Τελεσίγραφο Ισραήλ σε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα εντός 24 ωρών

Προ των πυλών η χερσαία επέμβαση: Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως η πόλη της Γάζας θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες – «Αγνοήστε» λέει η Χαμάς.

Article featured image
Article featured image

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

pale3.png


Ο στρατός του Ισραήλ διατάσσει την εκκένωση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς νότο

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων των αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός.

Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.



«Αγνοήστε» λέει η Χαμάς

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».


Οι πρώτες μετακινήσεις

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στο Twitter (X).



Η υπηρεσία, η οποία έχει 220.000 ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε 92 σχολεία της, κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους. «Πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επιθέσεις σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι περίπου 300.000 με 400.000 κάτοικοι της Γάζας από περιοχές βόρεια της πόλης έχουν ήδη φύγει.

Έξι ημέρες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έχουν αφήσει άστεγους περισσότερους από 300.000 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με δύο εκατομμύρια κατοίκους να αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.



Πάνω από 2.800 οι νεκροί στον πόλεμο του Ισραήλ

Την ίδια ώρα ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι οι νεκροί από τον πόλεμο του Ισραήλ ξεπερνούν τους 2.800.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, έχει φτάσει στους 1.537, μεταξύ των οποίων 500 παιδιά και 276 γυναίκες.

Άλλα 6.612 άτομα έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από το περασμένο Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, από την ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 222 στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό. Η πλειονότητα των νεκρών σκοτώθηκε μέσα σε μια μέρα, όταν μαχητές της Χαμάς διέρρηξαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς αμάχους. Δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 97 από αυτούς.



Ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας

Ο ρυθμός είναι αδιάλειπτος, η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε 30 δευτερόλεπτα, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου που μόλις και μετά βίας διακρίνεται, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορικές επιδρομές εναντίον περίπου «750 θέσεων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων» στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των στόχων ήταν 12 πολυώροφοι πύργοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις IDF, φιλοξενούν περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς. Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι χτύπησε επίσης τρεις πράκτορες της Παλαιστινιακής Οργάνωσης που είναι υπεύθυνοι για πυρά όλμων κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Τέλος στο στόχαστρο βρέθηκε και ένα στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στην πόλη της Γάζας.

pale.png



Ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Γάζα το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται «για την επόμενη φάση του πολέμου», διατύπωση που για πολλούς σηματοδοτεί πως επίκειται άμεσα χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος των IDF, Τζόνοθαν Κονρίκους άφησε ανοικτό το χρονικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις στο έδαφος της Γάζας: «Η χερσαία εισβολή θα γίνει όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους σκοπούς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις «προετοιμάζονται για έναν ελιγμό εδάφους εάν αποφασιστεί».

Ωστόσο, η εντολή εκκένωσης, εάν είναι αληθής, φαίνεται να υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι επικείμενη χερσαία επίθεση.

Ο στρατός έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει το Associated Press, χτίζοντας ακόμη και μια βάση εκπαίδευσης στη νότια έρημο του που προοριζόταν να αναπαράγει το αστικό τοπίο της Γάζας.

Οι δυνάμεις που δρουν εντός της Γάζας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτώσουν κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και να διασώσουν ομήρους, αλλά μια τέτοια επίθεση εγγυάται πολύ μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές ενώ θα περιλαμβάνει μάχες σε κάθε δρόμο με μαχητές της Χαμάς που επί χρόνια ετοίμαζαν σήραγγες και παγίδες, αναφέρει το AP.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr, lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ