«Στο σχολείο μάς διδάσκουν την ελευθερία του λόγου, αλλά όταν αρθρώσουμε λόγο, μάς τιμωρούν»

Ο μαθητής, o οποίος παραπονέθηκε για τους αναχρονιστικούς κανονισμούς των σχολείων που αφορούν στην εξωτερική εμφάνιση των μαθητών, μίλησε στη CITY για τον τρόπο, με τον οποίο επέλεξε να εκφράσει την αντίθεσή του.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από instagram / @feidiass


Ο Φειδίας στη χθεσινή τελετή αποφοίτησης του σχολείου του δεν πήρε το απολυτήριο λυκείου με τον ίδιο τρόπο που το πήραν οι περισσότεροι συμμαθητές του και ο λόγος ήταν οι «5 τρίσιες πας την κκελέ του», όπως είπε ο ίδιος αγανακτισμένος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης του 3ου Λυκείου Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, η Διεύθυνση δεν έδωσε τα απολυτήρια σε περίπου πέντε συμμαθητές του, όπως μάς λέει ο Φειδίας, λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης, η οποία δεν συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς του σχολείου.


Έτσι αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό:



Αναφορικά με την αγανακτισμένη τοποθέτησή του, ο 18χρονος απόφοιτος του εμπορικού κλάδου μάς είπε: «Ήθελα να το κάνω για να δείξω ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα και τη μόρφωση του ατόμου. 5-6 μαθητές, όλοι αγόρια, δεν πήραν το απολυτήριο κατά τη διάρκεια της τελετής λόγω της εμφάνισής τους. Ωστόσο, υπήρξαν άλλα αγόρια τα οποία είχαν την ίδια εμφάνιση με εμάς και πήραν το απολυτήριό τους κανονικά».

Μετά το πέρας της τελετής, οι μαθητές, των οποίων τα ονόματα προσπεράστηκαν κατά τη διάρκεια της απονομής, κλήθηκαν σε μια αίθουσα, για να λάβουν το απολυτήριό τους εκεί, σύμφωνα με τον 18χρονο Φειδία, ο οποίος είναι γνωστός και μέσω του λογαριασμού του στο TikTok.

«Αναγνωρίζω πως δεν επιτρεπόταν να παραστώ στην τελετή αποφοίτησης έχοντας τη συγκεκριμένη εμφάνιση (μούσια). Ωστόσο, αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι γι' αυτό, γιατί μου φαίνεται παράλογο να δεχόμαστε τέτοιου είδους διακρίσεις ως μαθητές. Πάντα έτρωγα αποβολές για τα σκουλαρίκια και τα μούσια μου και κατάλαβα πως αυτή ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να περάσω ένα μήνυμα», προσθέτει ο 18χρονος.

«Τόσα χρόνια το σχολείο και η Παιδεία προσπαθούν να μάς διδάξουν την ελευθερία λόγου και έκφρασης. Όταν όμως τελικά θέλουμε να λέμε την άποψή μας και να εκφραζόμαστε ελεύθερα οι καθηγητές φέρνουν αντίρρηση και δεν εφαρμόζουν όσα προσπαθούν να μάς διδάξουν», ήταν το μήνυμά του.


Τα γεγονότα μετά το βίντεο

Στο βίντεο βλέπουμε τον Φειδία να ανεβαίνει αγανακτισμένος στον χώρο που γινόταν η αποφοίτηση και να φωνάζει «Πρέπει να ντρέπεστε που εν εφωνάξατε τα ονόματά μας για 5 τρίσιες πας στην κκελέ» και αποχώρησε. Ακολούθως ο βοηθός διευθυντή που βρισκόταν στο βάθρο εκείνη τη στιγμή απάντησε πως «Το σχολείο δεν ντρέπεται για τίποτα απολύτως».

Δίπλα από τον βοηθό διευθυντή, στεκόταν ο πατέρας του Φειδία και ακόμα ένας καθηγητής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μαθητή, ο πατέρας του «όπως θα έκανε και ο κάθε πατέρας», προσπάθησε να τον υποστηρίξει, το ίδιο και η μητέρα του.

«Όλοι οι παρευρισκόμενοι, μαθητές και γονείς συμφώνησαν μαζί μου και με χειροκρότησαν. Μια καθηγήτρια όμως ήρθε και μου είπε “κάνε έτσι και στο στρατό και θα δεις τι θα γίνει”», λέει ο 18χρονος.


Ο Φειδίας δεν είναι ο μόνος

Το άτομο που ανάρτησε το βίντεο, ο Μάριος, μάς είπε πως μετά τη δημοσίευση του γεγονότος έλαβε πάρα πολλά μηνύματα που του περιέγραφαν ανάλογες εμπειρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήνυμα που δέχτηκε από μια μαθήτρια ενός άλλου σχολείου της Λεμεσού, της οποίας, σύμφωνα με το μήνυμά της, δεν της επέτρεψαν να υπογράψει το βιβλίο σπουδών και δεν της έδιναν την αναμνηστική πλακέτα αποφοίτησης λόγω των νυχιών της.

Το μήνυμά της προς τον Μάριο έγραφε: «Αγαπημένε, δεν σε ξέρω, είδα την ανάρτησή σου μέσω μιας φίλης μου. Στο δικό μας σχολείο, πάλι στη Λεμεσό, δεν μας επέτρεψαν να υπογράψουμε το βιβλίο σπουδών και να πάρουμε την αναμνηστική πλακέτα αποφοίτησης. Μου μιλούσαν με τον χειρότερο τρόπο και με έδιωξαν επιδειχτικά μπροστά σε γονείς, μαθητές και καθηγητές επειδή είχα βαμμένα νύχια».

Το μήνυμά της συνοδευόταν από την ακόλουθη φωτογραφία στην οποία δείχνει τα νύχια της:

289995970_1653297151719523_1310557143827882256_n.jpg



Υπενθυμίζεται ότι σε πρωινή συνομιλία που είχαμε με το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, μάς αναφέρθηκε ότι είναι ενήμεροι για το συμβάν, τονίζοντας ότι το σχολείο λειτούργησε σωστά, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς και κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του. Όπως μάς ειπώθηκε, οι μαθητές ενημερώθηκαν από πριν για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να παρουσιαστούν στην τελετή αποφοίτησής τους, με κάποιους εξ αυτών να επιλέγουν να μη συμμορφωθούν.

Τέλος, τονίστηκε ότι οι μαθητές έλαβαν το απολυτήριό τους, αλλά «το επίσημο σχολείο έκρινε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια της τελετής λόγω της μη ‘ευπρεπούς εμφάνισης’», η οποία, όπως μάς αναφέρθηκε, «είναι καταγεγραμμένη και καθορίζεται από εσωτερικούς κανονισμούς με τη σύμφωνο γνώμη και των γονέων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ