Σε πολύ χαμηλή θέση η Κύπρος όσον αφορά τους θανάτους από αλκοόλ στην Ευρώπη

Σε σχέση με έκθεση του 2011 όμως, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε.

Article featured image
Article featured image


Στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τα ευρωπαϊκά κράτη που μετρούν θανάτους εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκθεσης που δημοσιεύει η Eurostat. Παρά την «θετική» κατάταξη, η υπερκατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να στερεί την ζωή σε πάρα πολλούς ανθρώπους ετησίως. Το 2020, το ποσοστό θανάτων από αλκοόλ στην ΕΕ ήταν 3,6 θάνατοι ανά 100.000 άτομα, από 3,2 θανάτους το 2011.

Τα πρωτεία των θανατηφόρων επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης αλκοόλ καταγράφει η Σλοβενία, με 17,3 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, με την Πολωνία (10,05), τη Δανία (7,3) και την Κροατία (6,45) να ακολουθούν. Στον αντίποδα, τις τελευταίες θέσεις της μακράς λίστα καταλαμβάνουν η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ελλάδα.


Η περίπτωση της Κύπρου

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, το 2011 0,34 ανά 100.000 Κύπριους έχασαν τη ζωή τους λόγω αλκοόλ, αριθμός που αυξήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σε 0,5.


Δείτε τον σχετικό πίνακα

thanatos-apo-alkool-2020-eurostat_city.png
Φωτογραφία: Eurostat



Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν, επιπλέον, ότι μόνο το 2020 καταγράφηκαν 193.893 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα ψυχικών διαταραχών και διαταραχών συμπεριφοράς, που αντιπροσωπεύουν το 3,7% του συνόλου των θανάτων. Η αναφορά στις ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές είναι σημαντική, καθώς, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Ενδιαφέρον δείχνει μάλιστα και ο πίνακας που αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ του 2019, ο οποίος διαχωρίζει επίσης και τη συχνότητα κατανάλωσης ανά ηλικία και φύλο. Από τον εν λόγω πίνακα αυτό που ξεχωρίζει είναι πως οι Ευρωπαίοι καθώς μεγάλωναν ηλικιακά, αύξαναν και την ποσότητα κατανάλωσης του αλκοόλ, ενώ σημειώνεται επίσης πως οι άνδρες καταναλώνουν σχεδόν 10% περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες.

katanalosi-alkool-sixnotita-ilikia-2019_city.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ