Τι άποψη είχαν οι Έλληνες έφηβοι των 90s για την ομοφυλοφιλία;

Όταν μια δημοσιογράφος ρώτησε εφήβους τι πιστεύουν για την ομοφυλοφιλία, πίσω στα όχι και τόσο μακρινά 90s.

Article featured image
Article featured image


Ελλάδα, 1990. Μια Ελληνίδα δημοσιογράφος βγαίνει στους δρόμους για να ρωτήσει εφήβους την άποψή τους για την ομοφυλοφιλία. «Ξέρεις τι είναι ομοφυλοφιλία;», «Την καταδικάζεις;», «Πώς θα συμπεριφερόσουν σε έναν ομοφυλόφιλο ή μια λεσβία;», «Αν ανακάλυπτες ότι ένας φίλος ή μια φίλη σου έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις, θα άλλαζες τη στάση σου απέναντί του;», είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ακούγονται στο βίντεο που ανέβασε ένας χρήστης του TikTok.

Σε μια εποχή που το θέμα της ομοφυλοφιλίας ήταν ακόμη ταμπού και αρκετός κόσμος είχε μεγάλη άγνοια γύρω από αυτό, είναι ενθαρρυντικό ότι ακούγονται (και) απόψεις προοδευτικές. «Είναι μια σεξουαλική συμπεριφορά, όπως όλες οι άλλες. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του», λέει μια κοπέλα, ενώ μια άλλη αναφέρει ότι οι ομοφυλόφιλοι «πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους άλλους ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, ωστοσο, κάποιοι από τους εφήβους αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία ως ένα «κοινωνικό πρόβλημα», το οποίο, όμως, «εφόσον δεν ενοχλεί το κοινωνικό σύνολο, μπορεί να συνυπάρχει με όλα τα άλλα κοινωνικά προβλήματα». Ένας άλλος νέος λέει ότι «δεν πρέπει να αποδοκιμάζουμε τους ομοφυλόφιλους ως άτομα, αλλά την ομοφυλοφιλία ως πράξη», ενώ ακούγονται και απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία «έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση», «είναι φαινόμενο των καιρών» και απότοκο «των κακών σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα». Κάποιοι από τους νέους δε, βρίσκονται κάπου στη μέση, αφού «αποδέχονται τη φύση των ομοφυλόφιλων αρκεί να μην προκαλούν δημόσια»!



Στις αρχές του χρόνου δημοσιεύσαμε ένα ανάλογο ρεπορτάζ, που έλαβε χώρα στην Κύπρο, όταν ένας δημοσιογράφος βγήκε στους δρόμους, ρωτώντας περαστικούς την άποψή τους για την ομοφυλοφιλία. Στην κυπριακή εκδοχή, ακούστηκαν -ομολογουμένως- πιο συντηρητικές απόψεις, γεγονός που οφείλεται μάλλον στο ότι η ηλικία των Κυπρίων ερωτηθέντων ήταν αρκετά πιο μεγάλη σε σχέση με το ελληνικό βίντεο.



Στα σχόλια κάτω από το βίντεο με το γκάλοπ που έγινε στην Ελλάδα, βλέπουμε τους χρήστες του TikTok να συγκρίνουν τις τότε απόψεις, με αυτές της σημερινής εποχής.

«Τότε νομίζω ήταν πιο μπροστά στη σκέψη σε σύγκριση με το 2022», γράφει μια χρήστης, ενώ ένας άλλος γράφει: «Τότε υπήρχε η δικαιολογία της μη ενημέρωσης. Σήμερα όλοι ξέρουν! Και δυστυχώς οι απόψεις είναι χειρότερες».

Πέραν πάντως, των απόψεων για την ομοφυλοφιλία, ιδιαιτέρως σχολιάστηκε και η ευγλωττία των νέων πίσω στα 90s, με χρήστες να αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είναι λάθος οι "απόψεις" τους αλλά το λεξιλόγιο είναι σε άλλο level» και «Εγώ θα σταθώ στο ποσό καλή έκφραση και λεξιλόγιο έχουν οι έφηβοι των 90s σε σχέση με σήμερα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ