Μια άρρωστη όρκα παγιδεύτηκε στον Σηκουάνα και τελικά την υπέβαλαν σε ευθανασία

Αρχικά προσπάθησαν να τη σώσουν με ένα drone-boat που εξέπεμπε ήχους φάλαινας αλλά αυτό προκάλεσε ασυνάρτητες αντιδράσεις στο ζώο.

Article featured image
Article featured image


Μια όρκα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες παγιδευμένη στον ποταμό Σηκουάνα, της Γαλλίας και μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τη διάσωσή της, οι Αρχές αποφάσισαν να την υποβάλουν σε ευθανασία, αφού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του πλάσματος είχε επιδεινωθεί πάρα πολύ για να μπορέσει επιβιώσει.

Την Παρασκευή, η νομαρχία του Seine-Maritime της Νορμανδίας ανακοίνωσε ότι ένα drone-boat και ένα εναέριο drone, θα χρησιμοποιούνταν ως «ήπια μέθοδος παρέμβασης» για την παρακολούθηση και την προσπάθεια να βοηθήσουν την όρκα να επιστρέψει δυτικά, προς το λιμάνι της Χάβρης στον Ατλαντικό, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, στις 16 Μαΐου.



Μετά από συνάντηση με ειδικούς σε θαλάσσια θηλαστικά, οι τοπικές Αρχές προσπάθησαν το Σάββατο να οδηγήσουν το τεσσάρων μέτρων θηλαστικό πίσω στη θάλασσα με το drone-boat το οποίο εξέπεμπε ήχους φάλαινας όρκας.

Το drone-boat που μετέδιδε τους ήχους όρκας προκάλεσε «έλλειψη ζωτικότητας, ασυνάρτητες αντιδράσεις στα ηχητικά ερεθίσματα και μια ακανόνιστη και αποπροσανατολισμένη συμπεριφορά στο ζώο», το οποίο έβγαζε κραυγές και ήταν περισσότερο στεναχωρημένο παρά ανακουφισμένο.

Δυστυχώς, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής η διάσωση ακυρώθηκε. Οι θαλάσσιοι βιολόγοι που συνεργάζονταν με αξιωματούχους στη Νορμανδία διαπίστωσαν ότι η κατάσταση υγείας της αρσενικής όρκας, που βρισκόταν για σχεδόν δύο εβδομάδες στο γλυκό νερό του ποταμού, είχε χειροτερέψει και δεν μπορούσε να αντιστραφεί. Εν μέσω ενδείξεων προχωρημένης ασθένειας, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να της κάνουν ευθανασία.



«Στις 28 Μαΐου, μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση καθοδήγησης της φάλαινας όρκας προς τη θάλασσα επιχειρήθηκε από μια πολυεπιστημονική ομάδα… χρησιμοποιώντας την πειραματική μετάδοση ηχητικών ερεθισμάτων και την παρακολούθηση από drones», έγραφε η ενημέρωση της Νομαρχίας το απόγευμα της Κυριακής, πριν σημειωθεί πως η όρκα διαπιστώθηκε ότι πάσχει από βλεννομυκητίαση, ή μαύρο μύκητα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ομάδα εμπειρογνωμόνων συμπέρανε ομόφωνα ότι η μόνη δυνατή λύση ήταν η ευθανασία του ζώου για να τερματιστεί η ταλαιπωρία του και, επίσης, η διενέργεια προηγμένης ανάλυσης της νόσου που φέρει», πρόσθεσε η Νομαρχία.

Η παρατήρηση και η ανάλυση των εμπειρογνωμόνων έδειξαν ότι η φάλαινα είχε υποστεί τόσο προχωρημένο βαθμό νέκρωσης στο δέρμα της που δεν υπήρχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επιβιώσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ