Στις Φιλιππίνες ένα «ταπεινό» λαχανικό έφτασε να κοστίζει πιο ακριβά από το κρέας

Πωλείται έως και 10 ευρώ το κιλό, τιμή υψηλότερη από το κατώτατο ημερομίσθιο.

Article featured image
Article featured image

Το ταπεινό ξερό κρεμμύδια κοστίζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το κοτόπουλο στις Φιλιππίνες.

Τα κόκκινα και τα άσπρα κρεμμύδια πωλούνταν έως και 600 πέσος Φιλιππίνων (10,5 ευρώ) ανά κιλό τη Δευτέρα, σε σύγκριση με 220 πέσος (3,7 ευρώ) ανά κιλό για το κοτόπουλο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Ακόμη και το μοσχαρίσιο ψαρονέφρι είναι 30% φθηνότερο από τα κρεμμύδια κατά βάρος, καθώς η τιμή ενός κιλού κρεμμυδιών έχει εκτιναχθεί υψηλότερα από το κατώτατο ημερομίσθιο.

onion-price-640x427.jpg



Ο Τζόι Σαλσέντα, μέλος του οικονομικού συμβουλίου του κοινοβουλίου των Φιλιππίνων, έλεγε την Κυριακή ότι η χώρα έχει τώρα τις «τις πιο ακριβές τιμές κρεμμυδιού στον κόσμο», ενώ οι Φιλιππινέζοι έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για τις υπερβολικά υψηλές τιμές.

Το κρεμμύδι αποτελεί βασικό συστατικό της φιλιππινέζικης κουζίνας και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Κατά μέσο όρο η μηνιαία κατανάλωση είναι περίπου 17.000 τόνοι κρεμμύδια.

230109100003-philippines-onions.jpg



Η άνοδος των τιμών έρχεται μετά από ένα κύμα μεγάλων τυφώνων που έπληξαν τις Φιλιππίνες πέρυσι, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων πέσος. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει επίσης, ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται κατά 8,1% τον Δεκέμβριο, φθάνοντας σε υψηλό 14 ετών, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν φταίνε μόνο αυτά.

Ο επιχειρηματικός τομέας κατηγορεί το υπουργείο Γεωργίας πως απέτυχε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τη ζήτηση, παρά τις προειδοποιήσεις. Από τις αρχές Αυγούστου, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για πιθανές ελλείψεις κρεμμυδιών και σκόρδου

Τότε, η τοπική ποικιλία κόστιζε το πολύ 2,54 δολάρια το κιλό. Όμως, το υπουργείο Γεωργίας ήταν αντίθετο στις εισαγωγές, επιμένοντας ότι η υπάρχουσα προσφορά θα ήταν επαρκής, παρότι ακόμη και οι αγρότες προειδοποιούσαν πως η κατανάλωση αναμενόταν να αυξηθεί στις γιορτές. Η χώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να γίνει εισαγωγή έως 22.000 τόνων κρεμμυδιών έως τον Μάρτιο.

Οι τιμές ρεκόρ έχουν προκαλέσει μια σειρά επίσημων ερευνών, μεταξύ άλλων από τη βουλή αλλά και τον Συνήγορο του πολίτη, Σαμουέλ Μαρτίρες, που δήλωσε στο CNN Philippines ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χειραγώγησης των τιμών.



Λαθρεμπόριο… κρεμμυδιών

Στις 30 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εμπορίου όρισε στα 4,53 δολάρια την προτεινόμενη λιανική τιμή για τα κρεμμύδια. Όμως, παρότι το υπουργείο μπορεί να κατηγορήσει για κερδοσκοπία όσους πωλούν σε υψηλότερες τιμές, το μέτρο μετά βίας εφαρμόζεται και η τιμή παρέμεινε στα ύψη. 

Τα κρεμμύδια έχουν μάλιστα καταστεί τόσο περιζήτητο εμπόρευμα ώστε μεταφέρονται και λαθραία στη χώρα.

Οι τελωνειακοί κατάσχεσαν λευκά κρεμμύδια αξίας 300.000 ευρώ, που ήταν κρυμμένα σε μια αποστολή ρούχων στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Φιλιππίνων. Δύο μέρες νωρίτερα, κατασχέθηκαν επίσης από το τελωνείο κόκκινα κρεμμύδια από την Κίνα, αξίας 350.000 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά ζαχαροπλαστικής.

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναζητά νόμιμο τρόπο να πουλήσει τις λαθραίες ποσότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Όμως, κάποια από αυτά τα κρεμμύδια διαπιστώθηκε πως ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, καθώς εντοπίστηκαν βακτήρια και ίχνη φυτοφαρμάκων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ