Ποιοι δρόμοι θα επηρεαστούν από τη σημερινή παγκύπρια στάση εργασίας

«Παραλύει» σήμερα για τρεις ώρες η Κύπρος στο πλαίσιο της τρίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας που εξήγγειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Article featured image
Article featured image


Σε ρυθμίσεις στην οδική κυκλοφορία στη Λευκωσία προχώρησε η Αστυνομία λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της ΑΤΑ μεταξύ 12:00 και 15:00.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, λόγω των απεργιακών μέτρων με επίκεντρο τη Λευκωσία, αναμένεται να επηρεαστεί η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, αφού κεντρικοί δρόμοι θα είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση. Αναμένεται συγκεκριμένα να επηρεαστεί η κυκλοφορία στις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, Μιχαλάκη Καραολή, και Λόρδου Βύρωνος, καθώς και η κυκλοφορία σε παρακείμενους δρόμους.

Στο πλαίσιο των απεργιακών μέτρων, το μεσημέρι οι συμμετέχοντες προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία εξωτερικά του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την φωτοελεγχόμενη συμβολή των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, και Μιχαλάκη Καραολή. Στη συνέχεια θα πορευθούν μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, προς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Για την ασφάλεια στις διακινήσεις των πολιτών και των συμμετεχόντων στην απεργιακή εκδήλωση, η Αστυνομία θα κλείσει από τις 12.00 το μεσημέρι περίπου, μέχρι και την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης τους πιο κάτω δρόμους:

- Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη, από τη συμβολή της με την λεωφόρο Γρίβα Διγενή, μέχρι τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Γρηγόρη Αυξεντίου.

- Οδός Μιχαλάκη Καραολή, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Δημοσθένη Σεβέρη, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βύρωνος.

- Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Δημοσθένη Σεβέρη, μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Κωστή Παλαμά.

- Οδός Κωστή Παλαμά, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βύρωνος.

- Λεωφόρος Βύρωνος, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Κωστή Παλαμά, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή.


Μέλη της Αστυνομίας θα βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οι διερχόμενοι οδηγοί οχημάτων, καθώς και το ευρύτερο κοινό που θα διακινείται στην περιοχή, καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Τέλος, αναφέρεται ότι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης οχημάτων στην περιοχή είναι, ο χώρος παρά την πρώην Αρχιγραμματεία και το Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη και Λόρδου Βύρωνος, ο χώρος στάθμευσης της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., παρά τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, όπως και οποιοσδήποτε άλλος χώρος στάθμευσης οχημάτων εξυπηρετεί το κοινό για τις διακινήσεις του στην περιοχή.


Ποιοι απεργούν και γιατί

«Παραλύει» σήμερα για τρεις ώρες η Κύπρος στο πλαίσιο της τρίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας που εξήγγειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καλύπτουν πέραν των 70.000 εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Έπειτα από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοτικής πλευράς, οι συντεχνίες εξήγγειλαν την πραγματοποίηση πανεργατικής τρίωρης στάσης εργασίας σε παγκύπρια βάση από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ενώ κάλεσαν τα μέλη τους «σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων».

Μετά το αδιέξοδο, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως το θέμα μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου, ενώ επικαλέστηκε την υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για προστασία της εργασιακής ειρήνης.

Οι συντεχνίες σημειώνουν ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν «κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της». Από την πλευρά τους οι εργοδότες σημειώνουν ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ζητούσαν συνέχιση των συζητήσεων ένα πιο ολιστικό, σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό, όπως θωρούσαν σύστημα.

Με βάση την προκαταρτική συμφωνία, η οποία είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022, εν απουσία νέας συμφωνίας, ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση, δηλαδή καταβολή της ΑΤΑ στο 50% του ετήσιου ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κάτι που οι συντεχνίες δεν θεώρησαν ικανοποιητικό, εν μέσω της έκρηξης των πληθωρισμού.

Η απεργία αφορά σε πέραν των 70.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού καλύπτει τον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και πέραν των 40.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στη Λευκωσία η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Διοικητήριο.

Στη Λάρνακα η συγκέντρωση θα γίνει 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην Πάφο η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ