συζητήσουμε για το κακάο και τους κύκλους που διοργανώνει.



Πώς ξεκίνησε η φάση με το κακάο;

Όταν ήμουν μικρότερη, μια φίλη μου με κάλεσε να πάω σε έναν κύκλο και όταν είδα τους ανθρώπους μέσα σε εκείνον τον στοργικό και συμπονετικό χώρο ένιωσα μια ιδιαίτερη σύνδεση μαζί του. Χρόνια μετά, όταν βρισκόμουν σε μια κοινότητα σε μια ζούγκλα στην Ινδία, ο κόσμος εκεί έμαθε πως είχα μαζί μου λίγο «τελετουργικό κακάο». Δεν είχε συμμετάσχει ποτέ κανείς τους σε μια τελετή κακάο και μου ζήτησαν αν μπορώ να κάνω μια τελετή εκείνη τη στιγμή. Έτσι μοιραστήκαμε το κακάο, έπαιξα λίγη μουσική και αφεθήκαμε στη ροή. Αργότερα όλοι μου είπαν πως ένιωθαν μεταμορφωμένοι.


«Η πρώτη φορά που πήγα σε τελετή κακάο ήταν το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου», μου ανέφερε ο Χρήστος σε συζήτηση που είχαμε λίγο καιρό μετά. «Ήταν μια πολύ συναισθηματική και καθαρτική εμπειρία για εμένα. Το κακάο με έφερε αντιμέτωπο με κάποια εσωτερικά μου θέματα και μου είπε ουσιαστικά “ήρθε η ώρα να τα αντιμετωπίσεις”. Κατά τη διάρκεια της τελετής ένιωθα ασφάλεια και ευφορία, κάτι που δεν νιώθω στο σπίτι μου».




Τι διαφορά έχει το κακάο που χρησιμοποιείς από το «κανονικό» κακάο;


Το «τελετουργικό κακάο» είναι η σοκολάτα στην πιο αγνή της μορφή, στο 100%. Είναι πικρό και ακατέργαστο. Η διαφορά του από μια μπάρα σοκολάτας που θα δεις στις υπεραγορές είναι πως εκείνη είναι επεξεργασμένη και μέσω αυτής της επεξεργασίας χάνει τις φυσικές της ιδιότητες, που είναι αυτές ακριβώς που την κάνουν υπερτροφή και «φάρμακο». Το «τελετουργικό κακάο» είναι γεμάτο με φυσικές νευροχημικές ουσίες που επηρεάζουν τη νευροχημεία μας και τονώνουν τα νευροχημικά που σχετίζονται με την κατάσταση της αγάπης και της ευδαιμονίας.


Όταν κάποιος ακούει «τελετουργικό κακάο», ο νους του μπορεί να πηγαίνει σε ναρκωτικές ουσίες...

To «τελετουργικό κακάο» δεν είναι ναρκωτικό. Μπορεί μέσω της χρήσης του σε μια τελετή να σε φέρνει σε επαφή με την καρδιά σου, αλλά αυτό δεν το εξισώνει με κάποια ναρκωτική ουσία. Ουσιαστικά σε κάνει να νιώθεις πιο έντονα τη θερμότητα του σώματός σου και τους χτύπους της καρδιάς σου. Η γεύση του εν τω μεταξύ, είναι πολύ πικρή. Και φυσικά είναι ασφαλές να το καταναλώσει ο οποιοσδήποτε, εκτός και αν κάποιος έχει αλλεργίες στους κόκκους κακάο.

275721815_293993002841554_7120394422070713147_n.jpg
Στο κέντρο: Μια πλάκα μισού κιλού κακάο. Πάνω δεξιά: Λευκό φασκόμηλο. Κάτω αριστερά: Ξύλο Πάλο Σάντο



Πώς προετοιμάζεις το «τελετουργικό κακάο»;

Είναι προσωπικό για τον κάθε ένα το πώς θα το προετοιμάσει. Η κακάο* δεν θα σου πει πώς να τη χρησιμοποιήσεις, θα σε συναντήσει εκεί που βρίσκεσαι. Όταν το προετοιμάζεις ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θέσεις μια πρόθεση και να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτήν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορείς επίσης, να κάψεις λευκό φασκόμηλο ή πάλο σάντο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για να δημιουργήσεις έναν πιο τελετουργικό χώρο. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχεις να μην το παραψήσεις.



Τι μπορεί να βιώσει κανείς σε έναν κύκλο;


Αρχικά, όποιος θέλει να λάβει μέρος, θέλω να γνωρίζει πως είναι ευπρόσδεκτος με αγάπη, συμπόνια σε έναν ζεστό και άνετο χώρο που δεν κάνει διακρίσεις. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείς να είσαι ευάλωτος και ανθρώπινος χωρίς να δεχτείς επικρίσεις. Κατά τη διάρκεια της τελετής μπορείς να περιμένεις πως θα «ταξιδέψεις» στα βάθη του εαυτού του, αλλά μόνο μέχρι το σημείο που επιλέγεις ο ίδιος να πας. Όταν τελειώσει η τελετή, μπορεί να αποκτήσεις περισσότερη διαύγεια, μια αίσθηση ευεξίας, βαθιά χαλάρωση ή ακόμα και σύνδεση με τον εαυτό σου σε ένα καινούργιο επίπεδο.


Η Ανφίσα διοργανώνει τελετές μια φορά τον μήνα στη Λεμεσό, στην Πάφο και στη Λάρνακα. Της αρέσει να τις κάνει σε περιόδους που υπάρχει πανσέληνος ή όταν έχει νέα σελήνη επειδή είναι περίοδοι που εκπέμπουν ενέργειες που βοηθούν στην απελευθέρωση αλλά και στην τοποθέτηση προθέσεων. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις μέρες, η τελετή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα.


Τι αλλαγές είδες πάνω σου χρησιμοποιώντας την ενέργεια της κακάο;

Μέσα από αρκετές και συνεχόμενες τελετές, συνειδητοποίησα πως άρχισα να καλλιεργώ συμπόνια απέναντι στον εαυτό μου, έμαθα να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου και βρήκα τρόπους να είμαι δίπλα στον εαυτό μου. Έμαθα να κάνω διαλογισμό και ενεργειακή θεραπεία, αλλά και να χρησιμοποιώ την κακάο σε προσωπικό επίπεδο.


«Κάθε φορά που πηγαίνω η εμπειρία είναι διαφορετική. Εξαρτάται κιόλας από το πώς νιώθω τη συγκεκριμένη περίοδο. Η εμπειρία όμως είναι πολύ όμορφη, συνήθως νιώθω την καρδιά μου να χτυπά, ενώ άλλες φορές νιώθω σαν μικρό παιδί που απλώς απολαμβάνει το να είναι ζωντανό», λέει ο Χριστόδουλος, που λαμβάνει μέρος σε κύκλους κακάο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.




Θα μπορούσαν οι τελετές να χαρακτηριστούν ως αίρεση;

Όχι! Οι τελετές είναι ένας ανοιχτός χώρος που τους δέχεται όλους. Δεν επιβάλλεται τίποτα σε κανέναν εντός του κύκλου και δεν πιέζω κανέναν να κάνει κάτι που δεν θα ήθελε να κάνει. Ο χώρος είναι ανοιχτός, γεμάτος αγάπη και δεν ζητά από εσένα να είσαι κάτι ή κάποιος συγκεκριμένα.

Ευτυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί ποτέ προβλήματα, προσεγγίζω την κατάσταση με πολλή προσοχή και νιώθω υπεύθυνη να διατηρώ την ισορροπία. Οι κύκλοι είναι ανοιχτοί για άτομα από όλες τις φυλές, όλες τις ηλικίες, όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς και όλα τα φύλα, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στον κύκλο.

Τέλος, οι κύκλοι κακάο είναι ένας χώρος για να έρθεις και να περάσεις ποιοτικό χρόνο όχι μόνο με μια ομάδα ανθρώπων αλλά και με τον εαυτό σου. Είναι ο χρόνος τον οποίο δεν δωρίζουμε στους εαυτούς μας σε καθημερινή βάση. Ο κύκλος σου προσφέρει την ευκαιρία να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου.


«Προτείνω τις τελετές κακάο σε όσους νιώθουν πως θέλουν να ανακαλύψουν κομμάτια της ψυχής τους βαθύτερα. Όλοι είναι τόσο απασχολημένοι από τη δουλειά και τους αντιπερισπασμούς της καθημερινότητας που απομακρύνουν το βλέμμα τους από τα πραγματικά ζητήματα που θα έρεπε να αντιμετωπίζουν. Στην τελετή κακάο δεν έχεις επιλογή, βρίσκεσαι εκεί και κοιτάζεις προς τα μέσα σου», προσθέτει αργότερα ο Χριστόδουλος, που είναι φαρμακοποιός.




Μπορείς να δεις όλους του επερχόμενους κύκλους που διοργανώνει η Ανφίσα πατώντας ΕΔΏ.


*Η Ανφίσα επιλέγει να αναφέρεται στο κακάο ως θηλυκό γιατί έτσι αντιλαμβάνεται την ενέργειά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ