Γιατί να ανοίξει κάποιος μια γκαλερί στις μέρες μας;

Με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί, Psifida Art Gallery, κ. Άγι Γεωργιάδη, μιλήσαμε για την τέχνη, την ανάγκη να υπάρχει πάντοτε χώρος για νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, αλλά και για τη δική του απόφαση να συνδράμει και να ενισχύσει τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Article featured image
Article featured image


Ο κ. Άγις Γεωργιάδης είναι δικηγόρος και μεταξύ των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται είναι το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, συλλέγει έργα και βιβλία εδώ και χρόνια, ενώ, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες και ειδικά τις εικαστικές. Πρόσφατα και αφού επεξεργαζόταν την ιδέα για πολύ καιρό, πήρε την απόφαση να ανοίξει την γκαλερί Ψηφίδα στην Πάφο, έχοντας ως βασικό κίνητρο την αγάπη και τον θαυμασμό για τις τέχνες. Στην κουβέντα που κάναμε, μιλήσαμε για την Ψηφίδα, την παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, αλλά και για την τέχνη γενικότερα και την επαφή μας μαζί της, ειδικά στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε.

IMG_20220329_172446.jpg



Γιατί να ανοίξει κάποιος μια γκαλερί στις μέρες μας;


Η έναρξη μίας επιχείρησης οποιασδήποτε κατηγορίας, με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα, συνιστά μεγάλη πρόκληση. Το ίδιο ισχύει και για μία γκαλερί. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει σωστά η Ψηφίδα και να έχει επιτυχία. Όμως ο βασικός λόγος για το άνοιγμα της Ψηφίδας είναι η αγάπη και ο θαυμασμός για τις τέχνες και η επιθυμία να συνδράμω στα πολιτιστικά δρώμενα.


Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τις γκαλερί ως χώρους για την ελίτ. Μπορεί η τέχνη να είναι ελιτίστικη; Μόνο για τους λίγους;

Η επιβίωση των γκαλερί, όπως και των καλλιτεχνών, αναπόφευκτα εξαρτάται από αυτούς που αγοράζουν έργα. Όμως, η αγάπη για την τέχνη δεν συνεπάγεται απαραίτητα επένδυση στην τέχνη. Και η επίσκεψη σε μία γκαλερί δεν γίνεται αποκλειστικά για σκοπούς αγοράς. Προσωπικά με ευχαριστεί ιδιαίτερα να επισκέπτομαι γκαλερί, συχνά χωρίς να έχω σκοπό να αγοράσω κάποιο έργο. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ψηφίδα, είτε ενδιαφέρονται να αγοράσουν έργα είτε όχι.

IMG_20220329_172120.jpg



Πώς αποφάσισες εσύ να κάνεις αυτό το βήμα, δημιουργώντας τη δική σου γκαλερί;


Επεξεργαζόμουν την ιδέα εδώ και χρόνια, επειδή είναι κάτι που με ευχαριστεί και που πιστεύω ότι μπορώ να κάνω. Τελικά αποφάσισα να προχωρήσω όταν εντόπισα τους κατάλληλους συνεργάτες. Έχουμε ανταλλάξει πολλές ιδέες μεταξύ μας και, αν όλα πάνε καλά, πιστεύω πως θα καινοτομήσουμε σε αρκετά επίπεδα.


Υποθέτω πως πριν προχωρήσεις σε αυτό το βήμα, εξέτασες πρώτα τον ανταγωνισμό. Ποιες ψηφίδες εντόπισες ότι λείπουν στην Κύπρο από υφιστάμενες γκαλερί, και θα υπάρχουν στον δικό σου χώρο;

Η Πάφος ανέθρεψε και ανέδειξε εικαστικούς παγκόσμιας εμβέλειας. Συνεχίζει και σήμερα να φιλοξενεί εξαιρετικούς καλλιτέχνες και έχει αναλογικά μεγάλο φιλότεχνο κοινό. Είναι επίσης η πόλη όπου μεγάλωσα. Δεν θα μπορούσα να αρχίσω μία τέτοια επιχείρηση από οπουδήποτε αλλού.

Ήδη υπάρχουν στην Πάφο γκαλερί με ιδιαίτερα αξιόλογη δράση, όμως κατά την άποψή μου υπάρχει χώρος για την Ψηφίδα. Άλλωστε πρέπει πάντοτε να υπάρχει χώρος για νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό. Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει μία γκαλερί και θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

SquarePic_20220325_09590524.jpg


Έργα ποιων καλλιτεχνών θα δούμε στην
Psifida Art Gallery; Υπάρχει συγκεκριμένο ύφος που θα επιδιώξεις να δώσεις στο χώρο σου ή είσαι ανοιχτή σε κάθε μορφή και είδος τέχνης;

Ήδη έχουμε κλείσει συνεργασία με 12 καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων εκτίθενται από τώρα στη Ψηφίδα. Είμαστε σε επικοινωνία με πολλούς άλλους καλλιτέχνες που βρίσκονται στην Κύπρο, διαφόρων εθνικοτήτων. Επιθυμία μας είναι να επικεντρωθούμε σε επίκαιρες τάσεις στην τέχνη, όμως θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε οποιαδήποτε συνεργασία.

IMG_20220318_105854.jpg

AirBrush_20220321103156.jpg



Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση να δημιουργούνται πολυχώροι τέχνης, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης, στατικές και διαδραστικές. Θα δούμε κάτι αντίστοιχο και στον δικό σου χώρο;

Δεν το αποκλείω. Όμως σε αυτό το στάδιο μας ενδιαφέρει περισσότερο η σωστή εξέλιξη της βασικής χρήσης του χώρου, που είναι η έκθεση έργων, κυρίως ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και κεραμικής.


Πόσο απαραίτητη είναι η επαφή με τις τέχνες τις δύσκολες μέρες που διανύουμε; Ο κόσμος στρέφεται στην τέχνη σε τέτοιες περιόδους;

Η τέχνη είναι επικοινωνία με συμπυκνωμένο λόγο. Είναι πάντοτε σημαντική και η επαφή με αυτήν είναι δείκτης πολιτισμού.


Πού βρίσκεται η gallery, πότε να περιμένουμε τα εγκαίνια και τι θα δούμε;

Η Ψηφίδα βρίσκεται στην Κάτω Πάφο, στην οδό Προμηθέως. Είναι απέναντι από το Mall, δίπλα από το ξενοδοχείο Melina. Το Σάββατο 02/04/22, στις 5 μ.μ., θα γίνει μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους 12 καλλιτέχνες που εκθέτουν έργα στη Ψηφίδα. Δεν στείλαμε προσκλήσεις, αλλά όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Επειδή γίνονται εργασίες πεζοδρόμησης στην περιοχή, αποφασίσαμε να αφήσουμε τα επίσημα εγκαίνια για μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ελπίζουμε μέχρι τότε να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το πλάνο μας για τις επόμενες εκθέσεις.

IMG_20220328_133131_476.jpg

IMG_20220325_101819_812.jpg

IMG_20220324_160614_637.jpg

IMG_20220321_122211.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ