Έρευνα αποκάλυψε την πιο έξυπνη ράτσα σκύλων και (μάλλον) δεν είναι αυτή που νομίζεις

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 1.000 σκύλους από 13 διαφορετικές ράτσες, θέτοντάς τους επτά γνωστικά και τρία συμπεριφορικά τεστ.

Article featured image
Article featured image

Μέσα από μια σειρά τεστ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι κατέληξαν σε νέα τους μελέτη ότι τα Μαλινουά ή αλλιώς ο Βελγικός Ποιμενικός είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκύλων.

Όπως αναφέρει η Telegraph, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία από 1.000 τετράποδους εθελοντές που προέρχονταν από 13 διαφορετικές ράτσες, για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους. Τα ζώα αυτά υποβλήθηκαν σε 10 τεστ, επτά γνωστικά και τρία συμπεριφορικά.

belgianmalinois.png



Σύμφωνα με τη Saara Junttila, συγγραφέα της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τα Λαμπραντόρ και τα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι επίσης πολύ έξυπνες ράτσες.

«Για παράδειγμα, τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ήταν πολύ καλά στην αντίληψη των ανθρώπινων χειρονομιών, αλλά όχι τόσο καλά στην ικανότητα επίλυσης χωρικών προβλημάτων» εξήγησε. «Ορισμένες ράτσες, όπως το Ποιμενικό των Σέτλαντ, είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες, δεν ήταν ούτε πολύ καλά, ούτε πολύ κακά τα αποτελέσματα σε κάποιο τεστ». Και τα Μπόρντερ Κόλεϊ αναδείχθηκαν μεταξύ των κορυφαίων.



Ωστόσο, τα βελγικά ποιμενικά διακρίθηκαν, επιτυγχάνοντας πολύ καλά αποτελέσματα στα πλείστα τεστ, μεταξύ των οποίων να διαχωρίσουν ένα άδειο από ένα γεμάτο μπολ, να περάσουν από έναν διαφανή φράχτη ώστε να φτάσουν σε μία λιχουδιά, αλλά και να αναγνωρίσουν διάφορες ανθρώπινες χειρονομίες. Οι ερευνητές ήλεγξαν, επίσης, την ανεξαρτησία των σκύλων, δηλαδή πόσο γρήγορα απευθύνονται στον άνθρωπο για να ζητήσουν βοήθεια, όταν δεν μπορούν να ξεπεράσουν μία δυσκολία.

«Η κατανόηση των ανθρώπινων χειρονομιών είναι ένα μέτρο της κοινωνικής νόησης, οπότε οι σκύλοι που είχαν καλές επιδόσεις σε αυτό το τεστ είναι καλοί στο να διαβάζουν και να κατανοούν τους ανθρώπους» δήλωσε η Junttila.

Το Μαλινουά κατέλαβε την πρώτη θέση τόσο στην αντίληψη των ανθρώπινων χειρονομιών όσο και στην αποφυγή εμποδίων στον χώρο, ενώ είναι η πέμπτη σε σειρά ράτσα αναφορικά με την ικανότητα να ζει σε ανεξαρτησία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ